Oct 12, 2013

I don't ever remember feeling this awake.

Kuudentena tien päällä -leffana toimi mikäs muukaan kuin Ridley Scottin ohjaama Thelma & Louise (1991). Parisuhteeseensa kyllästynyt Thelma (Geena Davis) ja tämän ystävätär Louise (Susan Sarandon) pakkaavat tavaransa avoautoon ja lähtevät yhdessä mökkireissulle. Matkan varrella naiset joutuvat ongelmiin ja Louise tulee ampuneeksi Thelman kimppuun hyökänneen miehen. Tästä alkaa naisten suuri seikkailu ja pakomatka läpi Amerikan. Matkallaan naiset irroittelevat ja syventävät ystävyyttään entisestään, mutta samalla joutuvat yhä suurempiin ongelmiin ja saavat peräänsä kunnon poliisipartiot. 


Tämä oli yksi niistä elokuvista, jotka ihan ensimmäiseksi päätin katsovani tämän leffaputken aikana ja tuskin olen ainoa, jolle tulee roadtrip-elokuvia miettiessään välittömästi mieleen Thelma & Louise. Näin tämän elokuvan ensimmäistä kertaa joskus 90-luvun alkupuolella ja olin tosiaan aika nuori silloin. Tämä onkin jäänyt mieleeni juuri lapsuuden leffana, sellaisena, joka teki aikoinaan ison vaikutuksen. Tuolloin oli melkoisen siistiä katsella kun tavalliset naiset olivat seikkailulla ja ajoivat sekä heiluivat aseiden kanssa kuin äijät. Sitä varmasti tuli haaveiltu siitä, että itsekin pääsisi vielä joskus vastaavanlaiselle matkalle ystävän kanssa. (Välihuomatus, toivon että tulevasta Amerikan automatkastani ei nyt tule IHAN samanlainen!) Ja täytyy sanoa, että kyllä tämä Thelma & Louise on näin 20 vuotta myöhemminkin ihan vaikuttava leffa. Tykkään sen hienoista musiikeista, niistä upeista autoilumaisemista ja tietysti sen aidosta ysärifiiliksestä. Tarina toki on myös toimiva, tunnelma aito ja näyttelijät, niin pääosan naiset kuin pienemmissä osissa olevat miehet (Keitel, Madsen, Pitt...), ovat varsin vaikuttavia rooleissaan. Oli muuten mielenkiintoista lukea kuinka montaa eri näyttelijää kuhunkin rooliin on harkittu ennen näitä lopullisia valintoja! Leffassa on monia hyvin legendaarisia kohtauksia, ja pakko myöntää, että kyllä vain se kuuluisa loppukohtaus on aina vain hieno, näin monen katselukerrankin jälkeen. (Vaikka siitä tuleekin pahasti mieleen Waynen ja Garthin Let's do the Thelma & Louise ending... Noin muutoin mieleeni palasi jatkuvasti Simpsonit ja odotinkin tältä leffalta muutamaakin kohtausta, kunnes muistui mieleen, että itseasiassa ne kohdat olikin Simpsoneiden versiossa.) Thelma & Louise on erittäin hyvä road movie: on avoautoa, Amerikan maisemia ja hyvää seikkailua.


----
Tämä leffaputki ei nyt ole mennyt ollenkaan niin kuin piti, mikä harmittaa ainakin itseäni. Tarkoituksena oli katsella aihepiirin elokuvia huomattavasti enemmän ja kirjottaa niistä paremmin, mutta uudistuneet työkuviot ja lähestyvä reissu eivät vaan anna aikataulullisesti mitenkään periksi. Movie Mondayt ja TV Thursdayt jäävät nekin väliin, kun ei vain ehdi. Pyrin kuitenkin käsittelemään täällä vielä pari leffaa lisää lähipäivinä!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...