May 17, 2013

T-Rex doesn't want to be fed. He wants to hunt.

Jurassic Park (1993) ilmestyi tänä vuonna uudestaan elokuvateattereihin, tosin tällä kertaa 3D-muodossa. Löydettyään keinon kloonata dinosaurusten DNA:sta uusia eläviä dinoja miljonääri John Hammond (Richard Attenborough) on saanut mainion idean perustaa yleisölle avoimen dinoja vilisevän Jurassic Park -puiston. Hän kutsuu puistoon ennakkokäynnille dinosauruksia tutkivat paleontologit Alan Grantin (Sam Neill) ja Ellie Sattlerin (Laura Dern) sekä kaaosteoreetikko Ian Malcolmin (Jeff Goldblum). Tutkijat lähtevät Hammondin lapsenlasten kanssa ajelulle katselemaan dinosaurusten elämää, mutta jotain kammottavaa tapahtuu ja T-Rex tovereineen pääsee vapaalle jalalle metsästämään ihmislihaa!
 
 

Oi ja voi, Jurassic Park! Muistan varsin hyvin sen hetken kun katselin kyseisen elokuvan ensimmäistä kertaa, se oli juuri ilmestynyt vuokravideolle ja olin tuolloin 9-vuotias. Katselimme sitä vanhempieni ja yökylässä olevan ystäväni seurassa olohuoneessamme ja kyllä muuten tyttöjä jännitti! Muistan kuinka istuimme ystäväni kanssa vierivieressä kääntyvällä nojatuolilla ja vähän väliä piti kääntyä kurkkaamaan onko sen taakse hiippailut joku dino. Jurassic Park oli samalla huisin jännä ja ihan älyttömän siisti seikkailu! Kuten noin kaikilla muillakin 80-luvulla syntyneillä, Jurassic Parkin jälkeen dinosaurukset olivatkin hetken aikaa siistein juttu ikinä. Mieleeni on jäänyt mm. ala-asteen luokkaretki Heurekaan kun siellä oli dinosaurusteema ja kaikki olivat äärimmäisen innoissaan. Lisäksi muistan hämärästi jonkin perheen kesken tehdyn reissun jonnekin messuille (?), jossa sai koskea aidoksi väitettyyn dinosauruksen nahkaan ja siitä sai vieläpä diplomin seinälle! Siisteintä ikinä. 


No miten se elokuva maittoi melkein 20 vuotta myöhemmin 3D:llä höystettynä? Olin erittäin innoissani elokuvateatteriin suunnatessani ihan jo siitä, että pääsin pitkästä aikaa näkemään Jurassic Parkin ja vielä ensimmäistä kertaa teatterissa, sillä vuonna -93 olin tosiaan pari vuotta liian nuori siihen. Nyt vuonna 2013 leffa olikin melkoinen nostalgiaseikkailu, oli ihan perhosia mahan pohjassa kun seurueen helikopteri hiljalleen liiteli ja laskeutui Parkkiin tutun tunnussävelmän pauhatessa. Perhoset vatsassani eivät tosin johtuneet erityisen tehokkaasta 3D:stä, sillä sen vaikutus oli mielestäni aika olematon. Toki se antoi hieman syvyysvaikutusta maisemiin, mutta en kokenut sen erityisesti tuovan mitään uutta elokuvaan, 2D-versio olisi ollut varsin riittävä. En ole nähnyt muita vanhoja jälkikäteen 3D:ksi käsiteltyjä elokuvia, joten en osaa verrata tätä toisiin vastaaviin. Siistiä oli joka tapauksessa katsella Jurassic Parkia vihdoinkin isolta kankaalta! En suosittele katsomaan tätä 3D:n vuoksi, mutta suosittelen ehdottomasti suuntaamaan elokuvateatteriin, jotta pääsee näkemään tämän valkokankaalta kunnon äänitehosteilla varustettuna, jolloin tämä kokemus on parhaimmillaan. Itse elokuvaa en osaa edes kommentoida mitenkään järkevästi, on se yhä vain niin mahtava elokuva. Hyvää seikkailua ja jännitystä, upeita maisemia ja dinoja, onnistuneita hahmoja ja hauskoja sutkautuksia. Jurassic Park on äärimmäisen viihdyttävä elokuva ja se vie täysin mukanaan jännään seikkailuun - oli sitten vuosi 1993 tai 2013 tai oli ikää sitten se 9 vuotta tai vähän enemmän.

(Saatoin toistaa sanaa siisti tässä muutamaan kertaan. No mutta kun Jurassic Park!)Kuvat: listal.com

3 comments:

 1. Kyl, yllättävän jännä ja viihdyttävä isolta kankaalta teatteritehostein. Elokuvan typerät puoletkaan ei haittaa niin paljoa kun olosuhteet luo vahvemman jännitteen, mutta kylläpä oli taas turha lisä se pahamaineinen 3D. Tosiaan ainoa hyvä asia kolmedeestä on se että elokuva on tuotu kankaille takas, kuten pian alkkis Tähtien Sodat. SE on siistii!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä hienoa, että vanhoja kovia leffoja pääsee näkemään uudelleen teattereissa - vaikka mukana tulisikin se 3D-haitta.

   (En tosin millään tapaa vastusta 3D:tä ainakaan uusien leffojen kohdalla, mutta jos se kolmas ulottuvuus on vain myyntikikkana eikä todellisuudessa tuo mitään uutta elokuvaan, niin mielummin istun salissa ilman niitä ikäviä rillejä päässäni.)

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...