Jul 7, 2011

Demons exist whether you believe in them or not.

The Exorcism of Emily Rose (2005) on osittain tositapahtumiin perustuva kauhudraama. Emily Rose on kuollut ja oikeudessa tämän kuolemasta syytettynä on pappi, isä Moore. Syyttäjän mielestä Emily on ollut vakavasti sairas ja pappi on estänyt tätä saamasta tarpeellista, lääkärien määräämää, hoitoa ja näin ollen on syyllinen kuolemantuottamukseen. Sekä Emilyn perhe että Emily itse uskoivat kuitenkin vakaasti Emilyn olleen riivattu ja ainut parannuskeino olisi ollut manaus, johon Mooren asianajaja vetoaa puolustuksissaan. Joka tapauksessa Moore haluaa kertoa oikeudessa Emilyn tarinan, oli tuomio mikä tahansa.


Emily Rosen riivaaja kuuluu taas niihin leffoihin, jotka on alunperin tarkoitus mennä katsomaan ilmestyessään leffateatteriin, mutta tulee sitten lopulta nähtyä sata vuotta myöhässä. Olin tutkinut paljon tätä todellista saksalaisen Anneliese Michelin tapausta, johon elokuva perustuu ja muutenkin manaustarinat kiinnostavat. No, en koskaan mennyt sitten kuitenkaan katsomaan Emily Rosea teatteriin, enkä tullut hankkineeksi omaksikaan. Näin sen vasta nyt, kun se tuli tv:stä. Oletin elokuvan trailerien perusteella olevan perinteistä manaajakauhua.


Emily Rosen riivaajan traileri on kuitenkin aika harhaanjohtava, trailerista sen voisi kuvitella olevan yhtä pelottavaa tykitystä, mutta todellisuudessa suurin osa elokuvasta on oikeussalissa istumista. En ole koskaan erityisesti pitänyt mistään oikeussalijutuista ja tietyllä tavalla toivoinkin sitä varsinaista kauhua olevan enemmän. Kokonaisuus kuitenkin toimi hyvin, ne menneisyyden tapahtumina näytettävät kauhuosuudet olivat tosiaan hyvin lyhyitä, mutta sitäkin onnistuneempia. Itseasiassa leffassa oli kohtaus, minkä yksi kuva jäi vainoamaan mieleeni pariksi päivää, vaikka kaikenlaisia kauhuleffoja onkin tullut katseltua. (Alla olevan trailerin pysäytyskuva.) Kiinnostavan uuden lähestymistavan Emilyn Rosen riivaaja antoi manaustarinalle siinä mielessä, että siinä ei millekään ei annettu varmaa vastausta. Ei voida tietää oliko kyseessä sairaudet vai todella joku riivaaja. Kummastakaan ei yritetty tehdä sitä oikeaa selitystä, vaan katsoja saa pistää peliin omankin tulkintansa. Mielenkiintoisia tulkinnoista tekee tietysti se, että tapahtumat perustuvat todellisuuteen. Emily Rosen riivaaja on onnistunut kauhudraama ja tällä kertaa painotus erityisesti sanalla draama.Kuvat: connect.in.com

2 comments:

  1. Minuakin tuo sama kohta säikäytti leffassa eniten. Katsoin tämän elokuvissa vajaat kuusi vuotta sitten ja tykkäsin kovasti, nyt odottaa digiboksilla uusintakatselua.

    Enpä Dexteriä aloittaessani hoksannut, että Jennifer Carpenter oli jo tuttu naama Emily Rosesta.

    ReplyDelete
  2. Se kohta on kyllä toteutettu hyvin!

    Itselleni tuli taas Emilystä jatkuvasti mieleen Jenniferin rooli Dexterissä, kun olin tietysti katsonut sarjaa jo pitkään ennen kun näin tämän leffan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...