Jun 9, 2013

There are certain rules that you have to follow in a parody situation if you want to survive.

Katselin piiitkästä aikaa suurin piirtein samoihin aikoihin ilmestyneet kauhuparodiat Scary Movie (2000) ja Shriek If You Know What I Did Last Friday the Thirteenth (2000). En nyt paneudu kovinkaan tarkasti näiden juoneen, mutta molemmissa tosiaan polkee taustalla elokuvan Scream (1996) tarina, jossa mysteerinen murhaaja Ghostface-naamarissaan piinaa high school -opiskelijoita. Menossa on myös mukana mm. tyhmän oloinen poliisi sekä törkeä toimittaja. Screamin lisäksi molemmissa leffoissa on lukuisia otteita muista kauhuelokuvista, joista toinen erityisen näkyvä on ainakin I Know What You Did Last Summer (1997) aiemmin tapahtuneen onnettomuuden ja siitä johtuvien uhkailevien tiedän mitä teit -lappujensa puolesta.


Shriek jäi sarjassaan ainokaiseksi ja se julkaistiin suoraan videolle, sillä vaikka näitä tehtiin täysin samaan aikaan, ehti Scary Movie ensin teattereihin. Scary Movie on sen sijaan poikinut aika menestyksekkäitä jatko-osiakin, joista neljäs ilmestyi tänä vuonna. En ole katsellut Shriekiä tai ensimmäistä Scary Movieta noin kymmeneen vuoteen, mutta näitä Scary Movien jatko-osia olen kyllä (valitettavasti) nähnyt vuosien varrella. Kun ensimmäinen Scary Movie ilmestyi, oli se mielestäni ihan hauska leffa, mutta toisin kuin valtaosa väestöstä, olen aina pitänyt Shriekistä enemmän kuin Scary Moviesta. Nyt tosiaan aikaa oli kuitenkin ehtinyt vierähtää reippaasti, enkä oikein edes muistanut mikä juttu oli mistäkin leffasta, joten lähdin avoimin mielin katselemaan näitä. Aloitin katsomalla Scary Movien ja olin jo etukäteen vahvasti epäillyt, ettei Scary Movie enää naurata samalla tavalla kuin teininä. Ei naurattanut ei, mutta en muistanut, että kyseinen elokuva oli näinkin huono! Minulla oli suorastaan vaikeuksia saada se katsotuksi loppuun asti ja tämän katsominen vaatikin monta erillistä istuntoa. Katsoin Shriekin muutamaa päivää myöhemmin ihan kerralla alusta loppuun ja melko kivutta.


Vaikka nämä kaksi elokuvaa ovat idealtaan lähes häiritsevän samanlaiset, niin jokin merkittävä ero näillä kuitenkin on. Ero, joka saa aikaan sen, että koen Scary Movien todella vaikeaksi katsottavaksi ja Shriekin taas ihan siedettäväksi. Yksi selkeä ero on huumorin luonteessa. Scary Movie pelaa pitkälti vain seksiviittauksilla ja on melkoisen räävitön ja ällöttäväkin. Shriekissä satelee myös seksijuttuja, mutta leffa on kuitenkin yleismaultaan enemmänkin sellaista "vanhaa kunnon" hölmöilyhuumoria, joka naurattaa minua enemmän. Shriekissä on myöskin paljon kekseliäämpiä juttuja kuin Scary Moviessa. Scary Moviessa on pari ihan hauskaa kohtausta (kuten se tunnettu what's up -kohta, joka naurattaa nykyään huomattavasti enemmän kun on nähnyt sen alkuperäisen mainoksenkin), mutta suurimmaksi osaksi se on ihan vaan kiusallista katsottavaa. Shriek taas parodioi mielestäni aika kekseliäästi monia eri elokuvia (näiden ilmeisten Screamin + I Know:n lisäksi) ja taustalla tapahtuvista jutuista löytyy yleensä parhaat naurut. Siinäkin on toki paljon huonoja läppiä, mutta kyllä, Shriek sai minut vielä näin 13 vuotta myöhemminkin nauramaan muutamaan kertaan! Shriek ei tosiaankaan ole parhaita komedioita, eikä edes parhaita parodioita, mutta se on kuitenkin mielestäni toinen niistä ihan onnistuneista tämän kaltaisista 2000-luvun parodiaelokuvista. (Ja se toinen on Not Another Teen Movie.) Ensimmäinen Scary Movie on taas parempi kuin jatko-osansa tai muut Date, Epic, Disaster, Whatever Moviet - mutta tämähän ei tietysti kerro juuri mitään. Suosittelen siis Scary Movieta, mikäli nämä muutkin vastaavat naurattavat. Shriekiä taas uskallan suositella kokeilemaan, vaikka nämä 2000-luvun "hauskat" parodiat eivät yleensä naurattaisikaan! En antaisi itsekään Shriekille juuri enempää pisteitä, mutta on silkka vääryys, että Scary Moviella on imdb:ssä rating 6.1 (!?!) ja Shriekillä siihen nähden vain 3.7!

4 comments:

 1. Aiheeseen liittyen...

  http://doublefeature2011.blogspot.fi/2013/06/traileri-starving-games-2013.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, joo tuo postauksesi itseasiassa innoittikin vihdoin kirjoittamaan valmiiksi tämän liian pitkään luonnoksissa odotelleen tekstin.

   Delete
 2. Shriekin kohdalla nauroin varmasti melkein ääneen, kun ensimmäisen kerran kuulin sen Coolion esittämän rehtorin kohdalla tehdyn Prince-vitsin:
  "The Administrator formerly known as principal."

  Vaikka Shriek ei mikään loistoelokuva olekaan, niin yhteen puristettunakaan Scary Moviet eivät ole yhtä hauska. Mutta en silti ole pahoillani, ettei Shriek saanut jatko-osia. Kunpa vain Scary Moviekaan ei olisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pidän itsekin ehdottomasti vain hyvänä juttuna sitä, ettei Shriek poikinut jatko-osia! Osaltaan Scary Movie -ärsytykseni liittyy varmasti myös noihin sen lukuisiin jatko-osiin.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...