Apr 18, 2014

Back to Basics 2014, pe

Night Visionsin Back to Basicsin perjantai tarjoili näytille norjalaisen Tommy Wirkolan ohjaaman elokuvan Død Snø 2 (2014) eli Dead Snow 2: Red vs. Dead. Natsizombien kanssa käydystä lumisesta taistelusta ainoaksi selviytyjäksi jäänyt Martin (Vegar Hoel) makaa nyt sairaalassa. Asiat eivät ole tosin tämänkään kannalta hyvin, sillä poliisit epäilevät miestä itseään syylliseksi veritekoihin. Kauhuksi miehelle myös selviää, että lääkärit ovat vieläpä kiinnittäneet tämän irronneen käden tilalle natsizombien johtajan käden, jolla tuntuu olevan yliluonnolliset voimat. Kaiken kukkuraksi natsizombien joukko vaeltaa armottomina ihmisten keskuudessa! Martin saa kuitenkin yhteyden apuun ryntäävään amerikkalaiseen Zombie Squad -ryhmään, johon kuuluu nörtinoloinen Daniel (Martin Starr) kahden nuoren naisen kanssa. Porukalla on nyt yksi tehtävä, saada kukistettua iso joukko vihaisia natsizombeja!


Blogiini päädytään useimmiten hakusanalla Dead Snow tai Dead Snow 2, vaikka en ole ikinä saanut aikaiseksi ykkösestäkään mitään satunnaista hehkuttelua ihmeellisempää arvostelua. Ensimmäisen Dead Snow:n näin siis Night Visionsissa vuonna 2009, mistä kirjoitinkin tuolloin lyhyesti vanhaan blogiini. Tätä toistakin osaa oli esittelemässä yksi elokuvan käsikirjoittajista/näyttelijöistä Stig Frode Henriksen, joka myöskin vastaili leffan jälkeen yleisön kysymyksiin. Leffan amerikkalaisvahvistus, eli tuo Z-Salamapartio aka Zombie Squad tuntui mielestäni vähän liian päälle liimatulta ja tarpeettomaltakin osalta elokuvaan ja olinkin tyytyväinen, että joku kysäisi asiasta elokuvan jälkeen. Valitettavasti syy tähän lisäykseen oli Henriksenin mukaan juuri se, mitä olin arvellutkin: jenkkiyleisö vaati elokuvaan enemmän englannin kieltä, sillä kuka nyt jaksaa jotain tekstityksiä lukea. Samalla mies paljasti, että leffasta on tehty kakkosversio, jossa kaikki loputkin norjankieliset kohtaukset on näytelty uudestaan englanniksi! No mutta, ihan hienoa kuitenkin, että leffaan on saatu mukaan kaikista näyttelijöistä juuri mainio Martin Starr. Siltikin olisin toivonut, että tässä oltaisiin päädytty johonkin toiseen ratkaisuun, joka ei olisi tuntunut niin väkinäiseltä.


Myönnän katsoneeni tämän jatko-osan ehkä turhankin kriittisin silmin, sillä ensimmäinen Dead Snow on mielestäni vaan niin mahdottoman hyvä elokuva. Kakkonen ei mielestäni yltänyt sille tasolle, mutta onneksi oli kuitenkin erittäin hauska leffa parhaimmillaan. Itseasiassa tämä kakkonen olikin huomattavasti koomisempi kuin ensimmäinen osa. Henriksen kuvailikin ykkösosaa kauhuelokuvaksi koomisilla piirteillä ja tätä jatko-osaa taas ihan rehdiksi toimintakomediaksi. Hervotonta huumoria revittiinkin aika säälimättömästi kaikesta välillä vähän huonollakin maualla, ja mikäs sen hauskempaa olisikaan. Minkäs sille voi, että irroneet ruumiinosat ja uloskiskotut sisuskalut naurattavat! Suurimmaksi osaksi huumori siis upposi varsin hyvin minulle, mutta osittain huumori oli vähän turhankin kulunutta. Esimerkiksi juuri tuolle Zombie Squadin nörttiporukalle vitsailu tuntui jo ihan liian nähdyltä. Myös leffan alkupuolella Martinin zombikädestä irronneet vitsit tuntuivat paikoitellen liian Idle Hands -kopiolta (tosin ne naurattivat silti tässäkin), mutta onneksi niihin ei jääty liiaksi jumittamaan ja zombikädestäkin irtosi hyvää huumoria pitkin elokuvaa. Vaikka siis suurimmaksi osaksi Dead Snow kakkosen vitsit osuivat ja upposivat, valitettavasti niitä hutejakin oli.


Vähän pakostikin jatko-osaa tulee verrattua aiempaan osaan ja täytyy sanoa, että pidin ykkösen linjauksesta kaikinpuolin enemmän. En oikein pitänyt siitä, että tässä kakkosessa zombeista oli tehty niin "järkeviä". Siis siitä, että nämä juonivat ja keskustelivat keskenään. Mielestäni juokseminen ja vähän kekseliäämpi käytös zombeille on kyllä ihan hyvä juttu, mutta zombeista tuli örisevine keskusteluineen vähän turhankin koomisia ja hyvin epäpelottavia hahmoja. Olisin ehkä siis toivonut tähänkin enemmän kauhua huumorin ja toiminnan rinnalle. Leffan päähenkilöstä Martinista pidän erittäin paljon, tämä on mainio hahmo. Esimerkiksi miehen reaktiot zombikätensä yllättäviin kykyihin ovat aika erinomaisia! Lyhyesti siis koin Red vs. Deadin heikoiksi puoliksi sen liiallisen koomisuuden, Zombie Squadin jenkkiläisyyksineen ja sen, ettei jatko-osa vain yllä alkuperäisen Dead Snow:n tasolle. Hyviä puolia ovat taas ehdottomasti kekseliäät ja näyttävät veriroiskinnat, leffan säälimättömyys ketään tai mitään kohtaan ja ne useat makeat naurut. Suosittelen joka tapauksessa katsomaan Dead Snow: Red vs. Deadin, sillä viihtyvyys on varmasti taattu! Henriksenin mukaan tämä on muuten ensimmäinen ja viimeinen jatko-osa, Dead Snow 3 ei ole suunnitteilla. ***

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...