Nov 3, 2014

Maximum Halloween 3014, pe

Kauhuputken kahdestoista päivä meni myöskin Night Visionsissa, vuorossa oli yksi vanha klassikko ja kaksi tuoreempaa elokuvaa, toinen ranskalainen ja toinen amerikkalainen. 


Kolme ranskalaista 13-vuotiasta kaverusta päättävät lintsata kevään viimeisen koulupäivän ja harhailevat vanhalle suljetulle Blackwoods-elokuvastudiolle. Siellä pojat löytävät sidotun naisen auton takakontista ja saavat huomata, että studio ei olekaan täysin autio. Naamioitunut mies näkee pojat, jotka pääsevät livahtamaan karkuun. Mies ei kuitenkaan jätä asiaa siihen, vaan seuraa heitä kotiin asti vaanimaan.


Tämä Among the Living on muutamia vuosia sitten ilmestyneen Insiden tekijöiltä ja tämän yhteyden saikin huomata heti alkumetreillä sen kovasta veri- ja ällöttävyysrevittelystä, mutta kuitenkin tyylillä toteutettuna. Suunta kuitenkin muuttui tämän jälkeen enemmän perinteisemmäksi slasheriksi, kun naamioitu mies hiippaili poikien kotinurkilla ja ties missä sängyn alla säikyttelemässä. Tässä vaiheessa elokuva ehkä tarjoile mitään kovin uutta nähtävää, mutta tunnelma on erinomainen ja säikyttelyä sekä kauhistuksia on sopivissa määrin. Maskissa heiluva murhaaja on oikeasti aika pelottava (naamioituna tai ilman sitä) ja säälimätön, tämä ei varmasti jätä jotakin tekemättä, koska se olisi liian kammottavaa. Joistain asioista olisin kaivannut vähän lisäselvityksiä, kuten juuri tämän murhaajan perhetaustoista, joista selkeästi yritettiinkin kertoa jotakin, joka olisi myös selittänyt tämän tekoja paremmin. Pidin siitä, että elokuva kai ajoittui ihan nykyaikaan, mutta ainakin nämä pojat oikeasti lähtivät seikkailemaan vanhoille studioille (vaikka ei ehkä olisi kannattanut) ja lukivat kauhusarjakuvia, eikä näillä näkynyt mitään älypuhelimia kourassa. Välillä tuntui siltä, että olisi katsellut jotain kasarileffaa. Viihdyttävä elokuva! Traileri

_________


Viiden nuoren porukka matkaa Texasin maaseudulle ja jo matkan varrella he saavat kohdata erikoista porukkaa. Määränpäässään kaverukset lähtevät tutustumaan lähiympäristöön ja käyvät vuorotellen tutustumassa naapuritaloon, josta löytyykin vaikka mitä kauheuksia ja vieläpä moottorisahan kanssa heiluva mielipuolinen Leatherface! Nuoret saavat kiljua, juosta ja taistella, jotta eivät päätyisi karmean talon lihakoukkuihin roikkumaan.


En ollutkaan katsonut tätä varmaan lähemmäs kymmeneen vuoteen, joten olikin jo korkea aika taas nähdä tämä vanha kauhuklassikko. Vaikka tämä toki löytyy omastakin hyllystä, niin olihan se nyt kokemus käydä katsomassa elokuvateatterissa näin leffan 40-vuotisjuhlan kunniaksi! (Ja valitettavasti myös aika hiljattain menehtyneen päätähden Marilyn Burnsin muistoksi.) Texasin moottorisahamurhat on tosiaan sieltä Tobe Hooperin (elokuvallisesti) paremmilta ajoilta ja ilmestyessään se olikin melkoisen vaikuttava tapaus. Oli vielä suhteellisen uutta, että kauhuelokuvat olivat näin realistisia (tämäkin osittain perustuu todelliseen sarjamurhaajaan Ed Geiniin) ilman mitään fantasiahahmoja ja se myös näytti ihan uudella tavalla julmaa ja raakaa väkivaltaa. Leffa kiellettiinkin monissa maissa ja Suomessakin se esitettiin ensimmäistä kertaa vasta vuonna 1996! Elokuvan kuvaukset kuulostavat nekin aika realistisen kammottavilta: näyttelijät satuttivat itseään sekä toisiaan ja elokuvassa vuodatestusta verestä osa onkin ihan todellista, kuvauksissa oli niin järkyttävä haju että ihmiset pyörtyilivät siellä ja halvin mahdollinen luuranko kuvauksiin oli sekin ihan aito ihmisen luuranko! Mahdollisesti juuri nämä seikat antavatkin osansa siihen elokuvan mahtavan sekopäiseen tunnelmaan. Tunnelma on muutoinkin elokuvan valttikortti, siinä on alusta asti aika uhkaava tunnelma, vaikka ei vielä tiedetä mikä se uhka on. Sitten on sitä varomatonta toisten nurkissa hiippailua, sitten moottorisahan jylinää, sitten kirkumista, sitten lihakoukkua, sitten sekopäistä naurua, sitten takaa-ajoa ja sitten vähän lisää kirkumista. Kerrassaan erinomainen kauhuelokuva ja kyllä oli hieno kokemus päästä näkemään se ihan valkokankaalta. Traileri

_________


Andy (Charlie Tahan) sairastaa lamauttavaa tautia, jonka vuoksi tämä on kotona vuodepotilaana. Onneksi apu löytyy läheltä, sillä tämän äiti (Samantha Morton) on ammatiltaan lääkäri ja isä (Michael Shannon) hoitaja. Poika on kuitenkin aika syrjäytynyt, sillä tätä ei päästetä ulkoilmaan, eikä tällä ole yhtään kaveria. Eräänä päivänä naapuriin kuitenkin muuttaa Maryann (Natasha Calis), joka tulee kurkkimaan Andyn ikkunasta ja he ystävystyvät. Äiti ei kuitenkaan hyväksy tätä ystävyyttä ja käskee tytön pysyä kaukana heistä. Maryannista alkaa tuntua siltä, ettei Andyn kotona asiat olekaan ihan niin kuin päällepäin näyttäisi.


Tämä elokuva kiinnosti mm. sen ohjaajan John McNaughtonin takia ja mies oli jopa esityksessä itse paikalla vastailemassa yleisön kysymyksiin. Leffasta ja erityisesti Andyn äidin roolista tuli hyvin vahvasti mieleen Stephen Kingin Misery, josta mieheltä kyseltiinkin. Omien sanojensa mukaan tämä ei kuitenkaan ole koskaan lukenut tätä kirjaa tai nähnyt leffaa. Samantha Mortonin roolisuoristus kuitenkin toi niin vahvasti mieleen Kathy Batesin, että näyttelijätär on kyllä takuulla katsonut Miserynsä. Mutta tarkoitan tätä vain hyvässä mielessä, Morton ei ollut mikään suora kopio, vaan tämä oli ehdottomasti vain erittäin vakuuttava hyytävän äidin roolissaan. Ja hyvin pelottava, tämän hahmo tekikin tästä muutoin vahvasti draamapainotteisesta elokuvasta kauhua. Muutenkin elokuvan parhaita puolia olivat sen näyttelijät, jotka kaikki tekivät oivat roolisuoritukset. Leffassa oli myöskin onnistuneen jännittävä tunnelma ja se piti otteessaan hyvin. Traileri

_________ 

P.S. Tässä vaiheessa voisin mainita, että viimeinen osa kauhuputkesta ilmestyy sitten joskus. Siinä tulee taas kertaheitolla seitsemän elokuvaa ja joskus täytyy nukkuakin.

2 comments:

  1. TCM oli isolta kankaalta kyllä jotain aivan jumalaista...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nousi kyllä parhaimpien elokuvakokemusten joukkoon.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...