Mar 25, 2012

Sinun syntisi voidaan pestä pois

Sauna (2008) on kotimainen AJ Annilan ohjaama kauhuelokuva. Eletään vuotta 1595 ja suomalaiset veljekset Eerik (Ville Virtanen) ja Knut (Tommi Eronen) kulkevat venäläisten mukana sopimassa maiden rajoja paikoilleen. Eerik on tappanut lukuisia ihmisiä ja muutoinkin heillä on raskas taakka harteillaan. Veljekset saapuvat suon keskellä sijaitsevaan kylään, jossa kyläläiset vaikuttavat varovaisen pelokkailta ja kylässä keskellä vettä sijaitsee erillinen saunarakennus. Sanotaan, että saunassa voidaan pestä synnit pois.


Viimeinkin sain Saunan käsiini ja katsottua. Tosin näin jo kerran aiemmin unta siitä, että katselin tämän leffan! Oli jännää alkaa katsoa leffaa miettien, että onkohan se oikeasti yhtään samanlainen kuin unessani. Ei muuten ollut. En oikeastaan tiedä, miksen ollut katsonut aiemmin tätä leffaa, sillä olen kaipaillut juurikin suomalaisia kauhuleffoja katseluun. Jotenkin on vaan mennyt ohi, että kyseessä olisi oikeasti laadukaskin kauhuleffa. Ja on Sauna ainakin erittäin tyylikkään näköinen leffa! Sen lisäksi, että se näyttää hienolta, on siinä myös hyvin toimivat musiikit ja muutenkin sen äänimaailma on ihailtavaa. Leffan tunnelma onkin näin ollen oikein onnistunut koko ajan ja sillä tunnelmalla luotiinkin leffaan kauhumaisuutta. Noin tarinan puolesta Sauna ei ole kovin helppo, se vaatinee tiukkaa keskittymistä ja itselleni jäikin vähän sellainen olo, että pitäisikö katsella tämä heti uudestaan. Menikö jotain olennaista ohi, vai eikö sitä vain selitetty? Liikaan selittelyyn Sauna ei kyllä ainakaan missään nimessä sortunut, joka olisikin varmasti pilannut leffan tunnelmaa. Perinteistä suomalaista menoa oli ainakin se, että leffa on hyvin hidastempoinen ja tuntui paljon pidemmältä, kuin se oikeasti oli. Ei nyt välttämättä pitkästymismielessä, mutta ihan vaan huomiona perin suomalaisesta piirteestä leffoissa. Perinteistä suomalaista oli tietysti myös sauna, joka olikin kiinnostava ja hyvä idea käytettäväksi suomalaiselle kauhutarinalle. Leffassa oli paljon hyvää ideaa ja se oli todellakin laadukkaan näköinen. Vaikka tässä otinkin nyt kantaa sen suomalaisuuteen, niin erottui tämä mielestäni positiivisesti ihan yleisesti elokuvien joukosta, ei ainoastaan suomalaisena elokuvana. Osittain jäin kysymysmerkiksi, mutta jäinpähän ainakin pohtimaan elokuvaa näin jälkikäteenkin. Sauna on kuin onkin hieno suomalainen leffa, kyllä suosittelen!Kuva: listal.com

2 comments:

 1. En keräile nimmareita tai mitään vastaavaa, joten kun kohtaan jonkinasteisen julkkiksen, noteeraan kyllä henkilön, mutta en lähes poikkeuksetta välitä asiasta sen enempää. Eli en lukeudu sen kaltaisiin fanittajiin, mutta kun Sauna ilmestyi, pidin siitä sen verran että ajattelin olevan tarpeellista mainita siitä Ville Virtaselle (joka kävi ahkerasti videovuokraamossa jossa tuolloin työsknetelin) ja tuumin, että menen hänen luokseen ja ihan vain ohimennen totean jotain kuten "ai, katoin just Saunan, se oli hyvä." Toistin ajatuksissa itselleni tuota, että pysyisin lunkina. Kun avasin suuni sieltä tuli jotain tälläistä "MÄKATOINJUSTSAUNANSIISIHANPARASLEFFFAIKINÄSÄOOTMUNIDOLI!!!" ja ajatuksissani sanoin samaan aikaan "mitä sä teet? mistä me just sovittiin?"

  Joten silloin minusta tuntui kuin olisin 14-vuotias tyttö Duran Duranin konsertissa.
  No okei, Justin Bieberin konsertissa.

  Eli joo, pidän Saunasta.

  ReplyDelete
 2. Hahah, no ilmeisesti tehnyt jonkinlaisen vaikutuksen! Nuo on muuten tosi kivoja nuo tuollaiset valmiiksi mietityt fiksut kylmän rauhalliset toteamukset, jotka purkautuu sitten tositilanteessa hirmuisena sanaoksennuksena.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...