Aug 27, 2011

Who the fuck is BBK?

Gutterballs (2008) on kanadalainen 80-luvun tyyliin toteutettu slasher/kauhukomedia, jonka tapahtumat sijoittuvat kokonaan keilahalliin. Nuoret kokoontuvat keilahalliin haastamaan toisensa keilaotteluun, mutta hallissa tapahtuu muutakin kun viatonta pelaamista. Eräänä iltana tyttö raiskataan isolla porukalla ja pian tämän jälkeen alkaakin keilahallin nuoria kuolla mitä erikoisemmilla tavoilla naamion takana piilottelevan henkilön toimesta. Kuulostaako tutulta? Tämä elokuvayhtiön sivuilla ollut esittely kuvaa hyvin Gutterballsin luonnetta:  

Remember the '80s horror heyday of trashy, campy, ultra-violent sleaze? We certainly do, and that's why we're offering Gutterballs.


Olen itseasiassa odottanut Gutterballsin julkaisemista R2-levynä jo kolmisen vuotta, siitä asti kun näin seuraamani kauhuarvostelijan hehkutuksen tästä. Sellaista julkaisua ei ole kuulunut, enkä jaksanut enää odotella, joten tilasin vihdoinkin tämän jenkkijulkaisuna (balls-out uncut edition) itselleni. Odotukset olivat siis todellakin korkealla kun laitoin tämä pyörimään! Tiesin suurinpiirtein mitä odottaa: slasheria 80-luvun tyyliin ja kunnon raakaa revittelyä huumorilla höystettynä. Ja sitä myös sain nähdä. Näyttelijät olivat korkeintaan keskinkertaisia, mutta se tuntui olevan ihan suunniteltua, juuri tyyliin sopivaa. Leffa oli myös hyvin pienellä budjetilla toteutettu, joka näkyy jäljessä, mutta oikeastaan vain hyvällä tavalla. Juuri tuollaiset asiat sai sitä B-luokan kasarislasher -fiilistä leffaan, jonka ohjaaja/käsikirjoittaja Ryan Nicholson halusikin tähän ikuistaa. Vanhoja slashereita hyödynnettiinkin monella tavalla - kuten varmasti monet tunnistavatkin yllä olevasta Maniac-tyylisestä julisteesta - myös mainosjulisteissa käytettiin monia tuttuja kuvia. (Lisää julisteita nähtävillä täällä.)


Leffan aluksi olin oikeastaan hetken pettynyt, tätäkö olen kolme vuotta odottanut näkeväni. Pidin kuitenkin alusta alkaen leffan onnistuneesta kasaritunnelmasta, tämä olisi oikeasti hyvin voinut olla 80-luvulla tehty. Ympäristönä keilahalli oli mainio neonvaloineen ja kaikki hahmot olivat toimivia. Onneksi Gutterballs polkaisi sitten jossain vaiheessa ihan kunnolla käyntiin ja jokainen tappo oli todellakin kekseliäästi erilainen ja erikoinen. Jotkut kohdat olivat aika karmaisevaa katsottavaa, mutta samalla myös äärimmäisen hauskoja ja viihdyttäviä. Leffa parani koko ajan loppua kohden ja itse tykkäsin erityisesti siitä, kuinka elokuvan tekijät todella tuntevat genren ja niitä piilotettuja (ja vähemmän piilotettuja) kunnianosoituksia leffoille vilkkui tiheään tahtiin. Pitänee katsoa tämä vielä uudestaan kommenttiraidan kanssa, jotta kuulee niistäkin jotka jäivät itseltä huomaamatta. Gutterballsia en voi kuitenkaan suositella kaikille, siinä on oikeasti paljon gorea ja myös paljon seksiä, niin ja näitä yhdistettynä. Oikeastaan mitään ei jätetä näyttämättä. Leffassa on ihan alkumetreillä lähes kymmenen minuuttia kestävä raiskauskohtaus, joka ei sovi kaikkien silmille. Fuck-sanaa taidettiin myös käyttää leffassa ihan jokunen kerta (jonkun laskelmien mukaan yli 500 kertaa). Suosittelen kuitenkin niille, jotka eivät vielä pelästyneet kuvausta, sillä kyseessä on kuin onkin viihdyttävä leffa.Kuvat: plotdigger.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...