Jul 15, 2012

DVDs

Olen tässä jo jonkun aikaa yrittänyt metsästää Valkoinen peura -dvd:tä ja eilen vihdoin löysin sen. Sattumalta sitten huomasinkin kyltin, että kyseisestä hyllystä irtoaisi itseasiassa viisi suomalaista leffaa kympillä. Kirjoitin viime syksynä Movie Monday -haasteeseen siitä, kuinka kotimaiset elokuvat eivät ehkä oikein ole juttuni. Hölmösti tuolloin kuitenkin ajattelin vain tuoreampia leffoja ja unohdin kokonaan vanhemmat suomalaiset mustavalkoiset elokuvat, joista pidin erittäin paljon lapsuudessani! En tosin olekaan katsellut sellaisia moneen vuoteen jostakin syystä ja asiahan pitää korjata. Nyt tuossa myyntihyllyn edessä pyöriessäni iskikin melkoinen valinnan vaikeus, sillä kyseisestä hyllystä löytyi kymmenittäin erilaisia kotimaisia elokuvia 40-70-luvuilta! Tällaisen paketin sain kuitenkin hyvin pitkän pohdinnan jälkeen koostettua:


Laitakaupungin laulu (1948) oli oikeastaan viimeinen tähän settiin mukaan ottamani elokuva. Halusin mukaan jotakin Taunoa & Ansaa ja tämä Edvin Laineen leffa sai edustaa sitä puolta. En muista olenko nähnyt tämän, mutta todennäköisesti olen joskus.


Prinsessa Ruusunen (1949) kiinnosti sen vuoksi, että saatan hyvinkin olla nähnyt tämän joskus pienenä, jolloin prinsessatarinat oli kova juttu. Tästä tuli jo kansikuvan perusteella sellainen kutina, että olisin nähnyt sen, mutta en kuitenkaan ollenkaan muista tätä leffaa. Toivon mukaan muistot palaavat kun laitan sen pyörimään!


Valkoinen peura (1952) oli tosiaan syy miksi yleensäkin tämä leffanippu tuli kasattua. En itseasiassa ole aiemmin nähnyt tätä ihan alusta asti, sillä tajusin vaihtaa kanavalle hieman liian myöhään silloin kun tämä pari vuotta sitten näytettiin tv:ssä. Valkoinen peura on jäänyt mieleeni sen vuoksi, kun kyselin joskus nuorempana isältäni suomalaisista kauhuleffoista ja tämä oli ainoa minkä isä osasi nimetä.


Käpy selän alla (1966) taas on elokuva, joka on toki nimensä puolesta erittäin tuttu, mutta olen silti melko varma etten ole koskaan nähnyt sitä! Palkittu 60-luvun nuorisoelokuva kuulostaa hyvältä ja odotan tämän katselua näistä ehkä eniten.


Kesyttömät veljekset (1969) on vähän samaa sarjaa kuin edellinen, mutta tämä ei ole itselleni edes nimen puolesta tuttu. 60-luvun loppu ja suomalaiset aattelliset kaupunkilaisnuoret kuulostaa hyvin kiinnostavalta ja Melasniemet ovat toki tuttuja kasvoja. Tältä dvd:ltä löytyy myös kiinnostavan oloinen lyhytelokuva Hermoprässi (1963).


Kuvat: leffa.fi

2 comments:

  1. Hauska huomata, että Valkoinen peura on julkaistu DVD:llä. Jostain syystä olin ihan varma, ettei nyt varmasti oo, mutta näköjään olikin. Tuli katottua se viime syksynä leffateatterissa ja aattelin nyt tulevana syksynä leffoja tilaillessani tilata senkin. Kyllä se uusintakatselun kestää helpostikin.

    ReplyDelete
  2. Itseäni harmittaa, etten keväällä millään ehtinyt mennä katsomaan Valkoista peuraa leffateatteriin, vaikka siitä taisi olla useampikin näytös sen Paha Pohjola -seminaarin jälkeen. Olisi voinut olla hienoa katsella se myös isolta kankaalta.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...