Jun 18, 2011

Grow up Heather, bulimia's so '87.

Pitkästä aikaa tuli katseltua yksi suosikeistani, Heathers (1988). Leffahan löytyy hyllystäni erikoisboksina, jonka sisällön esittelin täällä. Veronica (Winona Ryder) on koulun suosituimpien Heather-nimisten tyttöjen kaveri. Veronicaa kuitenkin kyllästyttää tyttöjen ilkeä käytös muita oppilaita kohtaan ja sitten tämä tapaakin kapinallisen pojan nimeltään Jason Dean (Christian Slater). JD:lla on ratkaisu siihen, miten suosituista ihmisistä pääsee eroon.


Ostin ensimmäisen Heathers-dvd:ni vuosia sitten ihan sattumalta takakansitekstin perusteella. 80-luvun teinileffa jo vakuutti, vaikka en tiennyt siitä mitään etukäteen. Heathers ei kuitenkaan ole mikään kepeä Hughes-pätkä, se on oikeastaan aika pirullinen ja kieroutunut leffa, vaikka onkin teinikomedia. Siinä on rutkasti kekseliästä mustaa huumoria ja viljellään erikoisia sanontoja, jotka ei taida mistään muusta yhteydestä olla tuttuja. How very! What's your damage? Muutenkin leffan dialogit on huippuja, melko rankkaa tekstiä ja sarkasmia ei puutu. Perinteisen teinileffan piirteitä Heathersissa on myös paljon, high school -elämää ja luokkajakoa suosittujen ja muiden välillä. Veronican angsti päiväkirjaansa ja JD:n asenne yhdistettynä siihen mustaan huumoriin tekee kuitenkin selkeän eron perinteisempiin teinileffoihin. Kerrontatyyli on myös täysin omanlaisensa ja kaikki hahmot on tarkkaan hiottuja ja karrikoituja. Leffassa on kuitenkin ihan viestikin, se näyttää huumorin avulla aika rankastikin miten vaikeaa koulumaailma todella voi olla nuorille. Niin ja onhan tämä tietysti ihanan kasari, vaikka aihepiiriltään on aina ajankohtainen.

Heathers on mahtava, suosittelen ehdottomasti mustan komedian ystäville. (Omaan huumoriini uppoaa ainakin täysillä! Olen tosin näyttänyt tämän kolmelle eri kaverille, eikä kukaan ole erityisemmin pitänyt... )Kuva: weheartit.com

2 comments:

  1. Kiinnostuin! Trailerin perusteella vaikuttaa just sellaiselta että uppoaa muhun. Tuli vähän sellainen Death Becomes Her fiilis tosta :D Mistäköhän tän löytäis, ei taida olla ainakaan oman duunipaikan valikoimissa...

    PS. Toi "What's your damage?" on kyllä esiintynyt mun muistiini jossain tv-sarjassa, oisko ollu Buffy? Tai sitten se oli "What's your trauma?", no melko läheltä liippaa anyway :D Kuulostaa kuitenkin mulle ainakin tutulta sanonnalta.

    ReplyDelete
  2. Hmm, ehkä tämä on tosiaan vähän samanlainen tunnelmaltaan kuin Death Becomes Her! Ainakin mahtavia leffoja molemmat ;) Heathersin saa ainakin tilattua ulkomailta muutamalla eurolla (esim. play.com).

    Voi olla, että noita sanontoja on käytetty muuallakin jälkikäteen. Mutta lähtöisin ainakin Heathersista ja toivottavasti tarkoituksella siitä lainattu muissa jutuissa. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...