Mar 14, 2013

Do you already regret your little escape? In fact, I'm thankful for it, because now... I know definitely you are the middle piece!

The Human Centipede (First Sequence) (2009) on alankomaalainen Tom Sixin ohjaama kauhuelokuva. Amerikkalaiset Lindsay (Ashley C. Williams) ja Jenny (Ashlynn Yennie) ovat lomalla Saksassa, kun yhtäkkiä heidän autonsa hajoaa keskellä yötä maaseudulla. He juoksevat sateessa kolkuttelemaan läheltä löytyneen talon oveen, jonka avaa tohtori Heiter (Dieter Laser). Omituisen oloinen mies pyytää tytöt sisälle, mutta huumaa ja vangitsee heidät kellariinsa. Heiterin kellarista löytyy kunnon kirurgisen sairaalan välineet ja tytöistä tulee nyt osa miehen hirvittävää suunnitelmaa, suunnitelmaa luoda ihmistuhatjalkainen.


Kerron alkuun pienen taustatarinan. Tämä The Human Centipede oli näytillä Night Visionsin leffayössä vuonna 2009, mutta olin valinnut toisessa salissa näytettävän leffan katseluun. Jälkikäteen kaikkialla kohistiin vain tästä leffasta ja kirosin, kuinka olin missannut sen. Seuraavana vuonna ohjelmistossa oli A Serbian Film (2010), josta alettiin jo etukäteen puhua, kuinka se on tämän vuoden Human Centipede ja vastenmielisin elokuva ikinä. Valitsinkin sen sitten tietysti katseltavien joukkoon, ettei taas kävisi nolosti valintojen suhteen. Se oli varsin onnistunut elokuva ja joo, se oli aikalailla vastenmielisin elokuva ikinä, enkä ole koskaan suositellut sitä kenellekään. (Ja silti moni on sen katsonut minun takia - juuri siksi, koska olen sanonut, etten suosittele sitä kenellekään. En ihan oikeasti suosittele, uskokaa hyvällä!) Tämän jälkeen odotukseni Human Centipedea kohtaan nousikin entisestään ja jostain syystä vasta nyt, melkein neljä vuotta myöhemmin, sain sen katsotuksi! Ja petyin. Vastenmielisin elokuva ikinä? Olihan tässä hyvin vastenmielinen idea, mutta kuulemaani hehkutukseen nähden sen osuus oli hyvin vähäistä. Ei kuitenkaan ymmärretä väärin, en erityisemmin nauti äärimmäisen vastenmielisistä elokuvista, mutta jos leffan mainostetaan olevan iljettävin elokuva ikinä, niin totta kai petyn, jos se ei olekaan sellainen. Samoin jos komedian sanotaan olevan hauskin ikinä ja se naurattaakin vain keskiverron komedian verran.


The Human Centipede onnistuu kuitenkin olemaan paikoitellen aika jännittävä ja on siinä ne iljettävätkin hetket. Tohtorin suunnitelma oli myös tavallaan aika kiinnostava kaikessa kamaluudessaan, varsinkin kun se oli tosiaan 100 % medically accurate, jonka Six oli varmistanut ihan oikealta kirurgilta. Parasta elokuvassa on ehdottomasti tuo hullu tiedemies, tohtori Heiter, joka on hyvin mielenvikaisen ja karmivan oloinen tyyppi. Näyttelijä Dieter Laser onkin todella erinomainen rooliinsa, sillä Heiterin piti olla täysin hullu, mutta kuitenkin samalla äärimmäisen fiksu hyvin vinksahtaneella tavalla. Leffassa oli siis kekseliäs idea ja onnistunut pahis. Se missä tässä tavallaan mentiin sitten vikaan, oli se, että tämä jäi aika perinteiseksi kauhuelokuvaksi, jossa pahis jahtaa kirkuvia (käsittämättömän typeriä ratkaisuja tekeviä) nuoria naisia. Aika iso osa elokuvasta nimittäin oli juuri sitä jahtaamista, jonka jälkeen päästiin käsiksi niihin karmeuksiin, joista lopulta aika iso osa jätettiin ihan mielikuvituksen varaan. Tämä jättää mielestäni koko elokuvan kohderyhmän vähän avoimeksi, sillä ihan peruskatsojalle leffan idea voi olla vähän liian inhottava, mutta jotain todella ennennäkemätöntä kamaluutta katsomaan tulleille leffa taas jää vähän latteaksi. Jos tarkoituksena on järkyttää, niin järkytetään sitten kunnolla!Kuvat: listal.com

2 comments:

 1. Must

  see

  a

  Serbian

  Film

  Ei vaan, onhan se tullut jo nähtyä. Mutta totta on, että jos koettaa varoittaa jonkin elokuvan huonoudesta, niin se kääntyy päälaelleen ja mitä enenmmän varoittaa, sitä enemmän se houkuttaa. Tai no, Serbian Filmin kohdalla se varoitus kohdistunee enemmän sen sisällön mahdolliseen oksettavuuteen, kuin itse elokuvan huonouteen. Ei se minusta nyt kovin kummoinen elokuva ole, vaan Human Centipeden tavoin ehti kasvattamaan liikaa kiinnostusta ennen näkemistä ja sitten elokuvan aikana sitä vain totesi, että "okei, onhan se ällöttävä, mutta niin on Kristen Stewartkin."

  Serbian Filmiä en tosin suosittele siksi, että ylipäätään elokuvat jotka pohjautuvat oikeastaan pelkälle shokkiarvolle eivät jaksa olla kiinnostavia edes omaa pituuttaan, mutta Human Centipedea uskallan tietyillä varauksilla suositella, sen ollessa samaisista ällötyspällötyksistään huolimatta varsin nokkela idealtaan. Vaikka kuten totesitkin, sortuu liiaksi olemaan tyypillistä "pahis jahtaa kirkuvia (käsittämättömän typeriä ratkaisuja tekeviä) nuoria naisia"-elokuvaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Serbian Filmin kohdalla tosiaan epäsuositteluni kohdistuu nimenomaan siihen järkyttävyyteen, sillä omasta mielestäni leffa oli kyllä onnistunut, mutta en vaan tiedä ketään, kenelle sellaista leffaa voisi ihan oikeasti suositella. Näin olen myös asian ilmaissut sitä kysyneille ja silti useampikin ihminen syyttää minua siitä, että ovat joutuneet näkemään moisen oksetuksen! Hö.

   Human Centipedea voisi tosiaan suositellakin, mutta ehkä sellaisella maininnalla, että se ei sitten ole niin järkyttävä kuin varoitellaan. Olisin varmasti itsekin pitänyt tästä enemmän, ellen olisi koko ajan odottanut sen olevan vielä ällömpi! Ihan ok kauhuleffa se joka tapauksessa oli.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...