Aug 4, 2012

How can you even be sure what incurs the Lord's wrath these days? Times change. I remember when eating meat on a Friday was supposed to be a Hell-worthy trespass.

Dogma (1999) on Kevin Smithin neljäs View Askewniverse -leffa. Enkelit Loki (Matt Damon) ja Bartleby (Ben Affleck) on karkoitettu taivaasta maan päälle, mutta nyt he saavat tietää New Jerseyssä sijaitsevasta kirkosta, jonka kautta heillä olisi mahdollisuus päästä livahtamaan takaisin taivaaseen ja samalla pyyhkimään pois kaikki oleva maan päältä. Itse jumalan ääni Metatron (Alan Rickman) ottaa yhteyden aborttiklinikalla työskentelevään, jumalalle selkänsä kääntäneeseen, Bethanyyn (Linda Fiorentino) ja antaa tälle tehtäväksi estää enkeleiden aikeet. Matkallaan Bethany törmää kahteen profeettaan, Jay (Jason Mewes) ja Silent Bobiin (Smith), sekä myös unohdettuun Rufus-apostoliin (Chris Rock). Epäuskoisena Bethany jatkaa matkaa kirkkoa kohti tehtävänsä ja erikoisen matkaseurueensa kanssa.


Dogma on taas näitä vähän arvostetumpia leffoja Kevin Smithiltä, josta pidän itsekin hyvin paljon. Yritän muuten tämän Smitheilyn jälkeen tehdä jonkinlaisen parhaimmuus-listauksen kaikista tämän leffoista, vaikka saankin vaan pään kipeäksi minkäänlaisia top-listauksia tehdessäni. Tällä kertaa yritän kuitenkin saada sellaisen aikaiseksi, joten pidän teitä nyt jännityksessä, enkä kirjoita näihin arvosteluihin vielä sen kummemmin mitään parhaus-järjestystä. (Huisin jännää! Ette varmaan saa edes unta iltaisin ennen kuin julkaisen sen! Niin ja todennäköisesti totean lopuksi, että ei siitä listaamisesta tule mitään.) Dogma kuitenkin herätti ilmestyessään paljon kohua uskovaisten parissa, sillä tottahan toki tämä elokuva nähtiin suorastaan jumalanpilkkana. Tämä ei kuitenkaan ollut Smithin tarkoituksena, mies on lausunut olevansa itse uskovainen mies ja leffan tarkoitus oli juhlistaa ja iloita uskoa. Dogman käsikirjoituksen Smith on muuten tehnyt jo ennen ensimmäistä elokuvaansa Clerksiä.


On kuitenkin aika ymmärrettävää, että osalta tämä Smithin hyvä tarkoitus on mennyt ohi, sillä yhdistäähän mies aika härskiä huumoria uskontoaiheeseen. Leffassa hän myös kyseenalaistaa monia asioita; onko jumala nainen vai mies, oliko Jeesus sittenkin tummaihoinen, oliko Jeesuksella sisaruksia, mitä Jeesus todella teki niiden ikävuosien aikana joista raamatussa ei kerrota, mistä voi tietää mikä nykypäivänä on jumalan mielestä syntiä jne. Kyllähän jo tällaiset kysymykset saavat monet uskovaiset närkästymään. Leffassa ei kuitenkaan mielestäni millään tavalla paista mikään pilkkaaminen tai edes ilkeämielisyys, sillä on vaan hieman erilainen ja humoristinen ote asioihin. Aika rohkea veto tämä leffa joka tapauksessa oli, jonka mies varmasti myös tiesi. Dogman huumori on mielestäni erittäin onnistunutta ja hyvin samankaltaista kuin aiemmissakin leffoissa. Tässä leffassa Jay ja Silent Bob pääsee myös viimein vähän enemmän esille, joka on toki omasta mielestäni vain hyvä asia, sillä Jay on vaan ihan parhaita hahmoja näissä leffoissa. Tämän parhautta lisää vain se, että Jayn hahmo perustuu täysin Mewesiin itseensä, tuollaista kieltä (snootchie bootchies), elehdintää ja jutun tasoa tältä on kuulemma ihan oikeastikin irronnut silloin kun he ovat Kevin Smithin kanssa aikoinaan tavanneet!


Dogmassa on noin muutenkin hyvin vaikuttava näyttelijäkaarti ja kuten Smith on Mewesiä varoitellut, mukana on ihan oikeita näyttelijöitä ja vuorosanat täytyy todella tällä kertaa osata. (Ja jottei Alan Rickman suuttuisi, Mewes myös opetteli koko kässärin ulkoa, mukaan lukien kaikkien muidenkin vuorosanat!) Rickmanin Metatron-hahmo on myös yksi parhaita puolia leffassa, mutta kaikki hahmot toimii tässä erittäin hyvin. Bethany tasoitti hyvin rauhallisella ja järkevällä käytöksellään muiden sekopäistä toimintaa ja Affleckia ja Damonia on mukava nähdä leffoissa parivaljakkona, sillä miesten tosielämän kaveruus paistaa aina kivasti läpi. Dogma on monipuolinen elokuva, päällisin puolin se on kunnon hauskuutteluseikkailu, mutta sillä tuntuu kuitenkin olevan tuo syvällisempikin ja pohdiskeleva puoli. Erittäin toimiva leffa, yllättävästi suositteluni jälleen tällekin pätkälle.



Kuvat: hotflick.net

2 comments:

  1. Hauskaa, miten tässä elokuvassa on yhdistetty ristiriita, joka on melko varmasti aiheuttanut keskustelua:
    Aborttiklinikan työntekijä saa tehtävän jumalalta. Melkein yhtä ristiriitainen tapahtuma, kuin Travis Bickle on hahmona Taksikuskissa. Tämä pitää katsoa joskus.

    ReplyDelete
  2. Sekin on varmasti herättänyt keskustelua. Ja itseasiassa tämä asia on aika olennainen osa koko leffan tarinaa!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...