Sep 21, 2013

TV Thursday #3 - Ärsyttävin reality-tv show

Tällä viikolla TV Thursday kysyy ärsyttävintä tositv-ohjelmaa. Olisi huomattavasti helpompaa vastata niitä ei-niin-inhokkeja, koska suurin osa tv:n realitysta on juuri sellaista, joka ei voisi vähempää kiinnostaa. En tosiaan juurikaan katsele televisiota, niin en oikeastaan ole edes selvillä mitä kaikkea siellä nykyään pyöriikään. Ilmeisesti kuitenkin melkoisen paljon eri tyyppisiä tositv-ohjelmia viemässä kunnon sarjoilta ohjelmapaikat... Koska en tiedä niistä, niin ei ole mitään kovin suuria vihan tunteita mitään ohjelmaa kohtaan, ne eivät vain kiinnosta. Ehkä kuitenkin sellainen itseäni vähiten kiinnostava reality on kaikenlaiset kokkauskilpailut. En jaksa muutenkaan pätkääkään katsella mitään ruokaohjelmia ja näissä on vielä usein vielä joku ilkeä ihminen huutamassa kokeille ja sitten on katsojallakin otsa rypyssä. Näin jonkun aikaa sitten Hell's Kitchen Suomen mainoksen ja se näytti kamalalta.


Olen kuitenkin jo pitkään halunnut pitää jonkinlaisen puheenvuoron Big Brotherista, niin käytän nyt sitten hyödyksi tämän jo aika läheltä liippaavan haasteen. Big Brother ei ole inhokkini realityohjelmista, olenhan katsellut kaikki Suomen kaudet ja joskus aikoinaan myös muutamia muiden maiden kausia. Parhaimmillaan BB voisi olla suosikkini kaikista realityohjelmista, mutta valitettavasti se ei ole ollut parhaimmillaan enää vuosiin. Minua kiinnostaa todella paljon se asetelma, että kootaan toisilleen tuntemattomia ihmisiä rajattuihin tiloihin pitkäksi aikaa. On erittäin mielenkiintoista nähdä kuinka heidän luonteensa ja keskinäiset välit kehittyvät ja muuttuvat suljetussa tilassa. Ja mielenkiintoiseksi homman tekee myös se, että heitä pistetään aina välillä hankaliin ja epäreiluihinkin tilanteisiin. Miten henkilö A suhtautuu siihen, että henkilö B saakin paljon enemmän jotakin? Entä kuinka henkilö B suhtautuu tilanteeseen? Se, miten ihmismieli käyttäytyy tuollaisissa tilanteissa, on ihan äärettömän kiinnostavaa!


Valitettavasti tätä hyvää lähtökohtaa on pilattu monilla asioilla. Se missä esimerkiksi Suomen BB:ssä on menty viime vuosina pahiten pieleen, on asukasvalinta. Taloon pitäisi saada monen ikäisiä ihmisiä ja eri puolilta Suomea, erilaisista lähtökohdista olevia asukkaita. Monena vuonna väki on kuitenkin koostunut parikymppisistä helsinkiläisistä bilettäjistä, jotka tuntevat toisensa ainakin jonkun toisen ihmisen kautta. Tällöin koko kauden "huippuhetkiä" ovat olleet juurikin siideripäissään vaihdetut suudelmat paljussa tai kauheat känniriidat, jotka ovat oikeastaan alkaneet jo talon ulkopuolella. Älykästä keskustelua on ihan turha odottaa, kun maksimissaan yhdeltä asukkaalta voisi sellaista irrota. Hakijatkin ovat vuosi vuodelta enemmän talossa hakemassa julkisuutta kuin jännää kokemusta. Toinen asia mikä on mennyt pieleen, on käsikirjoitus. Se, että ohjaaja tai leikkaajat päättävät sen, kuinka asioiden pitäisi mennä tai miten ne nyt menivätkään. Tämän vuoksi olen jo monta vuotta hankkinut itselleni 24/7-palvelun, joka tarkoittaa omalla kohdallani sitä, että saan itse valita milloin ja kuinka paljon katselen asukkaiden eloa. Ei ole "pakko" tapittaa jonkun muun tekemää koostetta tunnin päivässä. En ole vuosiin katsonut ollenkaan näitä koosteita, koska niitä muokataan juuri sellaiseksi kun ohjelman tekijöitä huvittaa. Katsomalla 24/7-lähetystä saa asioista ja ihmisistä huomattavasti totuudenmukaisemman kuvan. Suurin osa lempihetkistäni talossa eivät päädy koosteisiin, koska niillä ei ole kohuarvoa. Tässä vuosien varrella on ollut niin monia räikeitä esimerkkejä siitä, kuinka asiat näytetään täysin eri tavalla kuin ne on todellisuudessa tapahtunut. Kolmanneksi ohjelman tekijät tuntuvat nykyään olevan hyvin mielikuvituksettomia esimerkiksi viikkotehtävien tai palkintojen (aina vaan ne känniset paljubileet ja liveartisti) suhteen.


Keksisin miljoona muutakin kritisoitavaa asiaa tuotannosta, mutta ei siitä sen enempää. Vuosi vuodelta ohjelma kuitenkin lipuu sellaiseksi, etten edes 24/7:n seuraajana saa siitä enää sellaista viihdettä irti kuin haluaisin. Asukkaissa tehdään huonoja valintoja ja heidän tekemisiään ohjataan ihan liian paljon (en tarkoita sääntöjä, niitä pitääkin noudattaa ja rikkeistä antaa rangaistukset). Esimerkiksi tällä hetkellä Suomessa pyörivä "julkkis"kausi on ollut ihan naurettava floppi, enkä ole jaksanut seurata sitä juuri lainkaan. On niin sääli, että hyvä ohjelmaidea on pilattu. Mutta siltikään Big Brother ei ole inhokkini tositv-ohjelmista, elän yhä toivossa, että vielä joskus tulee taas hyvä kausi!

4 comments:

 1. Olen samaa mieltä tuosta Suomen Hell's kitchenistä. Tuon miehen huutoäänikin on kuin pahaisella murrosikäisellä, jonka ääni ei ole vielä täysin kehittynyt.

  Mielestäni BB voisi olla mielenkiintoista seurattavaa, jos puitteet olisivat lähempänä Cubea kuin kännisekoilua paljussa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaikka en siitä alkuperäisestäkään Hell's Kitchenistä välitä, niin iski kyllä ihan hirmuinen myötähäpeä tuosta suomalaisesta versiosta!

   Delete
  2. BB olisi mielenkiintoisempi jos paikan olisi suunnitellut Jigsaw.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...