Jun 2, 2011

It's like our time together is just ours. It's our own creation.

Katselin yhdessä vaiheessa aina jonakin kesäyönä elokuvan Before Sunrise (1995). Viimeksi tein niin kuitenkin vuonna 2007, joten päätin viime yönä pitkästä aikaa katsella sen taas. Tällä kertaa katsoin heti perään sen jatko-osan, Before Sunset (2004). Before Sunrise on ollut yksi lempileffoistani jo vuosia, en tarkalleen muista milloin näin sen ensimmäistä kertaa, joskus 90-luvun puolella kuitenkin. Silloinkin oli kesäyö ja rakastuin leffaan välittömästi. Kun jatko-osa ilmestyi, olin lähinnä kauhistunut. Katselin sen kerran ja inhosin sitä välittömästi. Katsoin leffan vasta nyt uudestaan.


Rakkautta ennen aamua alkaa sillä, kun amerikkalainen Jesse (Ethan Hawke) ja ranskalainen Celine (Julie Delpy) tapaavat junassa Euroopassa. Jesse saa ylipuhuttua Celinen seurakseen Wieniin ja he viettävät siellä yhden yön tutustuen kaupunkiin ja toisiinsa. Before Sunset taas sijoittuu Pariisiin, johon Jesse on tullut mainostamaan uutta kirjaansa. Pariisissa asuva Celine tulee paikalle ja he tapaavat uudestaan yhdeksän vuoden jälkeen.


En oikeastaan osaa eritellä syytä, miksi pidän Before Sunrisesta niin paljon. Jotenkin siinä vaan toimii kaikki. Idea on niin simppeli: tyypit kävelee pitkin kaupunkia keskustellen. Eihän siinä oikeasti juuri mitään muuta tapahdu. Jesse ja Celine ovat kiinnostavia, heidän keskustelunsa on kiinnostavia ja leffan idea on niin yksinkertainen, että se voisi olla todellista elämää. Näinhän ihmiset todellisuudessakin tutustuvat toisiinsa. Hahmot on niin loppuunhiottuja, että niistä tulee todella tuttuja ja rakkaita. Kaikki kommentit, eleet ja ilmeet on osa hahmojen persoonaa. Ympäristönä kaunis Wien on aika täydellinen. Rakastan myös elokuvan loppua, kaikki jää avoimeksi. Mitä enemmän aikaa kuluu alkaa myös arvostaa leffan ysäriyttä.


Oikeastaan ainoa syy, miksen erityisemmin pidä jatko-osasta Rakkautta ennen auringonlaskua: eihän ne asiat noin mennyt. Kun oli katsonut ensimmäistä elokuvaa lähes kymmenen vuotta ja kuvitellut mielessään miten tarina jatkuu, tuntui se vain väärältä, että joku vain ilmottaa että se menikin näin. Näin toisella katsomalla tämä ei kuitenkaan häirinnyt niin paljon, tiesin jo mitä tuleman pitää. Onhan Before Sunset kuitenkin tyylikkäästi tehty ja uskollinen Sunriselle. Se on tyyliltään hyvin samanlainen: Jesse ja Celine kävelevät kaupungilla jutellen ja hahmot ovat yhä uskollisia persoonalleen, vaikka molemmat ovat toki myös kasvaneet. Asian voisi muotoilla niin, että Before Sunset on paras mahdollinen jatko Before Sunriselle, mutta jatko-osaa ei vaan mielestäni olisi pitänyt tehdä.

 

Jesse ja Celine vierailevat muuten myös animaatioleffassa nimeltä Waking Life (2001) hyvin lyhyesti. Waking Life on oikeiden näyttelijöiden päälle animoitu leffa, joten Hawke ja Delpy ovat itse myös mukana.Kuvat: wikipedia.com, weheartit.com

4 comments:

 1. Itsekin tykkään tuosta Before sunrisesta yli kaiken ja se on kaikin puolin ihana. Jatko-osa sisälsi kyllä joitakin kivoja keskusteluja, mutta samalla sisälsi sellaista angstaamista, mistä mä en oikein välittänyt. Enkä pitänyt sen lopustakaan oikein.

  ReplyDelete
 2. Mua myös häiritsi Sunsetissa se ansgtaaminen, juurikin sen takia ettei mun mielessäni näistä tyypeistä olisi tullut ihan noin katkeria.

  ReplyDelete
 3. Joo, vaikkakin Sunset tosiaan ei ihan Sunrisen veroinen olekaan, on se silti yksittäisenä romanttisena draamana erinomainen. Ethan Hawke on mieletön näyttelijä, ja Julie Delpystäkin on tullut yksi suosikkejani vaikkakin ennen minua jokin hänessä häiritsi.

  ReplyDelete
 4. Mä myös tykkään molemmista paljon näyttelijöinä, tosin Delpyn leffoja en ihan hirveästi ole nähnyt.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...