Mar 22, 2013

Right now I wanna sleep. I just want to sleep.

The Machinist (2004) on Brad Andersonin ohjaama elokuva tehtaalla koneenkäyttäjänä työskentelevästä Trevor Reznikista (Christian Bale). Trevor ei ole saanut nukuttua kokonaiseen vuoteen, mutta on jatkuvasti väsynyt ja laihtunut lähes olemattomiin. Tällä alkaa olla sekä fyysisesti että psyykkisesti rajuja oireita insomniastaan johtuen. Trevor on alkanut törmätä kaikkialla mieheen, jota kukaan muu ei ole nähnyt ja Trevorin kotiin on alkanut ilmestyä kummallisia lappuja. Trevorin elämästä alkaa tulla painajaismaista kun tällä on tunne, että tätä vainotaan ja samalla miehen todellisuudentaju alkaa pahasti hämärtyä.


Laitoin tämän elokuvan pyörimään keskellä yötä kärsiessäni unettomasta yöstä tietämättä sen enempää mistä koko elokuva kertoo. Olin vain nähnyt Bale-aiheisen henkilödokumentin, jossa kerrottiin Balen roolia varten tekemästä huimasta painonpudotuksesta (melkein -30 kg normaalipainoiselta mieheltä!) ja kiinnostuin näkemään kyseisen elokuvan. No tämä The Machinisthan tosiaan kertoo insomniasta kärsivästä miehestä, joka oli siis aika osuva sattuma yölliseen olotilaani nähden. Ilmeisesti osittain siitä johtuen pitkästä aikaa sain elokuva sai minulle aikaan kaipaamani pelkotilan! Olen jo pitkään harmitellut, kun elokuvat eivät enää onnistu pelottamaan ja vaikka The Machinist ei varsinaisesti olekaan mikään kauhuelokuva, oli tässä elokuvassa jotain hyvin karmivaa. Muutenkin koen elokuvissa pelottavimmiksi jutuiksi mielenterveysongelmat ja nimenomaan silloin, kun keskeinen henkilö alkaa pikkuhiljaa epäillä omaa itseään ja mielenterveyttään. Ehkä se mikä minulle on täysin todellista, ei olekaan muille? Hyi. Esimerkiksi Kaunis mieli, Memento ja Black Swan ovat saaneet ensimmäisellä katselukerralla minulle aikaan kylmät väreet ja samoin tämä Machinist piti koko ajan yllä sellaista pientä todellista jännitystä. Ihan jo Trevorin fyysinen olemus yhdistettynä tämän omaan hämmennykseen ja pelkoon toi oman karmivuutensa elokuvan tunnelmaan.


Olen pitänyt Balea aiemminkin varsin pätevänä näyttelijänä, mutta tässä elokuvassa Bale tekee todella erinomaisen roolisuorituksen. Ihan jo se, että mies pudotti roolia varten painonsa sairaalloisen alhaiseksi, kertoo jotain tämän sitoutumisesta rooliinsa. Bale tuntuukin olevan lähes pelottavan syvällä roolihahmossaan, joka olikin vaikuttavaa katseltavaa. Elokuvassa tehtiin hyvin varhaisessa vaiheessa selväksi se, että osa tarinasta oli Trevorin harhoja - tällä ei siis edes pyritty yllättämään katsojaa, vaan sillä tiedolla nimenomaan leikiteltiin alusta asti. Se mikä sitten tarkalleen oli muidenkin todellisuutta paljastettiin katsojallekin vasta loppumetreillä. Vaikka nämä hämmentävyydet ja lopun paljastukset olivatkin erittäin näppäriä, mielestäni The Machinistin parasta antia, Balen roolisuorituksen lisäksi, oli elokuvan tunnelma. Tunnelma siinä oli koko ajan onnistuneen synkkä ja ahdistava, joka toimi erinomaisesti ja jota tehostivat elokuvan upeat musiikit. Hitaasti etenevä elokuva pitää tiukasti otteessaan koko kestonsa ajan ja se jää mieleen pyörimään pitkäksi aikaa sen päätyttyäkin. (Hyvästi viimeisetkin toiveet nukahtamisesta.) The Machinist on ehdottomasti yksi parhaista katselemistani elokuvista vähään aikaan. Tiedän olevani jälleen kerraan pahasti myöhässä tämän kanssa, mutta suosittelen kuitenkin suuresti psykologisten trillereiden ystäville!Kuvat: listal.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...