May 21, 2012

I don't give a fuck what that thing says on the Ouija board!

Paranormal Activity (2007) on feikkidokumenttimaisesti toteutettu Oren Pelin ohjaama kauhuelokuva. Katie (Featherston) ja Micah (Sloat) ovat muuttaneet yhdessä uuteen taloon, mutta Katiesta tuntuu, että häntä seuraa jonkinlainen paha henki, joka häiriköi heitä öisin. Micah hankkii videokameran, jotta he saisivat todistusaineistoa siitä, mitä talossa öisin heidän nukkuessaan todella tapahtuu. Pian videokameralle tallentuukin karmea totuus ja asiat tuntuvat menevän yö toisensa jälkeen yhä pahemmaksi.


Ja tässä jälleen kerran todiste siitä, että katselen jotkut leffat sata vuotta myöhässä. En nimittäin ollut nähnyt aiemmin tätäkään leffaa, vaikka sekin oli tarkoituksena mennä katsomaan leffateatteriin. Olin taas jo ehtinyt kuulla ja lukea vaikka minkälaisia hehkutuksia siitä, kuinka Paranormal Activity on yksi pelottavimpia elokuvia ikinä. Nyt kun se sattui tulemaan televisiosta, päätin vihdoin katsella sen ja myös yrittää saada siitä kaiken jännityksen irti ja katselinkin leffan keskellä yötä täysin pimennetyssä asunnossani. No, ei tämä nyt erityisemmin onnistunut pelottamaan, mutta oli siinä kieltämättä välillä ihan hyvä hyytävä tunnelma. Tuntui tosiaan siltä, että katselen oikeasti jonkun pariskunnan omia todellisia videoita. Paranormal Activityhan on toteutettu erittäin pienellä budjetilla ja mm. kuvattu kokonaan ohjaajan omassa kotitalossa. Näyttelijät olivat täysin amatöörejä, eikä heillä missään vaiheessa ollut kokonaista käsikirjoitusta tai täyttä tietoa siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kuvaus on tehty yhdellä kameralla, joka välillä oli jomman kumman kädessä heilumassa ja öisin kamerajalassa kiinni.


Leffassa tapahtuu oikeastaan todella vähän mitään, se on lähinnä sen odottelua, että jotakin tapahtuisi ja tällä odottavalla tunnelmalla luotiinkin hyvää jännitystä. Näytettiin pitkiä pätkiä yökuvaa, jolloin mitään kummallista ei näyttänyt tapahtuvan. Yritin tällöinkin kuumeisesti etsiä Where's Waldo? -tyyliin jotain taustalla olevia piilotettuja mörköjä, mutta en oikeastaan hirveämmin huomannut sellaisia. Joko olin huono tai sitten niitä ei harmillisesti oltu hyödynnetty kovinkaan paljoa. Piilotetut jutut toimivat erityisen hyvin näissä ja niitä voi pelästyä enemmän kuin niitä kovilla äänitehosteilla voimistettuja säikäytyksiä. Eniten tässä leffassa itseäni häiritsi se, ettei näitä tyyppejä tuntuvan pelottavan tarpeeksi. He säikähtelivät kyllä hyvin silloin kun jotain kovia ääniä kuului ja nämä olivatkin varmasti ainakin osaksi näyttelijöiden aitoja reaktioita. Mutta silloin kun oli päivä tai yö lähestyi, tuntuivat tyypit vähän turhan rauhallisilta. Asiasta vitsailtiin ja riideltiin (itse repesin Micahin Katielle riidan jälkeen osoitetulle kommentille "run to your little friend!", jolla tämä siis viittasi siihen pahaan olentoon), mutta pelko ei tuntunut olevan erityisemmin olevan läsnä muulloin kuin sillon, kun jo rytisi. Ja pakko vielä sanoa, että en pitänyt leffan lopusta, joka ei siis edes ollut alkuperäinen loppu. Katselin jälkikäteen sen alkuperäisen lopun ja se oli mielestäni huomattavasti parempi ja omaperäisempi, sääli että menivät muuttamaan sen. Paranormal Activity oli ihan hyvä kauhuleffa, ei mielestäni kaiken sen hehkutuksen arvoinen, mutta ihan hyvä ja paikoitellen onnistuneen hyytäväkin.



Kuva: listal.com

2 comments:

  1. Meinasin kuolla väliin tylsyyteen tämän Paranormal Activityn kanssa. Siinä kun ei tosiaan tapahdu oikein mitään. Joku ovi aukeilee ja sulkeilee väliin itsekseen ja sitä nyt sitten olisi pitänyt vissiin pelätä... tai jotain.... Böö...

    Ja ne jatko-osat... kakkosen katsoin ja kolmosta taisin jaksaa sen kymmenen minuuttia. No more of these please... ja kuitenkin nelonen on kaiketi tuloillaan...

    ReplyDelete
  2. Ymmärrän varsin hyvin miksi jotkut kokevat tämän tylsäksi leffaksi, toimintaa on hyvin vähänlaisesti. Itse keskityin ehkä niin tiiviisti siihen taustatapahtumien tutkimiseen, etten ehtinyt tylsistyä. Mutta ei kyllä varsinaisesti houkuttelisi katsella tätä elokuvaa uudestaan ...tai ottaa katseluun niitä jatko-osiakaan ainakaan ihan lähiaikoina.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...