Oct 17, 2013

What the hell did I know about California? For some people it was still a place of hopes and dreams, a chance to start over.

Kahdeksas road movie oli trilleri nimeltään Kalifornia (1993). Amerikan kuuluisista murhista kirjaa kirjoittava Brian (David Duchovny) lähtee valokuvaavan naisystävänsä Carrien (Michelle Forbes) kanssa kiertämään kuuluisia murhapaikkoja määränpäänään Kalifornia. Bensakuluissa säästääkseen he ottavat matkaseurakseen entuudestaan tuntemattoman pariskunnan Earlin (Brad Pitt) ja Adelen (Juliette Lewis). Carrie pitää Earlia alusta asti epäilyttävänä tyyppinä, mutta he eivät kuitenkaan tiedä Earlin pimeästä puolesta tai sitä, että tämä on juuri päässyt vankilasta ehdonalaiseen vapauteen, eikä saisi poistua osavaltiosta. Pian heidän ajomatkastaan halki mantereen alkaa tulla vähän turhankin jännittävä.


Kalifornia oli Thelman & Louisen lisäksi se toinen elokuva, jonka olin valmiiksi päättänyt katsoa tämän leffaputken aikana. Muistan katselleeni tätäkin jo lapsuudessani ja tykkäsin siitä silloin. En ollut nyt nähnyt tätä varmaan noin kymmeneen vuoteen ja vähän jännittikin, että vieläkö se uppoaa samalla tavalla. Enkä joutunut pettymään! Leffassa on joitakin puutteitakin, mutta Kalifornian parhaita puolia ovat ehdottomasti siinä nähtävät roolisuoritukset. Duchovny on oikeastaan ainoa, joka on vähän laimea, mutta noin muutoin näitä voi vain hehkuttaa. Forbes vetää ihan tyylillä hieman kylmän ja hienostuneen tuntuisen Carrien roolin, mutta Brad Pitt ja Juliette Lewis pääsevät todella loistamaan tässä hyvin aidon tuntuisilla roolisuorituksillaan. Brad Pitt on erittäin vaikuttava huonotapaisena psykopaattitappajana, mutta tätäkin enemmän pidän tämän tyttöystävää esittävän Juliette Lewisin pikkutyttömäisestä yksinkertaisesta Adelesta. Koska Lewis on vetänyt muissakin leffoissa vastaavanlaisia rooleja, voisi tämän melkein kuvitella oikeastikin olevan vähän yksinkertainen, niin uskottavasti tämä osaa vetää rooleissaan kaikki pienet eleet ja ilmeetkin! Kalifornian kerrontatyyli on myöskin kiinnostava, se kuinka Brian ja Carrie käyvät juuri läpi kuuluisia murhapaikkoja ja yrittävät ymmärtää murhaajien ajatusmaailmaa tietämättä, että seuruessaan on oikea psykopaatti, tuo tarinaan hyvän jännittävän ripauksen. Niin ja se elokuvan selvä ysäriys, en voi taaskaan olla hehkuttamatta sitä. Koska olen lapsena katsonut niin paljon näitä 90-luvun road leffoja, niin mielikuvissani Jenkkilän huoltoasemat ja muut tienvarsien pysähdyspaikat ovat jumiutuneet yhdeksänkymmentäluvulle... Kalifornia on varsin onnistunut tien päälle sijoittuva psykologinen trilleri!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...