Dec 1, 2012

3 x romanttinen komedia

Ehkä hieman yllättävästi käsittelyssäni kolme uudehkoa romanttista komediaa, selittelen valintaani tekstin lopussa. (Romanttiset komediat eivät siis ole ihan minun juttuni, esimerkiksi täältä tai täältä voi lukea vähän kommentointiani genrestä.)

Friends with Kids (2011)

Kolmekymppiset kaverukset Julie (Jennifer Westfeldt) ja Jason (Adam Scott) haluaisivat lapsia ja kaveripiiristä kaikki muut ovatkin jo saaneet perheenlisäystä. Samalla näiden avioelämä alkaa olla yhtä riitelyä, joka kauhistuttaa Julieta ja Jasonia. He saavatkin mielestään nerokkaan ajatuksen ja päättävät hankkia lapsen ihan ystävinä säästyäkseen tuolta draamalta ja jatkavat sen jälkeen muiden ihmisten deittailua normaaliin tapaan. Kaveripiirin epäilyksistä huolimatta he myös aikovat saada kuvion toimimaan.


Friends with Kids oli siinä mielessä virkistävä, että siinä oli suhteellisen tuore idea ja mikä parasta, ei yhtäkään romanttisten komedioiden vakinaamoista! Tuttuja näyttelijöitä tässä oli kyllä, mutta ei sitä romcomien vakikalustoa ja nämä tuoreet kasvot jaksoivat kiinnostaa pidempään. Usein tämän kaltaisissa leffoissa annetaan perhe-elämästä vähän liian kiiltoinen kuva, mutta tässä mentiin vähän liikaakin sitten siihen toiseen ääripäähän. Noin muuten elokuva noudattikin genren tuttua kaavaa: sen loppuratkaisun pystyi arvaamaan jo ennen kuin elokuva edes kunnolla lähti käyntiin. Mitään yllättäviä käänteitä ei muutenkaan leffalta kannata odottaa. Aluksi kaikki tuntuu helpolta, sitten tulee vähän vaikeaa ja sitten asiat vaan alkavat loksahdella paikoilleen. Ah. Leffalla oli yritystä, jonka vuoksi sen jaksoi katsoa alusta loppuun, mutta valitettavasti yritykseksi se vähän jäikin.

_____

Friends with Benefits (2011)

Uudet kaverukset Jamie (Mila Kunis) ja Dylan (Justin Timberlake) ovat molemmat epäonnistuneet parisuhteissaan ja kaipaavat nyt vain jotain vipinää. Erään nestepitoisen illan päätteksi he päättävätkin aloittaa harrastaa yhdessä petipuuhia. Säännöt ovat selkeät: heidän tulee pysyä vain ystävinä, hommaan ei kuulu tunteita ja seksi on tosiaan vain yhteinen harrastus, ihan kuten tennis! Aluksi tämä onnistuukin erinomaisesti, mutta sitten kaikki alkaa mennä monimutkaiseksi.


Tämä Vain seksiä oli täynnä romcomien kliseitä. Päähenkilöinä kauniita ja nuoria henkilöitä, joilla on molemmilla maailman upeimmat työpaikat ja he elävät New Yorkin loisteessa tai Losissa meren rannalla. Lisäksi alusta asti oli hyvin selvää, että miten leffassa sitten lopulta käy, vaikka kuinka toivoin jotain vähän kekseliäämpää päätöstä. Saanko toistaa itseäni: Aluksi kaikki tuntuu helpolta, sitten tulee vähän vaikeaa ja sitten asiat vaan alkavat loksahdella paikoilleen. Ah. Mila Kunis on mielestäni ihan taitava näyttelijä, mutta eipä tuo tällaisissa elokuvissa pääse loistamaan. Vaikka tämä olikin niin kliseinen ja ennalta-arvattava, oli tässä kuitenkin hetkensä. Tykkäsin esimerkiksi osuudesta, jossa oli Dylan oli alzheimeria sairastavan isänsä kanssa, ne oli aika koskettavia kohtauksia. Leffassa oli myös muutamia hauskoja ja kekseliäitä kohtauksia, joissa naurettiin juurikin tämän kaltaisille romanttisille komedioille (toisaalta taas olisin toivonut, ettei tämä olisi sitten jäänyt ihan samanlaiseksi). Friends with Benefits oli ihan ok romanttiseksi komediaksi, uskallan suositella niistä pitäville.

_____

Bad Teacher (2011)

Elizabeth Halsey (Cameron Diaz) on rääväsuinen ja huonosti käyttäytyvä opettaja, joka yrittää löytää rikkaan miehen, jonka avustuksella tämä pystyy luopumaan töistä kokonaan. Koulun sijaisopettajaksi saapuukin rikkaasta suvusta oleva nuori Scott Delacorte (Justin Timberlake), jonka Elizabeth aikoo valloittaa. Tämän tielle kuitenkin asettuu ylipirteä naapuriluokan opettaja Amy Squirrel (Lucy Punch), joka ei arvosta Elizabethin opetustyyliä ja tuntuu vieläpä tulevan vähän turhan hyvin toimeen Scottin kanssa. Elizabeth kuitenkin ystävystyy koulun leppoisan liikanmaikan Russellin (Jason Segel) kanssa.

Tämän elokuvan kohdalla arvoin hetken, että alanko edes katsella sitä, sillä (kuten olen aiemminkin kertonut) Cameron Diaz on lähes poikkeuksetta hyvin ärsyttävä romanttisissa komediossa. Näyttelijää vastaan minulla ei ole mitään, mutta tämän roolihahmot näissä on vaan aina aika rasittavia. Eikä tämä ollut muuten poikkeus, minua ei naurattanut Diaz huutelemassa räävittömyyksiä. Ilmeisesti Bad Teacher on muuten ihan vaan komedia, mutta mielestäni tämä kyllä istuu varsin hyvin romanttisen komedian saappaisiin. Vaikka tämä ei olekaan perinteinen hempeilyleffa, niin hyvin olennaisena osana tässä on kuitenkin se kehittyvä romanttinen tarina. Ihan tutuinta kaavaa tämä ei tosin noudata, joka oli oikeastaan ihan virkistävää, mutta loppuratkaisu oli sentään kuitenkin aika ennalta-arvattava. Pakollisena "tyhmänhauskana" sivuhenkilönä tässä elokuvassa sai toimia Elizabethia ärsyttävä Squirrel, josta yritettiin tehdä leffan pahista, mutta suoraan sanoen sympatiani olivat enemmän tämän kuin päähenkilön puolella. Taitava Jason Segel liikanmaikkana oli taas oikeasti ihan hauska lisä, pisteet siitä. En itse erityisemmin välittänyt leffasta, enkä oikein tiedä kelle sitä suosittelisi. Perinteisten romanttisten komedioiden ystävät eivät ehkä välitä Bad Teacherin ei-niin-siirappisesta meiningistä, mutta ei tämä komedianakaan oikein naurata. Kyllä tämän kuitenkin kerran katsoi.

_____ 

Kysymyksiä. Menisikö romanttisen komedian idea pilalle, jos sillä olisikin joku yllättävä loppu? Onko se oikeasti tärkeää, että loppuratkaisu on aina niin ilmeinen elokuvan alusta lähtien? Voisiko romanttinen komedia päättyä päähenkilöiden kannalta huonosti? Tai edes niin, etteivät he päätyisikään lopulta yhteen?


Niin ja sitten ne selittelyt miksi yleensäkään katselin nämä elokuvat. Innostuin nimittäin viime sunnuntaina ottamaan tylsistyksissäni testiin netissä toimivalta leffapalvelulta kuukauden ilmaisen kokeiluajan. Tiedän jo kokemuksesta, etteivät tällaiset leffakanavien tapaiset ratkaisut sovi itselleni lainkaan, en vaan osaa olla katselemattakaan. Ja tässä ei edes tarvitse kytätä ohjelma-aikatauluista milloin tulisi jotain kiinnostavaa katseltavaa, sen kun vaan valitsee katsottavan elokuvan ja painaa play. Kätevää toki, mutta ei vaan sovi minulle - mikäli siis haluan tehdä muutakin kun käydä töissä ja katsella elokuvia. Nyt on kuusi päivää takana ja elokuvia katseltu 15 kappaletta. Olen halunnut katsella mahdollisimman tuoreita elokuvia ja valitsin katseluun erityisesti sellaisia elokuvia, joita en tulisi hankkineeksi omaksi. Siksi joukkoon eksyikin muutama tuore romanttinen komedia. Niin ja paljastettakoon vielä se, että yritin kyllä katsella muutamaa muutakin romcomia, mutta en kyennyt katselemaan niitä alkua pidemmälle. Olkoon se sitten positiivista palautetta näille, mitkä oikeasti katselin loppuun asti!


Kuvat: listal.com

3 comments:

  1. Vastaus: Kaikki nämä romantiikkaa sisältävät komediat tuntuvat olevan melko pitkälti samasta puusta veistettyjä, joten saattaisi olla vaihteen vuoksi virkistävääkin, jos loppuratkaisu olisikin jotakin muuta kuin se ilmeisistä ilmeinen...

    ReplyDelete
  2. Niinpä! Mutta menisikö siinä sitten totaalisesti pilalle koko romanttisten komedioiden idea, jos se loppuratkaisu ei olisikaan niin ilmeinen. Olisiko se vähän sama asia kun jos kauhuelokuva ei edes yrittäisi olla vähän jännittävä.

    ReplyDelete
  3. Saattaisi mennäkin. Ja onhan se niinkin, että ihmiset haluavat kuitenkin nähdä onnellisia loppuja. Varsinkin jos oma elämä on pahoin umpisolmussa ja sukatkin reikiä täynnä.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...