Sep 16, 2012

Like a good Christian.

Red State (2011) on Kevin Smithin viimeisin elokuvaohjaus. Kaupungissa pitää majaa tiivis kristittyjen ryhmä, johka johtohahmona toimii vakuuttava pastori Cooper (Michael Parks). Ryhmän yksi suurimmista aatteista on se, että on homoseksuaalit ovat suurinta pahuutta maan päällä ja näistä pitääkin päästä lopullisesti eroon. Tällä porukalla on mielestään jumalan nimissä oikeus, tai velvollisuuskin, omakätisesti tappaa homoseksuaalit. Tällä kertaa heillä on kolme teinipoikaa vangittuna alttarilla, sillä pojat ovat olleet valmiita jakamaan yhden naisen keskenään. Pojat on tarkoitus tappaa seremonian aikana, mutta talon ulkopuolelle saapuukin ATF-agentti Keenan (John Goodman) miehiensä kanssa aseet valmiina. Kristityt ovat kuitenkin valmiita puolustamaan omiaan viimeiseen asti ja laukauksia lentelee puolin ja toisin, vaikka talossa on myös lapsia.


Kirjoitin Red Statesta vain alle vuosi sitten tänne, mutta tässä myös vähän uusia ajatuksia, joita heräsi näin toisella katsomalla. Red State on jälleen aika erilainen Kevin Smith -leffa, vaikka se onkin myös tämän itsensä kirjoittama. Tällä kertaa niitä tunnistettavia Smith-juttuja on erittäin vähän, ehkä ihan alkupuolen teinipoikien seksijuttuja lukuunottamatta. Pian leffasta kuitenkin tulee hyvin kauhuleffamainen, eikä tästä paista Smithmäisyys oikeastaan millään tavalla. Niitä vanhoja tuttuja näyttelijöitä ei ole mukana, mitä nyt miehen vaimo Jennifer Schwalbach Smith esiintyy pienessä roolissa. Dogman tapaan tässäkin leffassa kuitenkin otetaan vahvasti kantaa kirkon toimintaan, huomattavasti synkemmällä otteella tosin. Tietysti tämä myös herätti keskustelua kristittyjen parissa ja Westboro Baptist Church (hyvin vahvasti ja julkisesti homovastainen seurakunta, johon leffan kristillinen ryhmä perustuu) on osoittanut mieltä leffaa ja Smithiä vastaan. Täällä ihan kiinnostavia videoita, jossa Westboron pari nuorta naisjäsentä kertoo aatteitaan. Kevin Smith muuten kirjoitti tämän elokuvan jo vuonna 2007.


Red State taidetaan kategorisoida useimmissa paikoissa kauhuelokuvaksi, jota se alkupuoliskoltaan onkin. Kun agentit ja aseet kaivetaan esille, muuttuu kuitenkin leffan luonne aika paljon ja mukaan sekoittuu lähinnä jotain toimintaleffaa. Itse pidin enemmän siitä alkupuoliskosta, jossa keskityttiin näiden hihhuleiden sairaisiin ajatusmalleihin ja tekoihin. Näytettiin pikkulapsia kuulemassa pastorin aatteita ja kurkkimassa kauhistuneen, surmaansa odottavan, teinipojan häkkiin. Pastori Cooper oli oikeasti pelottava paasauksineen ja tästä kiitos kuuluu ehdottomasti erittäin vaikuttavan roolisuorituksen tekevälle Michael Parksille. Samoin tämän tytärtä esittänyt Melissa Leo oli hyvin uskottava ja pelottava kiihkouskovaisena naisena ja äitinä. Tämän porukan teot ja varsinkin se, että tyypit uskovat niiden olevan täysin oikeutettuja tekoja, on aika hyytävää katsottavaa. (Varsinkin kun tämä ei mene kovin kauas todellisuudesta...) Tähän puoleen olisi voitu mielestäni kuitenkin keskittyä ja syventyä vielä enemmän, sillä materiaalia siitä olisi varmasti irronnut. Sitten kun, myöskin hyvän roolisuorituksen tekevä, John Goodman astuu mukaan kuvioihin, keskitytäänkin sitten enemmänkin näiden viranomaisten ratkaisuihin, kun aseita räiskitään sen enempiä katsomatta kuka osuu tähteimeen. Red State on kuitenkin myös osakseen hauska elokuva, joskin se huumori ymmärrettävästi on melkoisen mustaa.


Mielestäni Red State on oikein oiva elokuva, vaikka ei tosiaan ole millään tapaa sellainen leffa mitä Kevin Smithiltä on totuttu näkemään. Eikä se ole parasta Kevin Smithiä, eikä se myöskään ole mitenkään täydellinen elokuva. Itse koin sen kuitenkin molemmilla katselukerroilla hyvin viihdyttäväksi, ajatuksia herättäväksi ja rohkeaksikin elokuvaksi. Suosittelen Red Statea kaikille, sillä uskoisin, että tästä elokuvasta saattaa pitää myös sellaiset, joille Kevin Smithin leffat ei muuten oikein uppoaisikaan.Kuvat: allmoviephoto.com

2 comments:

  1. Vaikka tää onkin "vaan" perushyvää settiä niin Parks on kyllä liekeissä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Todellakin, pelottavan hyvä roolisuoritus tältä. Tekisipäs muuten mieli taas katsella tämäkin leffa.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...