Jun 17, 2012

Doesn't he own a shirt?

Olemme pitäneet ystäväni kanssa pari kertaa ns. leffaputkia, joka tarkoittaa siis aamusta iltaan jonkun valitun leffasarjan katselua. Ensimmäissä putkessa muutamia vuosia sitten katselussa oli mahtavat Lord of the Ringsit ja seuraavalla kerralla katseltiin Pirates of the Caribbeanit. En tiedä unohdanko tästä välistä nyt muutamat muut putket vai onko edellisestä kerrasta todella jo neljä vuotta aikaa! No mutta joka tapauksessa nyt pidimme pitkästä aikaa tällaisen leffaputken ja jostain kumman syystä leffoiksi valikoituivat kaikki tähän mennessä ilmestyneet Twilightit. Tämä ei ollut oma valintani, mutta jossain mielenhäiriössä kuitenkin suostuin siihen...

Leffaeväänä torahampaita ja verigreippijuomaa!
 
Olen kirjoittanut aiemminkin Twilighteista; ensimmäisestä leffasta (ja vähän yleisesti vampyyriteemasta) täällä ja toisesta täällä. Kolmannenkin leffan olen nähnyt aiemmin, mutta en keksinyt siitä yhtään mitään uutta sanottavaa, niin ei tullut siitä enää kirjoiteltua. Neljännen näinkin nyt ensimmäistä kertaa ja olo on kieltämättä vähän sama: en vaan keksi enää mitään sanottavaa näistä. Joten toistan nyt itseäni jossain määrin. Tarinan puolesta leffat ovat mielestäni ihan ok, kuten kirjatkin. (Vaikka kirjoja lukiessani tajusinkin miten älyttömäksi tarina meni loppua kohden.) Mielestäni vampyyrit esimerkiksi voivat ihan hyvin kimaltaa auringossa, vaikka sellaista piirrettä aiemmissa vampyyriuskomuksissa ei olekaan näkynyt. En vieläkään voi ymmärtää, miksei joitain vanhoja uskomuksia voisi vähän viilata uusilla ideoilla. Se sitten taas on ihan asia erikseen, että miltä esimerkiksi se kimallus näyttää ja eipä näitä kirjoja lukiessani mieleeni tullut, että se olisi tuollaista kökköä glitteröintiä valossa. Omissa mielikuvissa se on enemmänkin sellaista kuultoa kun iho on niin valkoinen, että aurinko heijastelee siitä. Josta taas päästään siihen asiaan, miten monesta asiasta voisin mussuttaa leffojen vampyyrien ulkonäössä. Huonoiten asiat olivat ihan ensimmäisessä leffassa, jossa Edwardin naama nyt noin muuten oli aika valkoinen, mutta tyypin korvat punoittivat paloauton punaisina. Ja Bellan iho oli monesti vaaleampi kuin vampyyrien! Tähän kyllä tuli onneksi koko ajan parannusta tulevissa osissa, vaikka vielä toisessa osassa taisi maskeeraajan valaistus olla pielessä tai jotain.


Näyttelijöistä voin myös kommentoida samaa kuin aiemminkin. Pattinson on yhä mielestäni täysin väärän näköinen Edwardiksi, kun taas Lautner näyttää hyvinkin Jacobilta ja Stewart Bellalta. Mutta siinä missä Lautner osaa näytelläkin, ei Stewart vaan onnistu. Tyttö vaan henkäilee ja huokailee ja on ilmeetön. Niin ja se Bellan ja Edwardin välinen kemia, joka kannattelee koko kirjasarjaa, loistaa leffoissa täysin poissaolollaan. Tämä puoli onkin mielestäni suurin miinus koko leffasarjassa. Toisen leffan yhteydessä en voinut sietää niitä Bellan Edward-harhoja, jotka olivat niin kökkeröisen näköisiä kun olla voi. Samoin ne sudet olivat hyvin typerän ja epäaidon näköisiä, mutta joko totuin niihin tai sitten jotakin parannusta tapahtui leffojen varrella, sillä viimeisessä katsellussa leffassa ne eivät enää niin häirinneet. Kehitystä oli kyllä huomattavissa noin muutenkin mitä pidemmälle saagassa mentiin, juurikin maskeerauksen suhteen ja vähän myös näyttelijätaidoissa. Ei tarpeeksi, mutta edes vähän.


En oikeastaan keksi juuri kehuja näistä leffoista (onhan niissä toki esim. hyvät musiikit ja näyttäviä maisemia), vaikka ymmärränkin varsin hyvin, miksi erityisesti teinitytöt tykkäävät näistä. Mielestäni on vähän tyhmää, että aikuiset ihmiset naureskelee teineille jotka fanittavat Twilighteja, eipä ne omatkaan fanituksen kohteet tuolloin paljon kummoisempia olleet! Omalla tavalla tykkään itsekin katsella Twilighteja, vaikka ärsyynnynkin näin monesta asiasta. Ne on sellaista kevyttä teiniviihdettä, jota tulee toljotettua tv:stäkin. Mutta melkein kymmenen tuntia putkeen tuota kevyttä teiniviihdettä on kyllä harvinaisen raskasta katseltavaa. Pienemmissä erissä menee helpommin, enkä oikeastaan lähtisi suosittelemaan kenellekään leffaputkea juuri näillä leffoilla...

5 comments:

 1. "Mielestäni on vähän tyhmää, että aikuiset ihmiset naureskelee teineille jotka fanittavat Twilighteja, eipä ne omatkaan fanituksen kohteet tuolloin paljon kummoisempia olleet!"

  Mitäs mieltä oot siitä, kun teinit..tai vanhemmatkin nauraa aikuiselle siitä, että fanittaa Twilightia? xDDD

  ReplyDelete
 2. Noh, on se aika tyhmää noin yleensäkin nauraa toisen leffamaulle. Mutta kyllä mäkin vähän nostelisin kulmia aikuiselle, joka vuoraisi seinänsä jollain Team Edward/Jacob -julisteilla. Ja sille, jos aikuinen leffankatsoja ei tiedostaisi niitä Twilighteissa olevia puutteita.

  Pointti oli kuitenkin lähinnä se, että mä en tajua miksi joillakin ihmisillä on niin valtavan suuria vihantunteita näitä leffoja kohtaan. Jos ei tykkää, niin ei sitten katso. Jos joku toinen tykkää, niin antaa sen katsoa. Ja varsinkin homma korostuu, kun aikuinen ihminen viitsii pilkata selviä teinileffoja.

  ReplyDelete
 3. Voin uskoa että oli raskasta katsottavaa putkeen. Itse tuskin pystyisin. Mutta jostain sarjasta olisi mielenkiintoista pitää maraton joskus, joku trilogia menisi hyvin päivässä.

  ReplyDelete
 4. Kyllä nämä on tosiaan kivoja, kunhan leffat on sellaisia, joita jaksaa myös katsella. Esimerkiksi tuo LotR-maraton meni huomattavasti kepeämmin, vaikka tuntimäärä taitaa olla samaa luokkaa.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...