Dec 23, 2013

Teacher says every time a bell rings, an angel gets his wings.

Kuudes jouluelokuva oli It's a Wonderful Life (1946) eli Ihmeellinen on elämä. Pikkukaupungin tärkeä liikemies George Bailey (James Stewart) on eräänä jouluaattona ajatunut mielestään niin suuriin bisnesongelmiin ja umpikujaan elämässään, että tämä miettii jo itsemurhaa ja toivoo, ettei olisi koskaan syntynytkään. Taivaasta kuitenkin lähetään enkeli Clarence (Henry Travers) ansaitsemaan siipiään pelastamalla perheellinen George tekemästä suurta virhettä. Enkeli näyttää miehelle millaista kaupungin elämä olisi, jos George ei olisi koskaan syntynytkään. 


Ihmeellinen on elämä taidetaan näyttää tv:ssä ihan joka joulu, vaikka en itse tule sitä useimmiten edes katsoneeksi. Olin itseasiassa jo aika vanha kun näin sen ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan, saatettiin elää jo 2000-luvun puolella. Elokuvan tarina tuli nimittäin itselleni ensin tutuksi ihan muista yhteyksistä, kuten monien sarjojen jouluspesiaaleista, joissa jaksot on pohjautunut juuri kyseisen leffan ideaan! (Toinen vähän vastaava tapaus on muuten mahtava What Ever Happened to Baby Jane? (1962), jonka nimeä yritin aikoinaan selvittää ihan vain erinäisten sarjojen jaksojen perusteella useamman vuoden!) Eikä kyllä tarvitse ihmetellä yhtään miksi Ihmeellinen on elämän tarinaa on haluttu hyödyntää muuallakin, sillä leffalla on erittäin kekseliäs idea ja vielä hyvä sanoma, se jää pyörimään mieleen. Itsetuhoiselle miehelle näytetään kuinka suuri vaikutus tällä, tämän teoilla ja valinnoilla on useampaan asiaan kuin tämä itse olisi tullut edes ajatelleeksi. Elokuvalla on myös hyvin mieleenkiintoinen kaari, sen alku on melko iloista ja pirteää, jonka jälkeen poljetaan aika tasaista menoa (enkä pelkää yhtään ihan tässä ääneen todeta, että sitä olisi oikeasti voinut vähän tiivistää), sitten vaivutaan syvälle synkkyyteen ja lopulta päädytään jouluiloon. Mielestäni elokuvan ehdottomasti kiinnostavin osuus alkaakin siitä, kun Clarence saapuu Georgen luokse näyttämään vaihtoehtoista todellisuutta, vaikka toki sitä edeltäväkin osuus on tarinan kannalta tärkeää. Georgesta tulee aika tuttu, kun tämän elämää pääsee seuraamaan niin pitkältä ja mukavan miehen päädyttyä synkistelemään, harmittaa katsojaakin ihan oikeasti. Myöskin näyttelijäsuorituksia on hehkutettava, erityisesti tietysti pääroolia vetävää James Stewartia. It's a Wonderful Life on todellinen jouluklassikko, joka on paikkansa klassikoiden joukossa ansainnut hyvällä tarinallaan ja hienolla toteutuksellaan!

2 comments:

  1. Omaan makuun ehkä yltiöpäisesti siirappia, kerronnalista oivaltavuutta (+Lionel Barrymoren roolisuoritusta) vähättelemättä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siirappisuus tuntuu kuuluvan asiaan jouluelokuvissa :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...