Jun 6, 2014

She wants to meet me at the top of the Empire State Building. On Valentine's Day.

Sleepless in Seattle (1993) on elokuva Seattlessa asuvasta leskeksi jääneestä Samista (Tom Hanks) ja tämän pojasta Jonahista (Ross Malinger). Jonah soittaa murheellisena jouluaattona radio-ohjelmaan, jossa tämä toivoo isän löytävän uuden vaimon ja Sam päätyy myös haastateltavaksi. Ohjelman vuoksi monet naiset ihastuu Samiin ja päättävät lähestyä tätä kirjeitse. Yksi ihastuneista naisista on Annie (Meg Ryan), joka on kuitenkin menossa naimisiin Walterin (Bill Pullman) kanssa. Annie joutuu  punnitsemaan nykyistä parisuhdettaan uudemman kerran, sillä tämä on niin ihastunut radiossa kuulemaansa mieheen, että päättää saada yhteyden tähän jollakin keinolla. (Tässä arvostelussa spoiler alert!)


Meg Ryan on jo pitkään kuulunut puoli-inhokkeihini, en erityisemmin innostu jos tämä tähdittää jotain elokuvaa. On joitakin poikkeuksia, mutta useimmiten naisen roolit ovat sellaisia, jossa tällä on vaan niin kovin vaikeaa ja naama on mutrullaan, vaikka tämä vain itse tekee asioista vaikeita. Ja silti kaikki pitää tästä tyypistä ja tämä saa kaiken anteeksi! Uneton Seattlessa on siitä taas hyvä malliesimerkki: nainen on menossa naimisiin, mutta silti kirjoittelee toiselle miehelle, lähettää vakoojan tämän perään ja sopii tapaamisia oman puolisonsa tietämättä. Tom Hanksin hahmo Sam on toki sympaattisin ikinä, mutta eniten minulla tässä elokuvassa kävi sääliksi Annien sulhasta! Minun on vaikea keskittyä iloitsemaan Annien ja Samin suurta rakkautta, kun vain hetkeä aikaisemmin kihlasormukset on ojennettu takaisin Walterille, joka vain hymyilee ymmärtäväisesti. (Koska onhan Meg Ryan niin ihana mutristelija, vaikka jättääkin häiden kynnyksellä pitkäaikaisen rakkaansa toisen miehen takia!) Vastaanvanlaisia tarinoita on useampiakin, monissa romanttisissa komedioissa ei välitetä siitä, että toisella tai molemmilla osapuolella olisi jo aiemmat suhteet. Se on the happy end kunhan pääpariskunta päätyy yhteen, koska kaikki taisivat jo unohtaa ne yhtäkkiä jätetyt sydämensä särkeneet edelliset kumppanit. Näiden elokuvien ns. true love on niin tärkeää, että ihan sama kaikki muut. No mutta, enhän olekaan mikään romanttisten komedioiden ystävä, eikä minun kai tarvitse tätä ymmärtää. 


Näissä tämän tyylisissä elokuvissa hieman häiritsee, jos ei edes toivo pääpariskunnan päätyvän yhteen. Onneksi tässä on kuitenkin se sympaattinen Tom Hanks ja  suloinen Jonah-poika, heidän lämmintä isä-poika-suhdetta on kiinnostavaa seurata. Nuo hahmot ja se, että elokuvan tapahtumat sijoittuvat suureksi osaksi 90-luvun Seattleen, tekevät tästä ihan katsottavan elokuvan. Annien toimia en vain ymmärrä ja koska pidän Samia tässä ihan järkevänä, niin mieleeni herääkin kysymys, että mitä mieltä tämä on Annien tempauksista? Mitä sitten kun on onnellisesti poistuttu käsi kädessä Empire State Buildingista ja elokuva päättyy? Sitten kun Sam saa selville, että itseasiassa Annie oli varattu vielä viisi minuuttia sitten ja nainen on myös lähettänyt Samin perään kuvaajan ottamaan tästä salakuvia ja itsekin käynyt stalkkaamassa tätä muutamaan otteeseen!? Toivottavasti Sam ja Jonah tajuavat, että ei me tällaista naista haluta tähän perheeseen. En usko, että kovin moni Sleepless in Seattlen fani on kanssani samaa mieltä...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...