Jul 20, 2011

I'm ready for my close-up.

Sunset Blvd. (1950) on Billy Wilderin ohjaama klasikkoelokuva Hollywoodin elokuvateollisuudesta. Norma Desmond (Gloria Swanson) on ollut mykkäelokuvatähti, mutta äänielokuvien tultua tämän suosio on hiipunut. Nyt hän asuu hovimestarinsa (Erich von Stroheim) kanssa isossa talossa erakoituneena. Eräänä päivänä paikalle saapuu rahaongelmainen elokuvakäsikirjoittaja Joe Gillis (William Holden), jonka Norma saa houkuteltua suurella palkkiolla viimeistelemään hänelle käsikirjoitusta. Pian Joe huomaa, että Norma on tähän vähän liiankin kiintynyt ja muutenkaan entiselle tähdellä ei tunnu olevan kaikki kunnossa.


Olen nähnyt Sunset Boulevardin joskus aiemminkin, joskus lapsena, jolloin en osannut vielä arvostaa tätä tarpeeksi. Kyseessähän on ihan mestariteos. Se alkaa upeasti, päättyy vielä hienommin ja näyttää mahtavalta koko pituutensa ajan. Aihe, jota Sunset Blvd. käsittelee on yhä nykypäivää. Vanhat tähdet unohtuvat helposti kun uusia syttyy. Miten usein nykyäänkin saa lukea vanhempien (nais)näyttelijöiden vaikeuksista saada hyviä rooleja, vaikka hetki sitten he olivat kuumimpia saaliita suuriin Hollywood-leffoihin. Mielenkiintoista on myös se, että Normaa näyttelevä Gloria Swanson on itse ollut mykkäelokuvatähti ja tämän omat kokemukset varmasti toi suoritukseen oman lisänsä. Eniten pidän tämän elokuvan hienosta tunnelmasta. Vaikka kyseessä ei ole kauhuleffa, on siinä muutamia hyvin kauhuleffamaisiakin kohtauksia. Yksi ihan mahtava kohtaus on sellainen, kun Joe saapuu huoneeseen, jossa hovimestari Max soittaa urkuja valkoisilla hansikkaillaan. Sunset Blvd. on näyttävä elokuva ja upea kokonaisuus, ei voi kuin suositella.Kuva: weheartit.com

2 comments:

  1. Yksi mun ikisuosikeista ja ehkäpä 50-luvun paras elokuva. Tämä tais tulla tv:stä sillä välin, kun olin ulkomailla. Pitäis kyllä katsoa taas uudestaan tämä, viime kerrasta on jo pari vuotta.

    ReplyDelete
  2. Joo ainakin tämä tuli Teemalta viime viikonloppuna. Hyppäsi hetkessä omiin suosikkeihini!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...