Apr 24, 2011

I'll tell you in another life, when we are both cats.

Pääsiäisen kolmas leffa oli siis Vanilla Sky (2001), joka on remake eilisen leffasta Abre los ojos (1997). Leffan idea on sama; mies tekee tuttavuutta toisesta naisestaan huolimatta Sofiaan. Tämä toinen nainen suuttuu, mies menettää hyvän ulkonäkönsä ja joutuukin syytetyksi murhasta. Muistikuvat ovat sekavia ja niitä kaivellaan lääkärin avustuksella. Todellisuutta on silti vaikeaa hahmottaa.


Vanilla Skyn on ohjannut Cameron Crowe, joka on myös ohjannut/kirjoittanut muutamankin lempileffani (Almost Famous, Singles). Erityisesti musiikkien käyttö Crowen leffoissa on ihailtavaa, mies tuntee hyvän musiikin ja on tosiaan ollut mm. Rolling Stone -lehdessä rockjournalistina. Vanilla Sky ei ole poikkeus musiikkien suhteen, ne toimivat erinomaisen hyvin. Muutenkin leffa toimii, siinä on se sama alkuperäinen kiehtova idea, joka on toteutettu tyylillä. Leffa on kivan outo tunnelmaltaan ja se vaatii keskittymistä, jotta pysyy mukana. Vanilla Sky on ollut pitkään yksi monista lempileffoistani.


Katselin eilen kuitenkin ensimmäistä kertaa tuon alkuperäisen Abre los ojos:in ja pakko sanoa näin peräkkäin katseltuani; se tosiaan on parempi kuin Vanilla Sky. Pidän kuitenkin molemmista versioista, eikä ero ole mitenkään valtavan suuri. Juonellisesti erot ovat todella pieniä ja jotkut kohtaukset on sanasta sanaan täysin samanlaiset molemmissa leffoissa. Tietyllä tavalla remaken tekeminen vain neljä vuotta alkuperäisen jälkeen tuntuu hassulta, varsinkin kun siihen ei tuoda juuri mitään uutta. Toki jenkkileffa tunnetuilla naamoilla tuo sen useampien ihmisten näkyville, eikä englanninkielisen yleisön tarvitse kärsiä siitä ah, niin kamalasta tekstityksestä. En kuitenkaan jaksa uskoa, että tämä olisi ollut Cameron Crowen ainoa motiivi.


Suurin ero oli mielestäni leffojen tunnelmassa. Siinä missä Abre los ojos on lähinnä synkkä ja tumma, käyttää Vanilla Sky suurta värimaailmaa ja on paikoitellen sävyltään hauskakin. Molempien versio värimaailmasta toimii mielestäni omalla tavallaan, molemmat ovat tyylikkään näköisiä. Tarinan kannalta Abre jättää jonkin verran arvailujen varaan, mutta Vanilla Sky selittelee mielestäni turhankin paljon erityisesti loppuvaiheilla. Tosin molemmat antaa oman varansa katsojalle päätellä mikä on loppujen lopuksi totta ja mikä ei, joka onkin yksin tarinan parhaista puolista. Näyttelijät ovat molemmissa versioissa mielestäni ihan päteviä, ei suurta eroa sillä saralla. Musiikit Vanilla Sky:ssa on mahtavat, mutta Abre los ojos:in musiikit ei jääneet millään tavalla mieleen. Kuten sanoin, molemmissa versioissa on puolensa ja pidän kummastakin. Tarina on joka tapauksessa hieno ja suosittelenkin katsomaan molemmat!


Kuvat: fotowho.net, wikipedia.org

2 comments:

  1. En ookaan muuten nähnyt kumpaakaan leffaa, täytyy laittaa katsottavien listalle. Kuulostavat nimittäin juuri sellaisilta mun "tyylisiltä", mikäli voi muka sanoa että mulla joku tyyli leffojen suhteen on :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...