Aug 26, 2012

Le Voyage dans la Lune

Espoo Cinéssä näytettiin eilen viime vuonna julkaistu värillinen versio Georges Méliès -mykkäelokuvasta Le Voyage dans la Lune (1902), A Trip to the Moon. Elokuva on aikoinaan julkaistu sekä mustavalkoisena että värillisenä, joten väritykset ovat myös alkuperäiset. Ennen 14 minuuttista lyhytelokuvaa esitettiin dokumentti Le voyage extraordinaire (2011). Dokumentti oli aika laaja katsaus Mélièsin elämään ja erityisesti tämän tekemiin elokuviin. Lopuksi dokumentissa keskityttiin kertomaan siitä, kuinka melkein 20 vuotta sitten löydettiin vihdoin alkuperäinen käsinväritetty versio ja miten sen restaurointiprosessi eteni. A Trip to the Moonin on katsottu olevan ensimmäisiä tieteiselokuvia. Siinä joukko tiedemiehiä matkustaa kuuhun ja törmää siellä paikallisiin asukkeihin. Tässä uudessa restauroidussa versiossa musiikit ovat ranskalaisen AIR-yhtyeen käsialaa.


Myönnän nyt olevani hieman sivistymätön, mutta Trip to the Moon ei ollut itselleni mitenkään erityisen tuttu. Toki tuo kuu-ukko raketti silmässään on tuttu kuva, mutta siihen tietämykseni loppuikin. Koin tämän vuoksi tuon edeltävän dokumentin ihan äärimmäisen kiinnostavaksi, opin siitä monia juttuja niin Méliésistä kuin elokuvan historiasta yleensäkin. Samoin itselleni oli ihan vierasta alaa se, kuinka tällaisia ikivanhoja leffapätkiä voidaan saada yhä katseltavaan kuntoon. Méliésin on katsottu olleen ensimmäisiä elokuvantekijöitä, joka on käyttänyt erikoistehosteita leffoissaan. Dokumentissa näytettiin hauskoja pätkiä tämän elokuvista ja kuinka hän alkoi hyödyntää mm. vahingossa keksimäänsä stop trickiä, jolla sai kadotettua jotakin kuvasta ja näin ollen elokuvaan tuli taikuutta. Tämän elokuvat olivatkin melkoisia hittejä ilmestyessään ja ihmiset olivat hämmästyksissään niistä. Tuohon aikaan useimmat elokuvat kertoivatkin ihan tavallisesta jokapäiväisestä elämästä, joten miehen fantasiapläjäykset herättivät paljon mielenkiintoa. Itselläni oli nyt A Trip to the Moonia katsoessani hämmentävä olo siitä, kuinka tutun oloinen se oli. Tiesin varmasti, etten ollut nähnyt sitä aiemmin, mutta joitakin kuvia siitä kyllä. Vasta imdb:n keskusteluita lukiessani tajusin mistä se oli kokonaisuudessaan niin tuttu. Tietysti mahtavan The Smashing Pumpkinsin mahtavan Tonight, Tonight -biisin mahtavasta videosta! Miten monet kerrat se onkaan tullut nähtyä ja ihasteltua sitä, enkä ole osannut yhdistää sitä tällaiseen elokuvahistorian merkkiteokseen.


Itse elokuva oli aika mieletön kokemus, varsinkin nyt kun oli sivistänyt itseään dokumentin avulla tietäen sen taustoista ja samoin myös tuosta restauroimisprosessista. Elokuvan väritykset olivat upean näköiset ja onneksi niitä ei oltu kunnostettu liikaa, vaan pidetty ne juuri sellaisina kuin ne käsinväritettyinä olivat. Uudet musiikit olivat ihan hauskat ja sopivat mainiosti elokuvaan, mutta olisin itse mielummin kuullut tässä sellaista musiikkia, mitä siinä alun perin kuultiin (harmittaakin etten ehtinyt viikko sitten olleeseen näytökseen, jossa oli Cleaning Women livenä säestämässä). On jotenkin uskomatonta, että jo vuonna 1902 on osattu tehdä näinkin kekseliästä ja näyttävää elokuvaa. Istuin koko näytöksen ajan ihan haltioituneena ja tämä oli kyllä yksi hienoimpia teatterikokemuksia. Hymyillen mietin, miten hienoa on, että näinkin vanhoja elokuvia pystytään yhä katsomaan ja niistä saa yhä niin paljon irti. Dokumentti oli myös äärettömän mielenkiintoinen ja voin suositella sitäkin lämpimästi niille, joita elokuvan historia kiinnostaa. Niin ja katselkaa tietysti se itse A Trip to the Moon!Kuvat: listal.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...