Jul 9, 2012

Never stray from the path, never eat a windfall apple and never trust a man whose eyebrows meet in the middle.

The Company of Wolves (1984) on Neil Jordanin ohjaama kauhufantasia. Nuori Rosaleen (Sarah Patterson) kuulee unessaan isoäidiltään (Angela Lansbury) tarinoita nuorista naisista, jotka rakastuvat komeisiin miehiin, joilla kasvaa kulmakarvat yhteen. Nämä miehet kuitenkin katoavat aina täyden kuun aikaan, jolloin sudet ulvovat metsässä. Heidän metsäkylässään kuuluu usein susien ulvontaa ja isoäiti varoittaakin Rosaleenia erityisesti susista, jotka ovat karvaisia sisältä. Pian Rosaleen törmää itsekin metsässä komeaan tuntemattomaan mieheen.


Tämä leffa on ollut hyllyssäni jo monta vuotta katsomattomana. Ostin tämän joskus parilla eurolla ja aloin vieläpä samana iltana katsoa sitä kunnon perinteisen ihmissusikauhun toivossa. Leffa oli kuitenkin hyvin erilainen kun oletin, eikä sopinut sen hetkiseen leffanälkään, joten lopetin sen katselun jo muutaman minuutin jälkeen. Se vaikutti kuitenkin mielenkiintoiselta leffalta ja on nyt vähän turhan pitkään odottanut vuoroaan päästä katseluun. The Company of Wolves on tosiaan kauhuleffa, mutta hyvin satumainen sellainen. Päällisin puolin leffaa pyörittää tarinat ihmissusista, mutta näissä tarinoissa tuntuu olevan olennaisena pointtina kasvu tytöstä nuoreksi naiseksi ja seksuaalisuuden herääminen. Isoäidin tarinoissa yleisesti miehiin viitataan petoina, joka saa Rosaleen kyseenalaistamaan oman isänsäkin toiminnan. Se, että kaikki nämä tarinat ja symboliikka on oikeasti teini-ikäisen Rosaleen unta, korostaa vielä tätä puolta elokuvassa. The Company of Wolves on myös tyylikkään näköinen, sen satumainen usvainen metsä näyttää hienolta. Vaikka sellaista pelottavaa kauhua leffassa on aika vähän, on kuitenkin esimerkiksi ne kohdat, joissa ihmissudet muuttavat muotoaan, aika vaikuttavia. Osaksi (no ok, hyvin suureksi osaksi) leffan efekteistä paistaa kasarius ja pienehkö budjetti, mutta itseäni eivät tällaiset haittaa. Pidin tästä leffasta hyvin paljon ja suosittelenkin The Company of Wolvesia ehdottomasti vähän rauhallisemmista ja unenomaisista kauhuleffoista pitäville! Tai kauhuvaikutteisista fantasialeffoista pitäville.Kuva: listal.com

2 comments:

 1. Ajattelin joskus hankkia tämän elokuvan, mutta sitten rupesin miettimään:
  Vuosi: 1984
  Laji: Ihmissusielokuva
  Ohjaaja: Neil Jordan
  Ei kiitos.
  Mutta nyt kun sanoit, että sait sen kahdella eurolla, niin pitääpä ruveta etsimään. Jos saisi vaikka vain kokoelmaan hyllyntäytteeksi.

  ReplyDelete
 2. Heh. Uskallan kuitenkin suositella myös katsomaan sen, mikäli tulet hankkineeksi hyllyyn! Voi sen sitten vaikka yhden katselun jälkeen unohtaa taas hyllynkoristeeksi, mikäli on liian tukala katselukokemus.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...