Mar 16, 2016

The Toxic Avenger I-IV

Tulin katsoneeksi kaikki Troman Toxic Avenger -elokuvat tovi sitten. Ensimmäinen The Toxic Avenger (1984) kertoo tarinan siitä, kuinka Tromavillen heiveröisestä Melvinistä tulee iso ja pelottava Toxic Avenger pudottuaan kiusaamisen yhteydessä myrkkyjätetynnyriin. Toxic Avenger ryhtyy supersankariksi, joka kurittaa niitä, jotka toimivat väärin. Toisessa osassa The Toxic Avenger Part II (1989) Toxic Avenger lähtee käymään Japanissa ja kohtaa sielläkin vihollisia. Sillä aikaa myös Tromavillessä on pahuus valloillaan ja Toxien apua kaivataan. Kolmas osa The Toxic Avenger Part III: The Last Temptation of Toxie (1989) jatkaa siitä mihin jäätiin, Toxie on pitänyt Tromavillen pahuudesta vapaana ja haluaa nyt maksaa sokealle tyttöystävälleen silmäleikkauksen. Supersankari hankkii työpaikan, mutta saa pian huomata, että firmalla onkin pahat aikeet. Neljäs osa Citizen Toxie: The Toxic Avenger IV (2000) tuo mukaan Tromavillen rinnakkaistodellisuuden, Amortvillen. Yhtäkkiä väki pääsee hyppimään todellisuuksien välillä ja Toxien kanssa paikkaa vaihtaakin amortvilleläinen paha kaksoisolento Noxie! 


Onnistuin löytämään karkkikaupasta tuollaisen erittäin hienon Toxic Waste -karkkipurkin, joka toimi koristeena aina neljänteen osaan saakka. Viimeisen leffan kohdalla päätin, että nyt herkutellaan kunnon karkkien kera! Leffa pyörimään, valaistus hämäräksi, jalat sohvalle ja karkki suuhun. Ja ihan helvetinmoisella kiireellä karkki pois suusta ja tilalle litratolkulla vettä. Aivan syömäkelvotonta tavaraa, oli niin järjettömän souria candya, että ei voinut kuin kyynelehtiä. En ollutkaan ennen tätä katselua nähnyt Toxic Avengereista kuin sen ensimmäisen. Kirjoitin muuten ykkösestä arvostelun pari vuotta sitten, sen voi lukea täältä. Tuolloin festarinäytöksessä tosin esitettiin leikattu versio, mutta nyt pääsin näkemään paremmin auton alle liiskautuneen pään ja muut herkut. Mielipiteeni elokuvasta ei ole muuttunut, se on varsin kekseliäs ja hulvaton pätkä. Lainatakseni itseäni: Mautonta huumoria, kökköä näyttelemistä ja armotonta väkivaltaa. The Toxic Avenger on siis tromaa parhaimmillaan ja erittäin viihdyttävä elokuva! Sama pätee myös näihin jatko-osiin ja ainakin huumori menee osa osalta vain mauttomammaksi ja näyttelijät vetävät yhä enemmän yli. Itseasiassa kakkosessa ja kolmosessa Toxien sokea tyttöystävä oli jo vähän liiankin ärsyttävä kaikessa överiydessään. Kaikkia jatko-osia vaivasi vähän se, että ne olivat liian pitkiä. Niistä olisi voinut hyvin napsaista pituudesta puolisen tuntia pois ja ne olisivat toimineet paremmin. Nyt niihin meinasi kyllästyä loppumetreillä, vaikka niissä viimeisissä hetkissä olikin parhaita juttuja.


Ensimmäinen osa on oikeasti mainio kieroutuneempi kauhutoimintakomedia, jossa oli erittäin kekseliäs idea. Jatko-osat sitten taas oikeastaan toistavat vain tuota samaa ideaa. Toisessa osassa elokuvaan toi mukavaa vaihtelua se, että siinä oli siirrytty New Jerseystä Japanin ihmeelliseen maailmaan. Kolmosessa nauratti erityisen paljon se, että ilmeisesti elokuvan tekijät olivat juuri keksineet sellaisen hienouden kuin takaperin toisto! Siinä oli lukuisia kertoja hyödynnetty tätä kikkaa, maahan rämähtänyt auto hyppäsikin takaisin kalliolle kiikkumaan ja niin edelleen. Neljännessä osassa näkyi jo selkeästi Toxic Avengerin suosio, tässä oli lukuisia tunnettuja vierailevia kasvoja, kuten rokkitähti Lemmy Kilmister, pornotähti Ron Jeremy ja kasaritähti Corey Feldman. Kaikki neljä Toxic Avenger -elokuvaa on viihdyttäviä ja niissä on lukuisia näyttäviä kohtauksia, miten erilaisia tapoja vihollisten tappamiseen voikaan keksiä! Nämä elokuvathan ovat K-18 ja niissä on erittäin paljon verta ja suolenpätkiä, sekä myös paljon seksiä ja alastomuuttakin. Onkin aika uskomatonta, että näihin elokuviin pohjautuen on keksitty tehdä lapsille oma Toxic Crusaders -piirrossarja ja siihen kylkeen lelusarja (ensimmäisessä kuvassa on muuten sarjan lelukopterin laatikko taustalla). Ei voi kuin kunnioittaa Lloyd Kaufmania, että mies on tullut aikoinaan keksineeksi tämän hieman erilaisen supersankarimme!

5 comments:

 1. Taattua Troma-roskaa, jota ilman maailmamme olisi huomattavasti karumpi paikka asustella. :D

  Nelosessa oli mukana myös alkuperäinen Melvin, että myöskin Sgt. Kabukiman pahisversioneen päivineen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä vain, olikin aika iloinen yllätys nähdä alkuperäinen Melvin nelosessa!

   Delete
 2. Ensimmäinen ja toinen Toxic Avenger ovat erinomaista roskaa, mutta vaikka kaksi jälkimmäistäkin ovat ihan kivoja, niin kyllä se kasvava suosio alkoi haitata sen todellista viehättävyyttä. Joskin kolmosessa repesin... no, ainakin naurahdin kohtaukselle jossa pääpahis uhoaa, että vain Jumalan väliintulo voisi hänet estä ja heti paikalle osuu lähetti tuomaan viestiä Jumalalta. Tai no, ei se kerrottuna enää niin hauskalta vaikutakaan. Piirrettyä tuli katseltua, sarjakuvia luettua ja olipa jokunen lelukin, mutta parhaimmillaan se oli eräänlaisena pienen piirin kyräilynä. Tosin nostan hattua Tromalle siitä, että he saivat ainakin hetkeksi tälläisen selvästi underground-jutun massasuosioon.

  Oma suosikkini on Toxic kakkonen. Sori, mutta se kalanenä vain on aika hauska.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalanenä on kyllä tyylikäs!

   Itseltäni on tuolloin ysärillä mennyt ihan ohi nämä Toxie-jutut.

   Delete
  2. Kolomnenhan on koko saagan heikoin esitys.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...