Nov 12, 2012

Nopeista nopein, salamannopee, mä oon Salama.

Autot (2006) on Disney Pixarin animaatioelokuva Salama McQueen -nimisestä kilpa-autosta. Salama (Sami Uotila) on matkalla suureen Piston Cup -mestaruuskilpailuun Kaliforniaan, mutta eksyykin pikkukaupunki Syyläri Cityyn. Maineestaan ylpistynyt Salama tutustuu kaupungissa ruostuneeseen Martti-hinaajaan (Heikki Silvennoinen) ja muihin kaupungin autoihin, jotka palauttavat tätä takaisin maan pinnalle. Elämässä on muitakin asioita kuin kilpaileminen ja voitto.


No niin, nyt tuli sitten katseltua ensimmäinen Pixarin elokuva sitten 90-luvulla elokuvateatterissa katsellun Toy Storyn (1995). Niin useasti kun näitä Pixarin animaatioita onkin hehkutettu ja suositeltu minulle, niin en vaan ole saanut katseltua niitä ja suoraan sanoen ei ole oikeastaan erityisemmin edes kiinnostanut. Tykkäsin lapsena Disneyn vanhoista kunnon piirretyistä, mutta sitten kun näitä tietokoneanimaatioita alkoi satelemaan kolkuttelikin teini-ikä jo niin pahasti, etteivät moiset lasten jutut jaksaneet kiinnostaa. Nyt vanhemmalla iällä en lähinnä ole saanut aikaiseksi ja tälläkin kertaa kun mahdollisuus tuli katsella jotakin Disneyn/Pixarin elokuvaa, niin ykkösvalintani olisi ollut Fantasia (1940) tai joku muu vanha klassikko. Katseluseurueessani oli kuitenkin varsin poikkeuksellisesti myös lapsia, niin mentiin heidän valintansa mukaan. Joskaan en suostunut katsomaan ensin jatko-osaa Autot 2:sta (2011), vaikka se kuulemma olisi ollut vielä parempi. Katseluun osui siis tämä Autot suomeksi puhuttuna.


Nyt jälkikäteen ajateltuna en tiedä miten minut saatiin höpläytettyä katsomaan tämä. Elokuvaa oli ehtinyt tulla ehkä minuutin verran kun tajusin, että katselen tässä nyt sitten tosiaan elokuvaa, joka pyörii kilpa-autoilun ympärillä. En ole autourheilun ystävä sitten yhtään ja jo pelkkä formulakisojen vinkuna saa pääni kipeäksi. Onneksi koko elokuva ei sitten kuitenkaan tapahtunut sen ringin ympärillä, mutta ihan tarpeeksi aiheen ympärillä omaan makuuni. Tässäkään elokuvassa ei tietysti kuitenkaan ole olennaista se, että sen hahmot ovat autoja, vaan nämähän voisivat ihan yhtälailla olla ihmisiä. Samaan tapaan kun vaikka niissä Disneyn vanhoissa eläinpiirretyissä - ja yhtä kekseliäästi ihmismäisiä juttuja oli käännetty tässä elokuvassa autoille sopiviksi. Autot on kyllä ihan kiva ja opettavainen tarina, muistutetaan että ystävyys ja muista välittäminen on tärkeämpää kuin se tavoiteltu maine ja mammona jne., mutta mielestäni tämän tarinan ja opetuksen olisi voinut tiivistää parin tunnin sijaan puoleen siitä. Leffa nimittäin polki paikoitellen hyvin hitaasti eteenpäin ja alkoi jo tylsistyttää. Plussaa voin ehdottomasti antaa siitä, että elokuva näyttää todella hienolta, siinä on laadukasta jälkeä. Mutta ei tämä vaan millään ollut minun juttuni. Se ei erityisemmin naurattanut, ihastuttanut tai koskettanut oikein millään tapaa. Tai no, Silvennoinen vääntämässä tamperetta Marttina oli ihan hauska yllätys. En vaan jotenkin päässyt yli siitä, että kyseessä oli autohahmoja ja oli tämä tosiaan aika pitkäveteinenkin. Vaikka en nyt itse hirveämmin ihastunut elokuvaan, niin kaupoissa olevan Autot-krääsän, ja nytkin katsomossa olleiden lapsien hihkunnan, perusteella elokuva uppoaa erittäin kovaa ainakin hyvin nuorelle yleisölle.Kuvat: tumblr.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...