Jun 25, 2014

But if these three boys are innocent, would you want three families to lose their children too?

Devil's Knot (2013) on tositapahtumiin perustuva ja Mara Leverittin samannimiseen kirjaan pohjautuva elokuva West Memphisissä 90-luvun alussa tapahtuneesta kolmen pikkupojan murhasta. Pam Hobbs (Reese Witherspoon) saa kuulla illalla töistä tullessaan, ettei tämän 8-vuotias poika kavereineen olekaan palannut pyöräilyretkeltään kotiin. Seuraavana päivänä poliisit löytävät kolme pientä kaverusta kuolleina pahasti mukiloituna, sidottuina ja hukutettuina läheisen puron varrelta. Syyllistä etsiessä tapauksen ympärille kehkeytyy saatananpalvontaan viittaavia todisteita ja pian huomio kohdistuu 18-vuotiaaseen mustiinpukeutujaan Damieniin (James Hamrick) sekä tämän ystävään Jasoniin (Seth Meriwether). Poikien tuttu, 17-vuotias kehitysvammainen Jessie (Kristopher Higgins) antaa vieläpä lausunnon, jonka mukaan hän oli paikalla kun Damien ja Jason julmasti surmasivat pikkupojat. Tutkija Ron Lax (Colin Firth) ei kuitenkaan usko näiden teinien syyllisyyteen ja ryhtyy auttamaan heidän puolustusasianajajia.


Tämä West Memphis Three -tapaus on minulle varsin tuttu jo entuudestaan, muistan kuulleeni siitä jo joskus tuolloin 90-luvulla ja olen myöhemminkin tutustunut tapauksesta irronneisiin tietoihin melkoisen paljon. 90-luvun alussa saatananpalvontajutut olivat erityisen pinnalla ja jatkuvasti puheenaiheena, muistan silloisilta ala-asteajoiltani muutamiakin ulkopuolisia vierailijoita luennoimassa aiheesta koko koululle. Vaikka nykyäänkin saatananpalvontaa yritetään välillä yhdistellä kaikenlaisiin hämäriin tapauksiin (Suomessa esimerkiksi Ulvilan tapaus tai Oulun pakastajaäiti), niin ei se nykypäivänä ota samalla tavalla tulta alle, enkä usko että aiheesta saarnataan enää kouluissa. Selkeä muutos on ainakin tapahtunut siinä, että ihmistä ei automaattisesti epäillä saatananpalvojaksi jos tämä pukeutuu mustiin, kuuntelee raskasta musiikkia ja pitää kauhusta niin elokuvien, kirjojen kuin pelien muodossa. Vuonna 1993 asiat olivat toisin ja tässä Devil's Knotissa korostettiin tätä puolta lähes huvittavan selvästi. Epäiltyjä kuvataan usein niin, että metalli raikaa taustalla tai niin, että he ovat katsomassa kauhua. Ja tämä onkin tärkeä asia huomioitavaksi, sillä pojat tuomittiin vankeuteen lähinnä näiden erikoisemman käytöksen ja ulkonäkönsä vuoksi, sillä varsinaista näyttöä heitä vastaan ei ollut! Jessien lausunto ei ollut luotettava, sillä tämä ei käy aivan täysillä ja tämän puheita kuulusteluissa johdateltiin vahvasti kuulustelijoiden toimesta. Koska jonkun oli kuitenkin oltava syyllinen, niin uskonnollisessa pikkukaupungissa nämä enemmän huomiota herättävät nuoret olivat helppo kohde. Tämä koko juttu on mielestäni äärimmäisen kiinnostava ja olinkin innoissani löytäessäni tämän näin tuoreen elokuvan aiheesta. Valitettavasti Devil's Knot kuitenkin  antoi vain pintaraapaisun tapahtumista, vaikka tietoa ja materiaalia on ollut jo vuosia ihan jokaisen saatavilla! Lisäksi elokuvassa osittain keskityttiin ihan tarpeettomiin asioihin, en esimerkiksi lainkaan ymmärtänyt tutkija Laxin henkilökohtaisen elämän osuutta tarinan kannalta, mitä tämän avioerosotkut ja flirttailut kahvilantädin kanssa toivat elokuvaan? Tuohonkin hukatun ajan olisi voinut käyttää syvällisempään otteeseen siihen varsinaiseen aiheeseen.

Tosielämän Echols, Misskelley ja Baldwin pidätettyinä vuonna 1993. (Kuva)

Katsottuani tämän elokuvan janosinkin lisää tietoa ja uppouduin katselemaan vanhat Paradise Lost (1996) -dokumentit sekä varsin tuoreen West of Memphis (2012) -dokumentin. Jos vain suinkin jaksaa katsella kaikki kolme Paradise Lost -dokkaria ja vielä siihen päälle West of Memphisin, voin vakuuttaa, että sitten on laajasti aiheesta tietoa! Paradise Lostit alkavat hyvin kattavasti vanhoilla 90-luvun oikeudenkäynneillä, kun taas West of Memphisissä nähdään viimeisimmät käänteet, syytettyjen vapautuminen vuonna 2011 ja sitä edeltänyt julkkisten suuri kampanjointi Echolsin, Misskelleyn ja Baldwinin syyttömyydestä (mukana tukijoina olivat mm. Eddie Vedder, Henry Rollins, Johnny Depp ja Peter Jackson). Itse pidän ehdottomasti arvokkaimpana näistä kaikista tuota Paradise Lostin ensimmäistä osaa, siinä näytetään kaikessa karuudessaan se, millaisilla "faktoilla" näitä teinipoikia ja erityisesti Damienia todistettiin syyllisiksi. "Asiantuntija" kertoo oikeudessa kuinka saatananpalvojilla on mustat kynnet ja hiukset sekä vieläpä usein mustia t-paitoja! Damienin kirjoittamia lainauksia kirjoista ja lyriikoista yritetään esittää jonain ihan muuna kuin ne on. Ei ihme, että monet muusikot ovat ottaneet tämän sydämenasiakseen, sillä moni heistä on aikoinaan ollut juuri tämän kaltainen muista erottuva nuori. (Ja kyllä, olen myös itse saanut nuorempana osakseni näitä typeriä saatananpalvoja-kommentteja.) Jos siis haluaa nähdä erittäin laajan katsauksen tapahtumien oikeasta kulusta, suosittelen ehdottomasti katselemaan Paradise Lostit. Jos taas haluaa nähdä miten päädyttiin 18 vuotta vankilassa istuneiden miesten vapauttamiseen, suosittelen katsomaan myös West of Memphisin. Jos taas välttämättä haluaa katsella vain suppean elokuvallisen version West Memphis Threestä, sitten ehkä kannattaa katsella tämä Devil's Knot.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...