Oct 10, 2012

Hi, I'm Chucky, and I'm your friend till the end. Hidey-ho!

Chucky-nukesta on tehty tähän mennessä yhteensä viisi elokuvaa: Child's Play (1988), Child's Play 2 (1990), Child's Play 3 (1991), Bride of Chucky (1998) ja Seed of Chucky (2004). Kaikki viisi elokuvaa on samalta kirjoittajalta, Don Mancininilta, joka on myös ohjannut viimeisimmän osan. Chuckyhan on Good Guys -nuken sisälle siirtyneen sarjamurhaajan Charles Lee Rayn (Brad Dourif) henki. Chucky jahtaa kolmessa ensimmäisessä osassa Andy-nimistä (Alex Vincent, Justin Whalin) poikaa, jotta tämä voisi itse siirtyä ihmisruumiiseen. Bridessa Chucky-nuken löytää tämän entinen tyttöystävä Tiffany (Jennifer Tilly), jonka kanssa he alkavat uudestaan heilastella, kun Tiffanykin siirtyy nuken ruumiiseen. Kolmannessa osassa mukaan liittyy nukkepariskunnan rakkauden hedelmä: Glen/Glenda-niminen (äänenä Billy Boyd) lapsinukke.


Katsoin nämä kaikki peräkkäisinä päivinä ja ajattelin kirjoittaa niistä nyt vaan näin yhtenä nippuna. Ykkösen, kakkosen ja Briden olen nähnyt monta kertaa aiemminkin, mutta kolmosesta ei ole ainakaan mitään aiempia muistikuvia ja Seed of Chucky oli ainakin varmasti näkemättä. Näin peräkkäin katseltuna huomasi selvästi kuinka elokuvat muuttuivat, mitä pidemmälle jatko-osissa mentiin. Ykkönen ja kakkonen olivat vielä melkoisen selviä kauhuelokuvia, kun kolmosessa jo oli  enemmän huumoripuolta mukana. Bride onkin jo lähemmäs romanttinen kauhukomedia ja Seed jotain, miksihän sitä kuvailisi, kahjoa perhedraamakauhukomediaa. Tuskin edes itse, alusta loppuun asti käsikirjoittajana toiminut, Mancini olisi arvannut ensimmäistä Child's Play -elokuvaa kirjoittaessaan, että vielä jonakin päivänä Chucky-nukella on vaimo ja lapsi.


Ensimmäinen Child's Play on mielestäni oikein hyvä ja kekseliäs elokuva, siinä on jännittävä tunnelma ja Chuckysta onnistutaan luomaan aika pelottava hahmo, vaikka tämä on "vain nukke". Vaikka en itse tämän takia lapsuudessani traumatisoitunutkaan punapäisistä nukeista, tuntuu tämä olleen monille lapsille melkoinen nukketraumojen aiheuttaja.  Toinen Child's Play on mielestäni taas hyvin onnistunut jatko-osa, siinä Chucky-nukke on vielä vähän pelottavampi ja pirullisempi tapaus ja tarinaa on vielä jatkettu aika loogisesti. Kolmas Child's Play ei mielestäni onnistunu ihan niin hyvin, sitä katsellessa tuli vähän sellainen olo, että se on hutaistu nopeasti vasemmalla kädellä luottaen vain Chucky-hahmon viehätykseen. Onneksi Chucky myös tuo sen oman hohtonsa elokuvaan ja pidän myös huvipuiston kauhutalossa tapahtuvasta kohtauksesta elokuvan loppupuolella. Se on hauskan muovinen ympäristö säikyttelyineen, joka sopii hyvin muovisen tappajan kanssa yhteen.


Bride of Chucky on sitten jo oikeastaan pelkkää komediaa kauhuvivahteella, vaikka tässä osassa roiskitaankin verta varmasti eniten. Vaikka Chucky yhä viuhtookin veitsen kanssa, on tämä tässä leffassa ihan vaan koominen hahmo. Sekä koko elokuvan että Chuckyn koomisuus kuitenkin toimii aika hyvin ja leffa on oikeasti melkoisen hauska. Tällä katsomiskerralla kiinnitin muuten myös huomiota siinä olleisiin erinomaisiin musiikkivalintoihin. Seed of Chucky sitten taas... Uskotteko, jos sanon, että se oli positiivinen yllätys? Sitä se oli, sillä odotin sen olevan jotakin ihan sietämätöntä kuraa. Tämä on ollut hyllyssäni jo monen monta vuotta (tuli ilmaiseksi jonkin boksin mukana), mutta olen lähinnä vältellyt sen katsomista. Eihän se hyvä ollut, mutta ei mielestäni niinkään huono, kun se olisi voinut olla! Mutta joo, onhan se aika uskomaton elokuva, siinä oli muutamakin sellainen kohtaus, joita jäi vähän epäuskoisena katsomaan, että ihanko oikeasti tämäkin haluttiin nähdä. Tätä viimeisintäkin osaa kuitenkin pelastaa jälleen se, että Chucky on niin viihdyttävä hahmo. Pitkä matka on joka tapauksessa kuljettu ensimmäisistä Child's Play -leffoista, niin ajallisesti kuin laadullisestikin. Eikä tässä muuten vielä kaikki, kuudetta Chucky-elokuvaa nimittäin tehdään juuri tällä hetkellä ja sen pitäisi ilmestyi ensi vuoden puolella nimellä Curse of Chucky. Harva leffasarja on jatkanut menoaan 25 vuotta samalla kirjoittajalla ja (ääni)näyttelijällä!


En ole koskaan pitänyt Chucky-elokuvia ihan suurimpina lemppareinani, Child's Play ei ole ollut lempikauhuelokuvani, eikä Chucky lempikauhuhahmoni. Olen kuitenkin aina pitänyt näitä erittäin viihdyttävinä pätkinä ja Chuckya hauskana hahmona - ja niin pidin tälläkin katsomalla. Ensimmäisiä Child's Play -leffoja uskallan suositella ihan vain kauhusta pitäville, mutta näitä viimeisiä sitten taas melkoisen kahjojakin kauhukomedioita sietäville ihmisille.

4 comments:

 1. Tuota tappajan henki muutoin elottoman esineen sisällä on hyödynnetty myös Gary Buseyn tähdittämässä Gingedead Manissa...

  http://www.youtube.com/watch?v=xsOtcEOkJ-I

  ReplyDelete
 2. Ai että. Kuulostaa ja näyttää erittäin lupaavalta...

  ReplyDelete
 3. I am so much excited after reading your blog. Your blog is very much innovative and much helpful.

  ReplyDelete
 4. I really appreciate what you post. You have a new subscriber now.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...