Oct 10, 2011

This guy's methodical, exacting and worst of all, patient.

Se7en (1995) on David Fincherin ohjaama palkittu trilleri. David Mills (Brad Pitt) aloittaa etsivänä uudessa kaupungissa saaden työparikseen seitsemän päivän päästä eläkkeelle jäävän vanhemman etsivän, William Somersetin (Morgan Freeman). Parivaljakko alkaa yhdessä selvittää päivä kerrallaan esiin tulevia raakoja murhia, joita yhdistää se, että ne liittyvät aina johonkin seitsemästä kuolemansynnistä.


Olen nähnyt tämän leffan vain kerran aikaisemmin ja siitä oli niin monta vuotta aikaa, etten enää muistanut kuin pääpiirteittäin ideaa. Onnistuttuani melkein lukemaan eräästä oppikirjasta leffan lopun (miksi piti spoilata varoittamatta?), päätin äkkiä katsella tämän uudestaan. Taisin saadakin tästä huomattavasti enemmän irti nyt kuin aiemmalla kerralla. Se7eniä kehutaan oikeastaan kaikkialla nerokkaaksi elokuvaksi, jota se onkin. Idealtaan se on jo onnistunut, hullu murhaaja kokee oikeutuksi jopa murhaamisen, sillä kuolemansyntejä rikotaan. Koska elokuvaa mainostaessa murhaajan näyttelijää ei koskaan paljastettu, eikä itseasiassa edes leffan alkuteksteissä tämän nimeä mainita, jätän sen tästäkin jutusta pois. Näyttelijä tekee kuitenkin erinomaisen roolisuorituksen, tämä todella on nerokkaan hullu. Samoin Pitt ja Freeman onnistuvat ja näiden kemiat toimivat hyvin yhteen, Pitt intohimoisena ja äkkipikaisena nuorempana etsivänä ja Freeman viisaan tyynenä vanhempana etsivänä. Se7en on luonteeltaan synkkä leffa, joka näkyy myös tämän ulkomuodossa: ulkona on aina harmaata ja sateista ja sisälläkin hämärää. Kokonaisuudessaan Se7en toimii: sen synkkyys, hyvä tarina ja onnistuneet näyttelijät on toimiva yhdistelmä! Ei leffaa voi  kuin suositella, erityisesti kaikille synkemmistä trillereistä pitäville. Jos tämä nyt vielä on joltakin näkemättä.Kuva: businessweek.com

5 comments:

 1. Se7en on hyvä leffa. Muistan että nähdessäni sen ekan kerran, se jäi kyllä lähtemättömästi mieleen. Täynnä hyviä näyttelijöitä, tykkään erityisesti siitä-näyttelijästä-joka-jääköön-nimeämättä. Mutta leffassa vaan tapahtuu aika hitaasti. Katsoin tän tossa joku vuosi sitten uudestaan eikä enää tehonnut niin hyvin.

  ReplyDelete
 2. Kivan oloinen blogi sinulla, jään mielenkiinnolla seurailemaan :-)

  ReplyDelete
 3. tiinanen, Se7en on tosiaan vähän hidastempoinen. Tosin mun mielestä se myös sopii siihen ja luo hyvin tunnelmaa.

  Aino, kiva kuulla :)

  ReplyDelete
 4. Heavy Rain tuli itseasiassa itsellenikin mieleen katsellessa :P

  (Spoiler alert!)

  http://youtu.be/zNUth1HETIk

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...