Jul 3, 2016

Blogger Recognition Award


Cinema Lozenge -blogista heitettiin palkintoa ja haastetta tähän suuntaan, kiitos siitä! Pidemmittä puheitta asiaan:

Ohjeet:

 • Kirjoita postaus palkinnosta logoineen.
 • Kerro lyhyesti, kuinka aloitit bloggaamisen.
 • Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille.
 • Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi.
 • Nimeä kymmenen bloggaajaa palkinnonsaajiksi.

Aloitin ns. virallisesti tämän It's just a movie. -blogin  vuonna 2007, mutta sitä ennen olin jo jonkun aikaa kirjoitellut elokuva-arvosteluja omaan päiväkirjamaiseen blogiini, joka oli siis näkyvillä vain rajatulle yleisölle. Olen kuitenkin aina ajatellut, että postaus, jonka kirjoitin It's just a movie. -blogiin 20.07.2007 on se päivä, jolloin leffabloggaamiseni alkoi:

"Pitkällisen miettimisen ja säheltämisen jälkeen päätin perustaa leffa-ajatuksilleni oman journalin. Leffoja tulee katseltua hyvin paljon ja omaan hyllyynkin on muutama eksynyt."

Pelkäsin blogin perustamista erittäin paljon ja tuon ensimmäisen merkinnän jälkeen jännitti ihan hirveästi. Entä jos joku lukee kirjoituksiani? Onneksi blogiin ei tullut pitkään aikaan kommentteja,  enkä osannut mistään seurata, että oliko siellä kävijöitäkään. Kun ensimmäinen kommentti joskus sitten tuli, jäädyin ihan täysin. Lukeeko joku tätä sittenkin?! Toisin kun moni muu, minä en siis oikeastaan edes halunnut lukijoita. 

Bloggeriin siirryin vuonna 2011, jonka jälkeen blogista tuli vähän tunnetumpi, kommentteja alkoi tulemaan aika säännöllisestikin ja kävijämäärät pysyivät (omalla asteikollani) ihan mukavina. Mutta joka kerta, kun blogiani huomioitiin jotenkin uudella tavalla, jäädyin hetkeksi. Ensimmäinen yhteistyötarjous sai kauhistumaan ja taisi mennä aika pitkä aika, ennen kuin uskaltauduin kirjoittamaan seuraavan tekstini. (En muuten tarttunut siihen tarjoukseen, enkä ole tähän päivään mennessä halunnut sitoutua mihinkään muuhunkaan, kiitos vain kaikista kutsuista ja pyynnöistä joka taholle.)

Se syy, miksi leffablogin silloin aikoinaan aloitin, oli aika simppeli. Inhosin lehdissä olevia ammattilaisten arvosteluja. Ärsytti, että aina tietynlaiset elokuvat sai viisi tähteä ja tietynlaiset teilattiin jo ihan genrensä takia. Kauhuleffat saivat aina surkeita arvosteluja, huolimatta siitä, että oliko kyseessä oikeasti huono leffa tai parempi tapaus, niin arvostelu oli aina jokseenkin sama. Totesin, että minulla olisi paljon enemmän sanottavaa niistä. Miksi en siis voisi itse kirjoittaa omaan mielipiteeseeni pohjautuvaa arvostelua? Pari vuotta myöhemmin minulle myös valkeni, että jotkut muutkin kirjoittavat samasta aihepiiristä blogia. Sen jälkeen on muuten jäänyt aika pitkälti lukematta kaikki lehtien ym. julkaisemat arvostelut. Niin ja täytyy sanoa, että ne bloggaajat/vloggaajat, jotka ovat lähteneet arvostelemaan ammattimaisemmin jonkun palkkalistoille, ovat jääneet minun luku-/katselulistoilta. Olen tietysti iloinen näiden puolesta, että ovat päässeet haaveilemiinsa hommiin ja saavat varmasti enemmän yleisöä jutuilleen, mutta oma mielenkiintoni vaan lopahtaa siinä vaiheessa, kun en tiedä saneleeko joku toinen taho ohjeet siihen mistä ja miten tulee kirjoittaa. 

---

Haasteeseen kuuluu vielä sellainen puoli, että pitäisi ohjeistaa aloittavia bloggaajia. Siihen minulla ei oikeasti ole mitään yleispäteviä ohjeita. Riippuu siitä, mitä blogillaan haluaa saavuttaa! Haluatko kirjoittaa pienelle vai suuremmalle yleisölle? Haluatko saada yhteistyötarjouksia ja kenties tienata rahaa blogillasi? Jälkimmäiseen en edes osaa antaa ohjeita, sillä se on polku, jota itse välttelen. Suosittelen kuitenkin molemmissa tapauksissa kirjoittamaan omana itsenäsi ja sellaisia juttuja, jotka kiinnostavat sinua itseäsi. Todennäköisesti jostakin kolkasta löytyy toinenkin ihminen, joka jakaa mielenkiintosi ja mahdollisesti eksyy blogiisi. Jos kirjoitat aiheesta, josta et tiedä juuri mitään ja se ei erityisemmin edes kiinnosta sinua, se myös näkyy tekstissäsi, eikä se myöskään houkuttele lukijoita. Jos niitä lukijoita yleensäkään haluaa houkutella... Suurin ohjeeni taitaa olla lukea parempia neuvoja jostakin muualta kuin bloggaajalta, joka pelästyy vieläkin vähän kaikkea mikä viittaa siihen, että tätä lukee joku muukin kuin äitini! 

---

Palkinto ei nyt jatka matkaansa täältä, sillä sitä on jo ojenneltu niihin suuntiin, johon voisin itsekin sen antaa.

9 comments:

 1. Kiitos vielä kerran!
  Tunnistin kyllä tästä jonkun verran itseäni myös. Lähtökohtaisesti kuitenkin myös itselleni kirjoitan ja kaikki mitä sen päälle tulee on vain kivaa ekstraa, kuten kaikki kivat kommentit sun muut. Itsekin olen aika kaupalla kieltäytynyt kaikista ("kaikista", ihan kuin niitä olisi paljonkin...) yhteistyöpyynnöistä, joita on tullut muistaakseni kaksi (siis muilta tahoilta kuin toisilta yksityisiltä blogeilta). Molemmilla kerroilla siinä oli niin rahastuksen haju kiinni, että ei tullut edes pieneen mieleen uhrata omaa taiteellista vapautta ja yksityisyyttä sen eteen, että joku toinen hyötyisi minun kirjoituksistani.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näistä toisten tahojen lähestymisistä oikeastaan ainoat, joita olen oikeasti jäänyt miettimään, ovat olleet kutsuja esim. jonkun elokuvan ennakkonäytökseen. Varsinkin jos kyseessä on sellainen elokuva, jonka muutenkin aikoisin mennä katsomaan, niin vähän tietysti kutkuttaa ajatus ilmaisesta leffalipusta. Mutta (vaikka sitä ei suoraan vaaditakaan) kokisin velvollisuudekseni sitten kirjoittaa siitä elokuvasta kunnollinen arvostelu. Mutta entä jos ei huvitakaan, entä jos en koe siitä olevan mitään järkevää sanottava?

   (Niin ja nämä tuntuu usein olevan jotain hienoja brunssi-/cocktailtilaisuuksia, enhän minä sellaisissa osaisi olla. :D Ja pitäisihän siellä kuitenkin paljastaa, että mistä blogista olen, hui.)

   Delete
  2. Kaksi kertaa on meikälle tarjottu mahdollisuutta kirjoittaa niin sanotusti rahasta, mutta kummallakin kerralla olen viitannut kintaalla niille pyynnöille. Kuitenkin omasta blogista kyse ja haluan siten itse määrätä mitä katson ja arvostelen. Omaan tahtiini, oman valintani mukaan. En ole niinkään lähtenyt mukaan näihin ennakkonäytöksiin, sillä tuppaavat olemaan järjestäen Helsingissä, eikä ne leffatkaan, joita ennakkoon näytetään ole kauheasti meikää kiinnostanut...

   Delete
  3. Olen kanssa näitä ennakkonäytös-kutsuja saanut, mutta se on kaatunut siihen, että leffa on ollut joku sellainen mihin ei ole ollut mitään mielenkiintoa ja yleensä se on ollut sellaisessa ajankohdassa, mihin ei vain pysty. Mutta ihan periaatteesta olen sitten kieltäytynyt sellaisesta, että blogiani on haluttu käyttää jonkun tuotteen myymiseen...

   Delete
  4. Aika hämmentäviä juttuja on kyllä pyydetty mainostamaan leffablogissa, sellaiset täysin aiheen vierestä menevät tuotemainokset tulisivat vielä vähemmän kyseeseen.

   Delete
  5. Minua eivät haittaa ehdotukset joissa pyydetään suoraan mainostamaan jotain tuotetta taikka tapahtumaa, mutta minua vaivaavat ehdotukset joissa selvästi halutaan että se tuote taikka tapahtuma tuodaan positiivisessa valossa esille. Tottakai niin tapahtuisi jos sellaiseen olisi syytä, mutta jos sen kohdalla pitäisi jo ennen ensimmäisen sanan kirjoittamista olla suoraan tietyllä puolella olisi lopullinen teksti väkisinkin jotenkin ohjattua. Se tuntuisi siltä silloinkin kun tietäisi tekstin olevan täysin rehellistä. Lisäksi minusta usein tuntuu etteivät sponsorointiehdotuksia tekevät edes lue blogiani, koska heidän tavoittelemansa yleisö tuntuu kiertävän sisältöni muutoinkin jo kaukaa ja kun olen kieltäytynyt ehdotuksesta ja näen sen toteutuneen muualla, niin poikkeuksetta se onkin ilmaantunut blogissa jonka kohdeyleisö on selvästi eri kuin minun, mutta sopivassa linjassa mainostetun tuotteen/tapahtuman kanssa. Ei minua haittaa jos joku haluaa toimia mainosblogina, mutta se masentaa jos teksti on tehty selvästi vain mainostettavan tuotteeen ehdoilla, mutta sitä ei reilusti myönnetä ja varsinkin se ärsyttää suunnattomasti jos kyseinen mainostettava asia on koetettu piilottaa lukijalta ja tämän tietää koska oli itse saanut saman yhteistyötarjouksen jossa pyydettiin tekemään niin (esim. linkit jonnekin vedonlyöntisivustolle, jotka pitää yhdistää tekstiin muka elokuvan juonen kuvaukseen kuuluvina). Mutta tosiaan niin kauan kun se sponsorointi myönnetään avoimesti, tehköön kukin miten lystää.

   Olin aikoinani osallisena eräässä koeporukassa joka sai satunnaisesti esimerkiksi uusia elintarvikkeita (karkkeja, sipsejä, tms.) tai jotain pienelektroniikkaa kokeiltavaksi ennen kuin niitä ruvettiin massamarkkinoille tyrkyttämään ja näistä piti sitten tehdä eräänlainen raportointi (ts. arvostelu) joka lähettiin firmalle joka tuotteet kokeiltavaksi toimitti. Ne eivät olleet julkisesti esillä, joten mitään yleisölle tarkoitettua mainontaa ei ollut mukana, vaan täysin muista riippumatta sain maistiaisia joistakin tuotteista joita sitten oli palautteiden mukaisesti muunneltu tai ei kun ne sitten tulivat mahdollisesti kauppoihin myyntiin. Se oli,,, no, se oli vain ihan ok-hommaa. Mutta en olisi tehnyt sitä jos se olisi edellyttänyt tuotteiden mainostamista, sillä osa niistä oli aika kauheaa kamaa ja en mitenkään olisi voinut esitellä niitä hyvässä valossa.

   Delete
  6. Joo todellakin, jos mainontaan ja sponsorointitouhuihin lähtee mukaan, niin tulee se tehdä mahdollisimman avoimesti.

   Delete
 2. Muistan itsekin tuon tunteen kun tuli se ensimmäinen kommentti ja jännitti hirveästi. Jotenkin ajattelin, että ihmiset tulevat lähtökohtaisesti "trollaamaan" blogeja. Onneksi näin ei ollut.:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niitä ei onneksi ole juurikaan näkynyt tässä vuosien varrella :)

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...