Jul 26, 2012

This job would be great if it wasn't for the fucking customers.

Clerks. (1994) on Kevin Smithin ensimmäinen elokuvaohjaus ja samalla myös ensimmäinen View Askewniverse -elokuva. Kokonaan mustavalkoinen leffa sijoittuu pieneen kioskiin, jossa myyjänä hääräilee Dante (Brian O'Halloran), joka on nyt hälyytetty töihin tämän vapaapäivänä. Myymälässä ravaa mitä erikoisempia tapauksia aina tyttöystävistä entisiin tyttöystäviin sekä ahkerasti viereisen videovuokraamon Randal (Jeff Anderson). Kioskin edustalla päivystää myös rääväsuinen Jay (Jason Mewes) ja tämä hiljaisempi kaveri Silent Bob (Kevin Smith). Yhdestä työpäivästä tuleekin melkoisen tapahtumarikas tällä porukalla.

 
Olen jo varmaan pari vuotta ollut aikeissa toteuttaa Kevin Smith -leffaputken kaikilla tämän ohjaustöillä, mutta se on aina vaan jäänyt muiden kiireiden tai leffaputkien jalkoihin. Eikä tämä vaatisi edes mitään suuria ponnisteluja, sillä kaikki nämä leffat (paria uusinta lukuunottamatta) löytyy valmiiksi omasta hyllystä. Eilen päätin kuitenkin vihdoin laittaa pitkästä aikaa Clerksin pyörimään, tuli se "putki" nyt sitten toteutettua leffa päivässä tai leffa kuukaudessa -tahdilla. Taustatiedoiksi voisi kertoa sen, että Kevin Smith -huumori ja tyyli muutenkin uppoaa melkoisen hyvin itselleni. Niin ja muuten tässä välissä voisi mainita myös sen, että näissä Kevin Smith -leffoissa on useimmiten ihan hervottoman hauskat kommenttiraidat. Tämänkin leffan kommenttiraidalla ovat äänessä kaikki leffan miesnäyttelijät ja nauruahan riitti.


Mielestäni Clerksin yksi mielenkiintoisimmista puolista on se, kuinka leffa on tehty. Smith on ollut tuolloin täysin aloitteleva tekijä ja pienen rahoituksen hän sai riivittyä kasaan mm. myymällä sarjakuvakokoelmaansa ja kerjäämällä vanhemmiltaan rahaa. Leffa kuvattiin myymälässä, jossa Smith oli oikeastikin kassan takana töissä ja kuvauslupa heillä oli ainoastaan aukioloaikojen ulkopuolella. Peitelläkseen ulkona olevaa pimeyttä, kehiteltiin leffaan heti alkumetreillä sellainen käänne, ettei kioskin verho toiminut, eikä sitä saatu siis nostettua ylös. Ongelmat valaistuksen ja pienen budjetin suhteen olivat itseasiassa myös syy siihen, miksi elokuvasta päätettiin tehdä mustavalkoinen! Mielestäni nämä jutut on hauskoja, on helppo kuvitella millaiseen kikkailuun sitä itsekin joutuisi jos alkaisi nyt toteuttamaan elokuvaa. Ja sitten pitäisi vaan uskotella, että se mustavalkoisuus oli ihan vaan taiteellinen näkemys...


Clerksin suurin hohto on sen dialogeissa ja henkilöhahmoissa. Dialogi on erittäin sujuvaa ja hauskaa, se on kirjoitettu hyvin ja näyttelijät myös tuovat ne hyvin ulos. Tyypit keskustelevat vähän aiheesta kuin aiheesta leppoisasti asiakkaiden edessä. Vaikka leffassa on joitakin aika älyttömiä tapauksia, on se kuitenkin hyvin realistisen tuntuinen. Dante ja Randal ovat hyvin aidon oloisia, hieman elämässään hukassa olevia, nuoria miehiä. En ole itse ollut kovinkaan paljon asiakaspalvelutyössä (muutamat kesät teininä), mutta voisin kuvitella, että tästä irtoaa paljon huumoria myös niille, jotka ovat viettäneet enemmänkin aikaa tiskin takana. Varmasti sitä joskus tekisi mieli olla vain tympeän kettumainen asiakkaille Danten tavoin, tai sitten vaihtoehtoisesti olla täysin törkeän asiaton Randalin tyyliin. Mutta vaikka ei olisikaan kokemusta siltä saralta, niin kyllä näiden kaverusten muutkin jutut niin parisuhteista kuin elokuvistakin jaksaa viihdyttää. Jay ja Silent Bob esiintyivät muuten ensimmäistä kertaa tässä leffassa ja kivana yllärinä ainakin Clerks X -julkaisulta löytyvät myös parivaljakon 90-luvulla tekemät MTV:n mainospätkät. Suosittelen ehdottomasti katsomaan tämän leffan mikäli hyvä huumori uppoaa, eikä hieman törkeä kielenkäyttö häiritse pahasti! Clerks. on Kevin Smithiä parhaimmillaan.Kuvat: ftmovie.com

4 comments:

 1. Tuo otsikossa oleva lainaus kuvaa kyllä tosi hyvin asiakaspalvelutyötä :D

  ReplyDelete
 2. Se on joo erittäin osuvasti sanottu :P

  ReplyDelete
 3. Nauhoitin aikoinaan Clerksin näköradiosta ja YLEn lähetys katkesi kesken elokuvan. Siinä sitten oltiin silmä kovana kyttäämässä ruutua kunnes "pahoittelemme häiriötä" (vai millä termeillä se nyt ilmaistiinkaan) katosi ruudusta ja kannatti jälleen painaa record-näppäintä. Ja jotenkin nyt se kasetilla oleva muutaman sekunnin musta pätkä keskellä elokuvaa vain korostaa Clerksin kotikutoista hyvyyttä.

  ReplyDelete
 4. Sopii kyllä tosiaan juuri tämän leffan tunnelmaan varsin hyvin tuo.

  Jännä miten muuten tuollaiset katkokset ym. on jäänytkin mieleen niiltä itsenauhotetuilta kaseteilta. Jaksaa aina hämmästyä kun dvd:ltä katsottuna jossain leffassa onkin ihan "ylimääräinen" kohta, joka on aikoinaan jostain häiriöstä johtuen puuttunut nauhoitukselta.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...