Jul 5, 2012

I am terribly sorry, but you cannot imagine how thirsty I am.

Dark Shadows (2012) on Tim Burtonin ohjaama elokuva, joka perustuu samannimiseen 60-luvun tv-sarjaan. Vuonna 1772 Barnabas Collins (Johnny Depp) pyörittää menestyvää kalabisnestä, kunnes tämä särkee Angeliquen (Eva Green) sydämen. Angelique langettaa nimittäin kirouksen miehen ylle, jonka vuoksi Barnabas muuttuu vampyyriksi ja joutuu vangiksi maan alle. Vuonna 1972 Barnabas pääsee vihdoin vampyyrina takaisin maanpinnalle muuttuneeseen maailmaan. Hän palaa vanhalle talolleen ja saa tietää, että hänen vanha bisnes on kuihtunut ja taloa asuttaa nyt tämän erikoisen tuntuiset sukulaiset.


Kerrottakoon alkuun, että minua vaivaa nyt joku innottomuus arvostelujen kirjoittamiseen ja tämänkin leffan katselin jo lähemmäs kuukausi sitten. Haluan nyt kuitenkin jotain kirjoittaa tästä leffasta, sillä onhan se yhden lempiohjaajani tuorein teos. Dark Shadows tosiaan kiinnosti todella paljon ohjaajan vuoksi ja tietysti myös vampyyriteema houkutti. Tuo vanha tv-sarja ei ollut itselleni erityisen tuttu (Suomessa sitä ei ilmeisesti olekaan koskaan esitetty), mutta olin kuitenkin etukäteen nähnyt joitakin pätkiä siitä. Toisaalta taas itseäni on jo pidemmän aikaa kypsyttänyt Burtonin näyttelijävalinnat elokuviinsa, on kiva että tämä työskentelee hyväksi koettujen ihmisten kanssa, mutta hei, jotakin vaihteluakin voisi tarjoilla (Deppin lisäksi tuttuja kasvojahan tässä leffassa on Burtonin puoliso Helena Bonham Carter). Johnny Depp alkaa toistaa itseään turhan paljon rooleista toiseen - niin ja puhun tässä nyt kuitenkin yhdestä suosikkinäyttelijöistäni. Kaikesta huolimatta odotin ihan positiivisilla mielin Dark Shadowsia.


Kirjoitin tuossa jonkin aikaa sitten siitä, kuinka en aina uskalla luottaa arviointikykyyni yhden katselukerran jälkeen, koska olosuhteet vaikuttavat niin paljon elokuvakokemukseen. Esimerkiksi juuri tähän kokemukseen saattoi vaikuttaa paljon se, että en ollut käynyt vähään aikaan elokuvateatterissa ja se, että edellisenä päivänä oli se rankka Twilight-putki... Saattaa siis olla, että ihan mikä tahansa pätkä olisi voinut olla nautinnollinen elokuvakokemus sen jälkeen. Mutta joka tapauksessa, sitä Dark Shadows oli! Burtonin valttikortti on aina ollut erittäin tyylikkäät elokuvat ja siihen voi oikeastaan aina luottaa. Synkkyys, kiemurat, satumaisuus ja goottimaisuus onnistuu tältä erinomaisesti. Eikä Dark Shadows tosiaankaan ollut poikkeus, ihasteltavaa kyllä riitti. Tarinan puolesta leffa nyt ei ollut kovin ihmeellinen, mutta kyllä se jaksoi kiinnostaa. Näyttelijät olivat hyviä, mutta hahmoja leffassa oli ehkä turhan paljon, joidenkin merkityksellisyys tarinan kannalta oli aika olematon. Elokuva oli myös hauska ja Alice Cooperin osuus miellytti itseäni. Dark Shadows ei valitettavasti pääse Burtonin parhaimpien leffojen tasolle, mutta se on kuitenkin viihdyttävä ja hyvin tyylikäs elokuva. Toivoisin vaan, että Burton uskaltautuisi kokeilemaan kokonaan uutta näyttelijäkaartia tuleviin elokuviinsa!Kuvat: listal.com

2 comments:

 1. Alkuperäistä Dark Shadowsia ei kaiketi tosiaan meitin perinteisillä kanavilla ole näytetty, mutta SciFi Channell sitä näytti, silloin kun kanava oli täälläkin saatavilla.

  70-luvulla ilmestyivät sarjaan pohjautuvat elokuvan mittaiset osiot House of Dark Shadows ja Night of Dark Shadows...

  Samaisen sarjan 90-luvun alussa tehtyä uudelleenversiointia Maikkari pyöritti nimellä Yön vampyyrit. Sitä tehtiin kaikenkaikkiaan 12 osaa, jonka jälkeen sarjan mustaan sydämeen lyötiin tammipuusta valmistettu seiväs...

  Vuonna 2005 tehtiin sitten toinen remake, jota näytettiin IMDb:stä onkimani tiedon mukaan vain ja ainoastaan Dark Shadows festivaaleilla...

  Ja tänä vuonna ilmestyi sitten tämä Burtonin ohjaama pätkä, joka kaiketi pitäisi katsoa, mutta en tiedä uskallanko, heh.

  ReplyDelete
 2. Kiitän tästä tietoiskusta! En ollutkaan tietoinen muuta kuin tuosta ysärillä tehdystä uudelleenversioinnista, mutta en ainakaan muista katsoneeni sitäkään koskaan.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...