Feb 10, 2013

The Elm Street Legacy

Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010) on nelituntinen dokumentti Painajainen Elm Streetillä -elokuvista. Dokumentissa käydään läpi yksityiskohtaisesti ja yksitellen järjestyksessään jokainen Elm Street -elokuva. Ääneen pääsevät kaikkien Elm Street -leffojen ohjaajat, tuottajat, suuri määrä näyttelijöitä ja lukuisia muita elokuvasarjan parissa työskennelleitä ihmisiä. Lisäksi julkaisun toiselta levyltä löytyy nelisen tuntia lisämateriaalia, kuten pidennettyjä haastatteluja ja featuretteja.


En tiedä miten olen täysin missannut tällaisen dokumentin julkaisun parisen vuotta sitten, mutta jälleen kerran: parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tämähän on jokaisen Elm Street -leffoista kiinnostuneen pakollinen hankinta ja kuten olen monesti sanonut, Elm Street on suurin suosikkini kauhuleffasarjoista. Olisin ollut tyytyväinen huomattavasti vähempäänkin, mutta tämä ylitti odotukseni aivan täysin. Dokumentista tekee erityisen erinomaisen se, miten paljon väkeä tähän dokumenttiin oli todella saatu mukaan. Näyttelijöissä oli pieniä puutteita erityisesti nykyään tunnetuimpien nimien suhteen, mutta nämäkin henkilöt käytiin kuitenkin läpi muiden näyttelijöiden kommenttien kautta. Hirmuinen määrä taustajoukkoja tähän neljään tuntiin oli saatu ihan jokaisen elokuvan kohdalta! Koko tarinan luoja Wes Craven, sarjan tuottaja Robert Shaye ja Freddy Krueger aka Robert Englund olivat täysin oikeutetusti eniten äänessä ja näiltä myös löytyi paljon kiinnostavaa sanottavaa. Kolmessa Elm Streetissä (1, 3, 7) näytellyt Heather Langenkamp pääsi myös paljon esille ja itseasiassa toimi dokumentissa kertojaäänenä. Dokumentti oli pullollaan mielenkiintoista asiaa, sillä jokainen leffa käytiin erikseen läpi kaikkine eri tuotantovaiheineen aina ensimmäisistä käsikirjoitusraapusteluista ihan siihen teatterilevitykseen asti. Tekijät puivat tapahtumia niin kameran edestä kuin kameran takaa, paljastellen paljon mielenkiintoisia ja hauskojakin yksityiskohtia. Nämä puhuivat rehellisesti myös keskinäisistä väleistään, puhuttiin avoimesti riidoista tuotannon suhteen, kuten Cravenin ja Shayen suurista näkemyseroista. Lisäksi jokaisen elokuvan tärkeimpiä kohtauksia käytiin tarkkaan läpi, tietysti erityisesti keskittyen tappoihin ja Freddyn nujertamiseen. Suosittelen dokumenttia suurella lämmöllä Elm Street -faneille ja muillekin, kunhan on vaan katsonut kaikki osat läpi, sillä dokumentti tietysti spoilaa elokuvien tapahtumia. Never Sleep Again on kerrassaan mahtava viiden tähden dokumentti kiinnostavasta aiheesta, en edes osaa hehkuttaa tätä tarpeeksi.


Pakko vielä loppuun kertoa, että pian tämän dokkarin katseltuani näin pitkästä aikaa unta Kruegerista. Se on aina yhtä hauskaa! Unessani näin miehestä kuitenkin vain sen tutun siluetin: lierihatun reunan, miehen asennon ja tietysti sen veitsikäden. Niin ja tietysti raatelemassa tuttujani ja lopulta jahtaamassa minua. Uni oli selvästi painajainen ja heräsin siihen keskellä yötä. Valitettavasti en onnistunut repimään unesta mukaan lierihattua, mutta toisaalta onneksi en herännyt verta vuotaviin haavoihin. Herättyä oli aika sekava olo kun samalla oli se painajaisista tuleva kauhea ahdistus ja riemu siitä, että näin painajaista Freddy Kruegerista!


Kuvat: listal.com

2 comments:

  1. Tästhän se miekii pidin vallan isosti :D


    ReplyDelete
  2. Tuli muuten oivaan väliin se voitto blogiarvonnastasi, olin juuri katsellut tätä ja harmitellut että kokoelmastani puuttuu vielä Freddy vs. Jason.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...