Nov 5, 2015

I remember in the paralysis I thought that they were real.

Seitsemäs elokuva olikin tällä kertaa dokumentti ja varsin tuore sellainen: The Nightmare (2015). Tässä Rodney Ascherin dokumentissa kahdeksan tavallista ihmistä kertoo kokemistaan unihalvauksista, tilasta, jossa he ovat jossain unen ja valveen rajamailla ja kokevat pelottavia aistiharhoja. 


Yllättäen tämä dokumentti olikin ehdottomasti pelottavin tähän astisista kauhuputken elokuvista! Unet ovat aina kiehtoneet minua ja olenkin lukenut ja tutkinut aihetta paljon vuosien varrella. Omat uneni ovat myös aina olleet erittäin mielenkiintoisia ja valitettavankin todentuntuisia. Toisinaan minulla on vaikeuksia erottaa uni todellisuudesta, saatan siis päivällä hereillä ollessani miettiä, että tapahtuiko joku asia oikeasti eilen vai näinkö vain unta. Pitkään pelottavin kauhuelokuva mielestäni oli Painajainen Elm Streetillä juuri sen vuoksi, että siinä unessa olevat asiat sekoittuvat todellisuuteen. (Niin ja mielestäni muuten unissakävelijät on ehkä yksi pelottavimmista asioista ikinä. Unissapuhujatkin aika arveluttavia.) Siitä mistä tämä dokkari sitten varsinaisesti kertoi, eli unihalvauksista, minulla on valitettavasti myös omia kokemuksia. En saa unihalvauksia usein, monesti on ollut useita vuosiakin välissä, mutta viimeisin oli kuitenkin viime kesänä. Kaikkia näitä kokemuksia yhdistää se, että tunnen mieleni olevan täysin hereillä, mutta en pysty liikkumaan, en edes liikuttamaan tai sulkemaan silmiäni ja on sellainen kamala pelkotila päällä. Ja katseeni on aina kohdistettu oviaukkoon päin, jossa näen jonkun "pahan hahmon" seisovan. Kerran jo vuosia sitten koin niin voimakkaan unihalvauksen, että koko sänky tuntui hyppivän ja tärisen ja korvissa kuului ihan kamalaa meteliä, mutta minä vain makasin halvantuneena paikoillaan. Muistelen vieläkin tuota kauhulla.


Olin siis tietysti erittäin kiinnostunut näkemään tämän dokumentin, jossa toiset unihalvauksista kärsivät kertoivat kokemuksistaan. Näiden tarinoita oli erittäin mielenkiintoista kuunnella ihan noin muutenkin, koska niissä oli niin paljon sellaisia asioita, joita on itsekin kokenut. Toisaalta taas joillakin oli täysin erilaisia juttuja, joissa "halvaantunut" pystyy jopa kävelemään ja puhumaan. Osaksi jutut olivat vähän huvittaviakin ja hieman epäuskottavia, mutta mikä minä olen mitään sanomaan! Se mikä tästä The Nightmaresta teki vielä kiehtovampaa, oli se, että tässä oli myös toteutettu kertomusten mukaisia juttuja, pyritty siis (hyvin kauhuleffamaisesti) kuvaamaan sitä, mitä unihalvauksessa oleva kokee. Ja nämä kohtaukset olivat välillä erittäin pelottavaa katsottavaa! Selostus unihalvaantujan suusta, pelottavat ovensuussa seisovat varjot ja vaikuttavat musiikit sekä äänitehosteet toivat aika karmivan tunnelman. Tavallaan tuo, että pääsi näkemään, mitä toiset kokevat unihalvauksessa, toi mieleeni myös ajatuksen siitä, että entä jos ne omat kokemukset ovatkin jollain tapaa todellisia ja siellä ovensuussa oikeastikin pomppii jotain mörköjä... No ei vaan, toisin kuin joillekin näistä dokkarin ihmisistä, itselleni on kyllä aina ollut ihan selvää (vaikka kokemushetkellä pelko onkin täysin todellinen), että ne ovat vain uniharhoja ja kyseessä on unihäiriö. Katselin tätä muuten juuri hieman ennen nukkumaanmenoa, mutta se alkoi ahdistaa niin paljon, että katselua piti jatkaa päivemmällä. Ahdisti ajatus siitä, että se saa aikaan unihalvauksen pitkästä aikaa. (Ei saanut, mutta näin levottomia painajaisia kyllä.) En tiedä vaatiiko tämä jonkinlaista kiinnostusta unia kohtaan tai omia kokemuksia unihalvauksista, mutta ainakin minun mielestä tämä oli erittäin kiehtova ja jännittävä dokumentti. The Nightmare oli kerrankin itseäni pelottavaa kauhua!

5 comments:

 1. Tämä pitää ottaa ehdottomasti ohjelmistoon jossakin kohtaa, sillä jo traileri oli sen verran tasokasta laatua, että sai mielenkiintoni sen vuoksi heräämään (pun intented).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aloin itse katsella tätä oikeastaan vain nimen perusteella tietämättä siitä sen enempää, olipahan ainakin positiivinen yllätys!

   Delete
 2. Terve!

  Asiasta kukkaruukkuun, sait tunnustusta osaksesi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No mutta kiitos! :) Täytyy vastailla kunhan vain löytyy sopiva hetki.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...