Mar 30, 2014

VHS

Pääsin pitkästä aikaa penkomaan vanhaa VHS-kokoelmaani ja ajattelin nyt huvikseni pistää näytille vähän esimerkkitapauksia itsenauhottamistani kaseteista. Kaseteilta löytyy lähinnä elokuvia, sarjoja ja joitakin musiikkijuttuja. Usein kasetteja tuli täytettyä sillä periaatteella, että ensin siihen nauhoitettiin jokin leffa ja sitten täydennykseksi tv-sarjojen jaksoja. Usein Simpsoneita, joita meiltä toki löytyy myös lukuisia kappaleita ihan kokonaisia kasetillisia. Joitakin sarjoja nauhoiteltiin ihan vain kertakatselua varten ja sitten sen päälle saattoi nauhoittaa jotakin muuta. Ne merkittiinkin aina lyijykynällä, kunnes kasetille tuli jotain pysyvää. Alla olevassa kuvassa toisiksi alimmassa kasetissa on lyijykynällä merkintä 65 min, joka tarkoittaa sitä, kuinka paljon kasetille vielä mahtuu. Sen yläpuolella olevalle kasetille on näemmä jäänyt jaksoa vanhaa Tatun ja Eekan Far Outia! Monilla kaseteilla on niitä todellisia aarteitani, kuten Tehosekoittimen tai HIMin vierailu Jyrkissä tai vaikka tuo Rantarock -97, niitä kun ei saa, toisin kuin useimpia leffoja, hankittua missään uudemmassa formaatissa. 


Ja alla pieni kooste erilaisista kasettikoteloista, joita nyt penkoessani sattui kohdalle. Eikä tässä tosiaankaan vielä läheskään kaikki, melkoinen määrä niitä erilaisia olikin! Ehdottomasti eniten meillä oli näitä 180 minuutin Silver Shadow -kasetteja (kuvassa toinen rivi, toinen kasetti), niitä oli useita kymmeniä. Ja kaikki 30 minuutin kasetit oli omistettu tietysti Simpsoneille. 


Viimeisenä bonuskuvana meidän hedelmätarrakotelo! Mihinkään muuhun koteloon hedelmätarroja ei liimailtu, mutta jostakin syystä aloimme kerätä tähän kyseiseen yksilöön kaikki erilaiset tarrat mitä kohdalla osui. Toinen puoli kotelosta on myöskin tarrojen peitossa ja ensimmäiset tarrat on todennäköisesti liimattu jo 80-luvun puolella. Niin ja yhtäkään samanlaista siihen ei tietysti saanut laittaa!


6 comments:

 1. Hei, mullakin on tommottisia paljon tuala hyllyssä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan kuin muistelisin joskus nähneeni vhs-kasetit mainittuna blogissanne...

   Delete
 2. Hämärästi muistan tuollaiset vempeleet. Eikös ne toimineen höyryllä tai jotain?

  Minullakin oli tapana laskea hyvin tarkkaan paljonko tilaa oli käytettävissä, joskaan en merkinnyt niitä lyijykynällä itse kasettiin, vaan laitoin aina kotelon ja kasetin väliin "kirjanmerkin" jossa se luki. Pyrin pitämään tv-sarjat ja elokuvat erillään, mutta aina jos kasettiin jäi vaikkapa kahden elokuvan ohella tilaa sen verran, että siihen sai vaikkapa jokin komediasarjan jakson, taikka vähemmässä minuuttimäärässä Nikke Knattertonin osa, niin tila käytettiin varmasti loppuun. Lisäksi välttelin LP-nauhoitusta siinä pelossa, että (kulloinenkin) videolaite sanoisi sopimuksensa irti ja uudempi ei ehkä voisi toistaa niitä äänitteitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo tarkempi laskeminen ja sen merkitseminen oli aika pakollista jos halusi täyttää kasetit viimeiseen minuuttiin. Ja yleensä halusi, koska ei niitä kasetteja kuitenkaan ihan rajattomasti ollut. Tosin muistan joistain kaseteista oikeasti täyttäneeni ihan lopun viittä minuuttia pelkillä musiikkivideoilla, ettei vaan mene mitään hukkaan!

   Delete
 3. Oi sitä muistojen määrää. Itsellä kaikki VHS- kasetit majailevat tällä hetkellä tosin tuolla autotallissa, koska niille ei yksinkertaisesti ole talossa sisällä enää tilaa, kun DVD:t ovat vallaneet hyllyt ja seinustat. Itse aina liimailin tai teippailin noihin pahvikoteloihin lehdistä löydettyjä kuvia ja arvosteluita niistä elokuvista, joita nauhoittelin. Auttoivat paremmin muistamaan mikä elokuva oli kyseessä.

  En ole omistanut VHS- soitinta enää moneen vuoteen, mutta aina välillä kun kirpparilla näkee vanhoja VHS- elokuvia, niin hetken sitä miettii, että kyllähän se olisi nostalgista päästä kelailemaan nauhoja edestakaisin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että elokuvien hamstraamiseni on lähtenyt aivan tarpeeksi lapasesta jo näiden DVD ja Bluray elokuvienkin kanssa, joten VHS- kasettien lisääminen keräyslistalle ei ole millään tavoin järkevää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin muuten harrastin jossain vaiheessa tuota pahvikoteloihin lehdistä leikattujen kuvien liimailua! Nyt penkoessani kohdalle osui tosin vain yksi sellainen, joten se taisi olla aika lyhyt vaihe.

   Olen aika samoilla linjoilla tuossa VHS-leffojen ostelusta, kovin se välillä houkuttelisi, mutta tilaa ei vain yksinkertaisesti ole enää niidenkin keräilylle. Harmillista toisaalta, koska silloin joskus 2000-luvun alussa juuri ennen kuin siirryin DVD-levyjen osteluun, olin jo kerännyt ihan lupaavan kokoelman VHS:iä. Nyt nekin on lapsuudenkodin varastoissa pölyttymässä näiden itse nauhoitettujen tapaan.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...