Nov 1, 2012

The victim's belief in possession helped cause it. And just in the same way, this belief in the power of exorcism can make it disappear.

Kymmenes päivä ja elokuvana samannimiseen kirjaan perustuva The Exorcist (1973). Näyttelijä Chris MacNeilin (Ellen Burstyn) nuori tytär Regan (Linda Blair) on yllättäen alkanut olla hyvin sairaan oloinen. Regan kouristelee ja kiltin tytön käytös on myös muuttunut hyvin röyhkeäksi ja aggressiiviseksi. Tyttöä käytetään monenlaisissa testeissä, mutta mitään fyysistä syytä ei löydetä. Psykiatritkaan eivät löydä parannuskeinoa ja viimeisenä keinona perhettä neuvotaan kääntymään katolisen kirkon puoleen. Pastori Damian Karras (Jason Miller) tutkii tilannetta ja päättelee, että tyttö on demonin vallassa ja on syytä aloittaa manaaminen. Tämä pyytää avukseen vanhemman kokeneen pastori Merrisin (Max von Sydow), jonka kanssa he yrittävät pelastaa Reganin pahuudelta.


Manaajan katsomisesta on jo taas ehtinyt vierähtää monta vuotta. Lapsena tämä oli pitkään lempileffani ja katselinkin tätä silloin huomattavasti useammin, niin ja tosiaan usein juuri silloin, kun makasin itse kipeänä sängyssä. Hauska yhdistelmä. Katselin muuten monta vuotta tästä leffasta hyvin lyhennettyä versiota, se oli toki se muutenkin lyhyempi versio ennen kuin vuonna 2000 julkaistiin pidennetty versio hämähäkkikävelyineen, mutta minulla oli ihan oma lyhyempi versio. Olin nimittäin nauhottanut leffan tv:stä kasetille ja siitä puuttui alusta pätkä. Luulin monta vuotta että ihan lyhyt pätkä, mutta vasta 2000-luvun puolella valkeni koko totuus, sillä se kasettini sisältö alkoi jotakuinkin siitä kohdasta, kun Regan virtsasi olohuoneeseen matolle. On jotenkin hauskaa, että koen yhä kaikki sitä edeltävät kohtaukset vähän irrallisiksi, leffaan kuulumattomiksi osiksi, koska ehdin niin monta vuotta katsella vain sitä omaa kasettiani. Ostin sitten myöhemmin sen pidennetyn version vhs-kasettina ja sitten joitakin vuosia myöhemmin vielä dvd:n, jonka itseasiassa katselin nyt vasta ensimmäistä kertaa. Sen kannessa lukee "The Version You've Never Seen" ja siltä minusta todella tuntui! Olenko onnistunut unohtamaan näin hyvin jotakin vai onko tähänkin lisäilty vielä kaikenlaista lisää. En esimerkiksi muista lainkaan niitä ties mihin oviin ilmestyviä demonipatsaan kuvia! Yritin etsiä jonkinlaista hyvää listausta kaikista vuosien varrella tehdyistä lisäilyistä, mutta en valitettavasti löytänyt sellaista tähän hätään.


Inhosin nuorempana sitä, kun ihmiset puhuivat Manaajasta komediana. Olin tykästynyt siihen kauhuleffana ja pelottavana tarinana, joten tavallaan ajatus siitä, että sille kaikelle vaan nauretaan tuntui ihan väärältä. Olen ainakin osittain samaa mieltä yhä. Toki ne kääntyilevät päät ja Reganin törkeät heitot voi vähän huvittaa, mutta ajatus leffan takana on yhä kauhea. Pahuus on saanut vallan pikkutytöstä ja mikä onkaan järkyttävämpi keino tuoda asia esille, kun pistää tämä puhumaan ja tekemään rumia. Leffassa pyörii myös Reganin rinnalla tarina pastori Karrasista, joka huolehtii sairaasta äidistään ja miettii kirkollisesta työstä luopumisesta. Ne ihmisille paremmin mieleen jääneet manausosiot ym. tulevat aika myöhäisessä vaiheessa elokuvaa, sitä ennen tarinaa rakennetaan pitkään. Joku voi kokea tämän vain tylsäksi tapahtumien odotteluksi, mutta mielestäni juuri niissä todellista toimintaa edeltävissä hetkissä on eniten syvyyttä ja jännitystäkin. Leffassa on lukuisia hyviä roolisuorituksia, Burstyn kärsivänä äitinä ja samoin Miller pastorina, joka painii omien henkisten demoniensa kanssa, ovat erittäin vakuuttavia. Myös Linda Blair hoitaa hienosti "tuplaroolinsa" kilttinä pikkutyttönä sekä rääväsuisena demonina, puhumattakaan siitä pikkuhiljaa tapahtuvasta muutosvaiheesta kun paha alkaa ottaa tytöstä vallan. Manaaja ei ole enää lempileffani tai edes lempikauhuleffani, mutta se on erinomainen klassikkokauhuelokuva, jota ei tietysti voi kuin suositella.Kuvat: tumblr.com

2 comments:

  1. Olisi kirjana tuolla hyllyssä, vaan en ole saanut sitä(kään) toistaiseksi luetuksi. :D

    ReplyDelete
  2. Pitäisi itsekin taas lukea se, luin sen joskus suurimman innostuksen aikaan ala-asteella ja siitä nyt on ihan hetkonen jo vierähtänyt.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...