Sep 19, 2013

I am the great Cornholio, I need TP for my bunghole!

Toinen katsomani roadtrippeily oli piirroselokuva Beavis and Butt-Head Do America (1996)! Beavisin ja Butt-Headin (molempien ääni Mike Judge) televisio ryöstetään, joka on pahinta mitä tälle kaksikolle voisi tapahtua. He yrittävät kaikin keinoin hankkia uuden tv:n, mutta törmäävätkin sattumalta Muddy Grimesiin (ääni Bruce Willis), joka toivoo poikien hoitelevan (päiviltään) Vegasissa olevan vaimonsa Dallasin (ääni Demi Moore). Pojat käsittävät viestin hieman väärin ja lähtevät innoissaan matkalle hoitelemaan naista. Matkasta Vegasiin tulee tietysti hyvin värikäs ja kaksikko tapaa reissullaan mitä erilaisempia tyyppejä ja joutuvat aika jännittäviinkin tilanteisiin.


En ole aivan varma olinko edes nähnyt tätä elokuvaa aiemmin! Beavis & Butt-Head -sarjaa tuli tietysti katsottua 90-luvulla MTV:ltä Darian kanssa vuorotellen, mutta tästä leffasta minulla ei ollut mitään kovin kirkkaita mielikuvia. En erityisesti ollut mikään sarjan fani (tykkäsin enemmän siitä sen spin-offista Dariasta), mutta kyllähän sitä tuli tuijoteltua aika ahkerasti ja sarja tuo aina hyvin vahvasti 90-luvun mieleeni. Ja teini-ikäiset pojat. Nostalgisoinnin vuoksi hankinkin (erittäin halvalla) tuollaisen kultaboksin, joka sisältää neljäkymmentä sarjan luojan, Mike Judgen, valitsemaa jaksoa ja tämän Beavis and Butt-Head Do America -elokuvan. Sarjassa suosikkejani olivat ne osuudet, joissa kaverukset istuvat sohvallaan kommentoimassa ja höhöttämässä televisiossaan näkyviä musiikkivideoita, mutta harmillisesti juuri suurin osa musiikkivideopätkistä puuttuu dvd:llä julkaistuista jaksoista tekijänoikeuksien vuoksi. 


No mutta se itse elokuva. Ensinnäkin täytyy todeta, että mielestäni lyhyiden jaksojen fiilis on saatu hyvin siirrettyä myös pitkään elokuvaan. Tähän on myös saatu toimiva tarina, joka sopii tv-jaksojen jatkeeksi. En usko että elokuva olisi toiminut niin hyvin, jos kaverukset olisivat kuluttaneet kotisohvaansa, tai edes kiertäneet kotikaupunkiaan puolentoista tunnin ajan, mutta kun laitettiin kaverit reissuun, saatiin tästä pidempi kertomus. Oli myös ihan kekseliästä saada heidät liikkeelle juuri sillä, että se heidän rakas televisionsa oli kadoksissa! Huumori leffassa oli aika uskollista sarjan huumorille, vaikka tässä vitsit olivat osittain vähän pidempiä. En tosin koe olevani ihan oikea ihminen kommentoimaan sarjan ja leffan suhdetta, kun en tosiaan ole koskaan ollut mikään sarjan hc-fani. (Esimerkiksi yleisesti kehuttu Simpsoneista tehty pitkä elokuva oli mielestäni pettymys, jonka uskoisin johtuvan siitä, että vanhat jaksot on nähty niin moneen kertaan ja odotukset olivat hyvin korkealla.) Tähän leffaan on myös saatu ihan mielenkiintoinen joukko ääninäyttelijöitä, Willisin ja Mooren lisäksi tässä kuullaan äänenä mm. David Letterman Mötley Crüen roudarina! Elokuvasta lempikohtani on kaverusten harhat aavikolla makoillessaan ja erityisesti siinä nähtävä White Zombien "musiikkivideo". Mielestäni Beavis and Butt-Head Do America on siis varsin onnistunut sarjasta tehty elokuva ja jos sarja viihdyttää, niin uskoisin tämänkin viihdyttävän. Toisaalta taas jos sarja ei ole koskaan oikein uponnut, niin uskaltaisin silti kehottaa kokeilemaan tätä elokuvaa - ellei nyt ihan oikeasti inhoa näiden kaverusten höhöttelyä ja heidän yksinkertaista alapäähuumoria.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...