Sep 26, 2012

You think I'm crazy? Well, listen up, there's a storm coming like nothing you've ever seen, and not a one of you is prepared for it.

Take Shelter (2011) on Jeff Nicholsin ohjaama elokuva, joka kertoo perheellisestä Curtis-nimisestä miehestä (Michael Shannon), joka on alkanut yllättäen nähdä hyvin todentuntuisia painajaisunia ja näkyjä, joissa kaupunkiin on iskemässä suuri myrsky. Miehelle nämä näyt eivät ole kuitenkaan pelkästään unia, vaan sama tunnetila jatkuu hereillä ollessa. Curtis alkaakin kunnostaa pihallaan olevaa suojaa perheelleen ja kaikki muu jää toisarvoiseksi. Tunnetila on niin voimakas, että tämän on pakko noudattaa vaistoaan, vaikka läheiset yrittävät puhua järkeä ja mies itsekin epäröi, että onko hän vain seonnut.


Kävin katsomassa tämän Take Shelterin Rakkautta & Anarkiaa -festareilla, jotka siis kestävät ensi sunnuntaihin 30.9. asti. Take Shelter on melkoisen hidastempoinen elokuva, välillä jo vähän liiankin laahavan tuntuinen. Suurimmaksi osaksi kuitenkin pidin elokuvasta hyvinkin paljon, siinä oli monia erinomaisen kauhumaisia kohtauksia Curtisin unista ja näyistä. Tätä kauhumaisuutta korosti myös se, ettei katsojanakaan koskaan voinut olla varma siitä, että onko mies sekoamassa vai näkeekö tämä todellisia ennusteita jostakin pahasta. Michael Shannon tekee erinomaisen roolisuorituksen itsensä kyseenalaistavana Curtisina, samoin tämän vaimoa esittävä Jessica Chastain on ihan vakuuttava huolestuneena vaimona ja äitinä. Itselleni tuli itseasiassa leffaa katsoessa monesti sen tunnelmasta mieleen Jacob's Ladder (1990), vaikka näillä ei nyt mitään varsinaista yhtäläisyyttä olekaan. Leffa on myös näyttävän näköinen ja vaikka aluksi kritisoinkin sen laahaavuutta, tuntuivat nekin kohdat, joissa vaan kuvattiin Curtisin huolestunutta katsetta ihan tarpeellisilta. Monien muiden tapaan en erityisemmin kuitenkaan välittänyt leffan lopusta, mutta siitä en nyt viitsi kertoa enempiä. Joka tapauksessa Take Shelter oli erittäin mielenkiintoinen ja katsastamisen arvoinen elokuva, suosittelen!


Kuva: listal.com

2 comments:

  1. Tämä leffa eteni väliin kuin täi tervassa. Meinas tulla uni simmuun väkisinkin sitä seuratessa. Ja kovasti fiilinki puolella koitettiin apinoida M Night Shyamalanin tuotoksia, aina lopputwistiä(jos sitä nyt semmoiseksi voi kutsua) myöden. Ei huono pätkä, mutta hieman rivakampi olisi etenemisensä kannalta saanut mielestäni olla....

    ReplyDelete
  2. Joo kyllä tässä välillä olisi kaivannut jonkinlaista pikakelausta. Kotisohvalla olisin saattanut pitää tätä paikoitellen hyvinkin tylsänä, mutta elokuvateatterissa siihen keskittyi vähän eri tavalla. Leffan loputtua minulla oli kuitenkin positiivinen fiilis (eikä se johtunut elokuvan loppumisesta :D), vaikka en edes tykännyt sen lopusta!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...