Feb 9, 2015

DocPoint 2015

Tuli jälleen käytyä DocPoint-dokumenttielokuvafestivaaleilla katsomassa yksi dokumentti, joka oli tällä kertaa All American High Revisited (2014). Dokumentti on kuvattu ohjaaja in toimesta vuonna 1984 kalifornialaisessa high schoolissa, jossa oli tuolloin vaihto-oppilaana suomalainen Riikka eli Rikki. Dokumentissa käydään suurimmaksi osaksi Rikin näkökulmasta läpi kokonaisen kouluvuoden tapahtumia niin arkipäiväisten asioiden kuin juhlallisuuksienkin kautta. All American High -dokumentti on julkaistu ensimmäistä kertaa vuonna 1986, mutta tähän Revisitediin on lisätty elokuvan loppupuoliskolle osuus, jossa palataan muistelemaan menneitä ja kertaamaan, miten näillä tuolloisilla teineillä menee nyt 30 vuotta myöhemmin. Tässä elokuvateatteri Maximissa esitetyssä näytöksessä oli myös paikalla sekä ohjaaja Rosenfeld että Rikki, jotka vastailivat elokuvan jälkeen yleisön kysymyksiin.


Tuskin on suuri yllätys, että valitsin katsottavakseni juuri tämän dokumentin. Kuten olen monesti maininnut, uppoavat kasariteinileffat minulle erittäin hyvin ja monen monituista sellaista onkin tullut katseltua. Olikin aika uskomatonta katsella tätä todellista kuvaa 80-luvun high schoolista, sillä se oli ihan samanlainen kuin elokuvissa! Aloin jo kesken elokuvan epäillä, että se on osaksi käsikirjoitettu, niin uskomattomalta se tuntui. Nämä 80-luvun teinit järjestivät kotipihassaan uima-altaalla valtavia kotibileitä, joihin tilattiin tynnyrikaupalla olutta. Tytöille tärkeintä oli päästä cheerleaderiksi ja tietysti prom queeniksi (tai näiden kavereiksi). Koulussa oli selkeä jaottelu eri ryhmien välillä, oli sporttia ja nörttiä, hevaria ja surffaria ja niin edelleen. Kuulostaa noin jokaiselta näkemältäni teinileffalta. Vaikka olisin ihan mielelläni katsellut vain kuvaa jenkkikoulun meiningistä, niin tuon suomalaisen vaihto-oppilaan näkökulma ja kommentit toivat tähän dokumenttiin vielä lisää mielenkiintoa. Rosenfeld paljastikin näytöksen jälkeen, että alkujaan siinä ei pitänyt olla tällaista kertojahahmoa, mutta tämä oli kuitenkin pian huomannut, että suomalaisnäkökulma olisi varsin hyvä ääni tuomaan ilmi koulun erikoisempia asioita. Rikin esittämä tärkeä huomio olikin juuri se, että tämä high school valmensi nuoria enemmänkin sosiaalisen elämään kuin oppimiseen ja työelämään. Oppiaineina tuossa koulussa kun oli esimerkiksi avioliitto! Näillä tunneilla mm. opetettiin miten mennään naimisiin, kuinka olla naimisissa ja tietysti miten se avioero sitten saadaan ja kuinka löytää uusi puoliso sen jälkeen!


Dokumentissa haastatellut teinit laukoivat kameralle aika hauskojakin kommentteja elämästä ja muutenkin nämä olivat hyvin avoimesti omia itsejään. Rosenfeld puhuikin myös siitä, kuinka tuolloin maailma ennen sosiaalista mediaa oli aika erilainen, eikä ihan ehkä ymmärretty miten laajan yleisön kuvatut pätkät voivat saada (ainakin näin 30 vuotta myöhemmin), jonka vuoksi nämä nuoret eivät vetäneet mitään roolia kameran edessä. Ja hyvä niin, aitous oli ehdottomasti tämän parhaita puolia. Dokumentin viimeinen puolituntinen tosiaan oli sitten nykypäivää, jossa näytettiin mitä osalle näistä dokumentissa esiintyneistä nuorille oli käynyt koulujen jälkeen. Tämäkin puoli oli ihan kiva nähdä, mutta kyllä tuo aito 80-luvun materiaali oli vain erittäin mahtavaa katsottavaa. Hienoa että sellainen on kuvattu, sillä vaikka se ei olisi ilmestyessään herättänyt ihmeemmin mielenkiintoa, niin näin vuosikymmeniä myöhemmin se on ainakin erittäin arvokasta materiaalia. Pidin All American Highista siis paljon ja suosittelen ainakin muille kasariteinileffojen ystäville!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...