Apr 22, 2011

You can't trust someone who thinks you're crazy.

Pääsiäisleffailu on alkanut! Tosin heikolla menestyksellä, sillä sen True Stories -boksin dvd-levyiltä löytyi ihan eri leffoja, kun niissä kansien ja tarrojen mukaan oli. Tästä ärsyyntyneenä päätin pitää aivan toisenlaisen leffaputken, jonka yhdistävänä tekijänä (mukana olleiden ja lainahyllyn leffojen ansiosta) taitaa olla näyttelijä Penélope Cruz. Nainen ei ole mikään erityinen suosikkini, mutta on ollut mukana monissa hyvissä leffoissa.


Ensimmäisenä leffana oli Gothika (2003), jossa naisten vankimielisairaalassa työskentelevä nainen (Halle Berry) päätyykin eräänä päivänä itse potilaan/vangin rooliin. Nainen ei muista miksi on kopin sisällä ja entiset työkaverit suhtautuvat tähän kuin pahan rikoksen tehneeseen potilaaseen. Lisäksi nainen näkee näkyjä ja pätkittäisiä muistikuvia hetkistä ennen entisen hoidettavansa (Penélope Cruz) sellinaapuriksi joutumista.


En ollut aiemmin nähnyt Gothikaa ja jostakin katsottuani sen genremääritykseksi oli laitettu psykologinen trilleri. Yllätyin kuitenkin leffan kauhumaisuudesta, sillä siinä käytettiin hyvin paljon säikyttelyä ja luotiin kauhutunnelmaa. Gothika on monessa paikassa haukuttu aika lyttyyn ja ymmärrän osaksi syytkin, mutta en itse teilaisi tätä niin pahasti. Itseasiassa leffan alkuosuus on hyvinkin lupaavaa, mutta loppua kohden käänteistä tulee turhan ennalta-arvattavia. Halle Berry oli kuitenkin ihan vakuuttava päähenkilönä, samoin Cruz pienessä sivuroolissaan, jota olisi itseasiassa voitu hyödyntää enemmänkin. Myös leffan yleisilme oli hieno: siinä käytettiin mm. välähtävää valaistusta hyvin hyödyksi tunnelman luomiseksi. Idea on myös hyvä ja Gothika olisi voinut olla huomattavasti parempi - ja se erottuisi joukosta - jos siinä olisi käytetty paremmin hyödyksi sitä alun psykologista puolta. Loppua kohden leffa kuitenkin nojasi liikaa juuri niihin ennalta-arvattaviin ja monista muista pätkistä tuttuihin kuvioihin. Tästä huolimatta Gothika on mielestäni ihan viihdyttävä kauhupätkä.


Kuvat: gothikamovie.warnerbros.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...