Apr 30, 2014

Back to Basics 2014, la-su

Palataan vielä Night Visions Back to Basics 2014 -tapahtumaan, jäljellä on vielä se lauantaista sunnuntaihin kestänyt koko yön puristus. Itseltänihän tosiaan sairastumisen vuoksi yö jäi vähän tyngäksi, mutta tässä ne loput, joihin osallistuin.

30-vuotisjuhlanäytös: The Toxic Avenger (1984)

Kiusattu reppana Melvin päätyy kiusaajien tekemän pilan päätteeksi uimaan ydinjätetynnyriin, jonka ansiosta tämä kokee todellisen muodonmuutoksen. Tästä tulee suuri ja karun näköinen Toxic Avenger, jolla on yliluonnollisen vahvat voimat. Uusien voimiensa avulla mies päättää kostaa kiusaajilleen, mutta siinä samassa tästä tulee myös urhoollinen supersankari, joka rökittää pahikset ja pelastaa ihmisiä pulasta! Löytyy supersankarille myöskin sokea tyttöystävä, joka ei näe Toxicin karua ulkomuotoa.


Tässä hienossa näytöksessä oli paikalla itse Lloyd Kaufman, mies joka on siis paitsi sekä ohjannut että käsikirjoittanut tämän Toxic Avengerin, myös koko Troma-elokuvayhtiön takana oleva mies. Tämä kertoili hauskoja tarinoita vuosien varrelta ja oli muuten melkoisen puhelias mies juuri niin kieroutuneella huumorintajulla kuin Troma-elokuvien perusteella voisi olettaakin. Samalla Kaufman toisaalta otti paljon kantaa myös siihen, miten pienen budjetin elokuvat jäävät nykyään täysin isojen leffojen jalkoihin Yhdysvalloissa ja puhui tästä aika katkeraan sävyyn. Mies muuten mainosti sitä, että suuri osa yhtiön elokuvista löytyy heidän itsensä julkaisemana YouTubesta ihan ilmaiseksi katsottavaksi (täällä)!

Tämä, todennäköisesti tunnetuin Troma-elokuva, Toxic Avenger esitettiin nyt siis juhlanäytöksessä sen vuoksi, että julkaisusta on vierähtänyt jo 30 vuotta. Valitettavasti tämä esitetty versio oli vain leikattu sellainen, joten pahimmat silpomiset siitä puuttuivat. Mitään muuta näytöksestä ei sitten puuttunutkaan, sillä tämä oli varsin hulvaton kokemus! Viime kesänä Class of Nuke 'Em Highia katsellessani (siitä täällä) mietinkin, että siinäpä on elokuva, joka pitäisi ehdottomasti nähdä juuri Night Visions -yleisön kanssa. Niin oli myös tämä Toxic Avenger! Naurua, aplodeja ja huuteluakin piisasi pitkin elokuvaa, jotka vain lisäsivät viihtyvyyttä. Ehkä eniten huvitusta irtosi Toxicin puheäänestä, se oli kyllä hyvin kaukana Melvinin äänestä ennen muodonmuutosta, mutta se ei myöskään lainkaan vastannut Toxicin muuta mörinää tai tämän ulkonäköä! Leffassa vedetään kaikki kunnolla överiksi ja tappelut sekä veriroiskinnat ovat erittäin kekseliään koomisia. Myöskin näyttelijät vetävät kunnolla yli ja ovat todella huonoja, mutta se vain sopii asiaan. Mautonta huumoria, kökköä näyttelemistä ja armotonta väkivaltaa. The Toxic Avenger on siis tromaa parhaimmillaan ja erittäin viihdyttävä elokuva! **** Traileri
______________ 

Snowpiercer (2013)

Eletään vuotta 2031 ja ihmiskunnan viimeiset selviytyjät ovat jumissa liikkuvassa junassa. Junaan on muodostunut selviä yhteiskuntaluokkia, sen peräosassa ovat alimpaan sakkaan kuuluvat köyhät ja etuosaan päin mennessä ihmisten varallisuus kasvaa. Takaosassa ihmisiä kohdellaan kaltoin, he elävät kuin keskitysleirillä. Peräpään Curtis (Chris Evans) tovereineen on jo pidemmän aikaa suunnittelut vallankumousta ja päättääkin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen. Matkalla he saavat vastaansa lukuisia aseistettuja sotilaita ja saavat nähdä kaikessa karuudessa sen, miten paljon paremmin ihmisillä menee etuosaa lähestyessä.


Tämä Snowpiercer jännitti vähän etukäteen lähinnä kestonsa vuoksi, mielestäni varsinkin festareille sopivat paremmin sellaiset puolitoista tuntiset istunnot tällaisten yli parituntisten elokuvien sijaan. Onneksi tämä kuitenkin oli elokuva, joka jaksoi pitää mielenkiinnon yllä pitkästä kestostaan huolimatta! Se oli hyvin toteutettu, siinä katsojalla selvisi asioiden todellinen luonne samaa vauhtia kuin peräpään seikkailijoille sitä mukaa kun he etenivät junassa. Elokuva myös näytti hienolta ja näyttelijäsuoritukset olivat hyvin uskottavia. Tässä eteläkorealaisessa elokuvassa oli muuten ihan mittava määrä tunnettuja hollywood-näyttelijöitäkin! Toki tämä varmasti takaa elokuvalle parempaa myyntiä, mutta täytyy taas sanoa, että vaikka olinkin tyytyväinen näiden näyttelemiseen, niin en olisi kaivannut tähän näitä tuttuja naamoja. Snowpiercer oli joka tapauksessa hyvin kekseliäs, näyttävä ja kantaaottava elokuva. ***½ Traileri
______________  

Dark Touch (2013)

Niamh (Missy Keating) menettää perheensä kun nämä löydetään julmasti surmattuina ja tyttö siirretään asumaan sijaisperheeseen. Pian uudet vanhemmat saavat huomata, ettei tytöllä ole kaikki kunnossa. Tämä pelkää kosketusta ja vaikuttaa hyvin ahdistuneelta. Itseasiassa Niamhilla on yliluonnollisia kykyjä, sillä tämän itkiessä tai hermostuessa lentelevät niin pienet esineet kuin huonekalutkin!


Vastapainona edelliseen, tämä puolitoistatuntinen Dark Touch oli ihan tuskallisen pitkän tuntuinen elokuva. Aluksi olin todella innoissani siitä, se vaikutti lupaavalta ja mielenkiintoiselta perinteikkäältä kauhuelokuvalta pelottavalla lapsihahmolla. Mutta sitten siitä tulikin ihan liian kliseinen ja tylsä elokuva. Niin ja lisäksi tämän Ronan Keatingin tyttären kasvoilla koko elokuvan ajan ollut ilme otti minua loppua kohden päähän ihan todenteolla! Leffassa oli selkeästi kopioitu juttuja Carriesta, mutta siinä sentään Carrieta kohtaan tuntee sääliä, tässä taas sellaista tunnetta ei onnistuttu välittämään. Dark Touchissa oli varsin omituisia tapahtumia ja käänteitä, joita ei juuri välitetty selittää katsojalle. Niamhin ahdistukseen annettiin joitakin selityksiä välähdyksillä menneestä, mutta toisaalta taas sitten tämän muuttuvaa käytöstä ei mitenkään perusteltu tai sitten minulta meni jotain pahasti ohi. Odotin loppuratkaisua ja jonkinlaisia vastauksia, mutta leffan loppu oli entistä oudompi, miten ihmeessä tähän päädyttiin? Pidän kyllä omituisistakin leffoista ja mielikuvitukselle saa jättää tilaa, mutta tässä kaikki outous oli ihan vaan huonoa. Plussaa annan vain paikoitellen onnistuneelle tunnelmalle. *½ Traileri
______________  

Chimères (2013)
Livia (Jasna Kohoutova) ja Alex (Yannick Rosset) ovat lomailemassa Romaniassa. Alex juoksee vahingossa auton alle, mutta tämä onnistutaan pelastamaan sairaalahoidossa. Kotona Sveitsissä mies kuitenkin huomaa outoja muutoksia ulkonäössään, eikä tämä enää kestä auringonvaloakaan. Mies alkaa epäillä saaneensa romanialaista pahaa verta ja muuttuneensa vampyyriksi! Livia ei ole uskoa tätä ja on huolissaan miehensä mielenterveydestä, mutta pysyy kuitenkin tämän rinnalla.


Näytöksessä oli paikalla sveitsiläisen elokuvan ohjaaja/käsikirjoittaja Olivier Beguin, joka vastaili elokuvan jälkeen yleisön kysymyksiin. Mies mm. kertoili, että idea elokuvaan syntyi siitä, että tämä halusi tehdä vastapainoksi Twilighteille oikeasti hyvän vampyyrirakkaustarinan. Chimeres tosiaan pyöri aika pitkälti rakkauden ympärillä, mutta se onnistui silti olemaan myös ihan vakuuttava kauhuelokuva. Siinä oli joitakin erityisen vaikuttavia kohtauksia, kuten esimerkiksi tuo kohtaus, jossa Alex näkee itsensä peilin kautta torahampaisena, kalpeana ja veriroiskeisena vampyyrina (yllä kuva). On mielenkiintoista seurata, kuinka Alexille vähitellen valkenee tämän oma tila, miten pikkuhiljaa tälle kehittyy vampyyrille ominaisia piirteitä niin ulkonäköön kuin käytökseensäkin. Oli tuo pariskunnan rakkauskin ihan kaunista katseltavaa ja kieltämättä vähän uskottavamman tuntuista kuin vaikka niissä Twilighteissa. Jokin tässä elokuvassa kuitenkin tökki, jossain vaiheessa se jäi vähän turhan pitkään polkemaan paikoillaan, enkä toisaalta ihastunut hirveästi sen lopun käänteisiin. Leffa olisi itseasiassa voinut ansaita yhden tähden lisää, jos se olisi lopetettu ennen siihen ilmestynyttä kostotarinapuolta! Chimeres oli näyttävä ja mielenkiintoinen, mutta jäi vain "ihan hyväksi". **½ Traileri

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...