Jan 1, 2013

Life is like walking in the rain, you can hide and take cover or you can just get wet.

Hesher (2010) on ohjaaja Spencer Susserin ensimmäinen kokopitkä draamaelokuva. Koulupoika T.J. (Devin Brochu) on menettänyt äitinsä onnettomuudessa ja tämän isä (Rainn Wilson) on lähes toimintakyvytön masennuksensa vuoksi. He pitävät nyt majaa vanhan isoäidin (Piper Laurie) luona, joka yrittää huolehtia kaikesta ja kaikista. Eräänä päivänä erittäin huonosti käyttäytyvä, entuudesta tuntematon, Hesher (Joseph Gordon-Levitt) itse päättää majoittua perheen katon alle. Hesher on väkivaltainen, puhuu törkeyksiä, käyttää aineita ja tykkää sytyttää asioita tuleen, mutta silti perhe ei tajua hankittua tästä eroon. T.J. joutuukin yhä useammin ongelmiin Hesherin seurassa, eikä edes pidä tästä. T.J. on myös ihastunut vähän hiirulaisen oloiseen kaupantätiin Nicoleen (Natalie Portman).


Tämän kohdalla tuli jälleen sellainen pieni ihmetyksen hetki: miksen ollut edes kuullut tästä elokuvasta? Leffassa on sitä paitsi melkoinen lista tunnettuja nimiä näyttelijöinä! Onneksi Hesher kuitenkin osui kohdalleni, sillä pidin tästä leffasta melkoisen paljon. Se on aika erikoinen tunnelmaltaan ja mietinkin pitkään tuossa kategorioiden kohdalla, että liittäisinkö tähän myös komedian. Leffa kun oli pullollaan aika mustaa huumoria lähinnä Hesherin laukomien kommenttien muodossa. Kyseessä on tästä huolimatta kuitenkin selvä draamaelokuva ja puoliksi koominen hahmo ei mielestäni tee leffasta vielä komediaa. Hesher onkin melkoisen mielenkiintoinen hahmo. Tämä todella laukoi aikamoisia törkeyksiä ja vieläpä lapselle, silloin kun mies ei roikottanut poikaa kaulasta tai tönäissyt tätä autolla kumoon. Mutta silti tästä löytyi jotakin, mistä on vaan pakko pitää. Omalla tavallaan tämä onnistui herättelemään sekä masennuksen kanssa painiskelevaa isää että samalla surullista ja maailmalle vihaista poikaa takaisin todellisuuteen. Isoäidin ja Hesherin väleissä oli myös jotakin hyvin sympaattista, vaikka samanlaisia törkytarinoita Hesher tällekin kertoili. Oli aika vaikeaa etukäteen kuvitella Gordon-Levitt tämän törkeän hevarin rooliin, mutta hyvältähän tämä näytti. Mies veti roolin todella antaumuksella ja oli todellakin uskottava, vaikka tätä on enemmänkin totuttu näkemään leffojen kilttinä nice guyna. Erittäin hyvä roolisuoritus tältä jälleen kerran, mies nostaa sijaansa suosikeissani rooli toisensa jälkeen.


Kaikkea kunniaa leffasta ei kuitenkaan voi antaa JGL:lle, sillä myös muut leffan tähdet vetivät oikein hyvät roolisuoritukset ja aika jännästi melkein kaikki tuntuivat myös olevan aika erilaisissa rooleissa, kun heitä on totuttu näkemään. Vaikka Hesherin hahmon nimi on itse leffan otsikkokin ja JGL:lla on leffassa päärooli, on tämä kuitenkin itse tarinassa oikeastaan vain sivuhenkilö. Mainitsin jo tuosta elokuvan erikoisesta tunnelmasta ja yritinkin miettiä joitakin muita elokuvia, joissa olisi jotakin samaa ja mieleeni tuli Little Miss Sunshine, vaikka se onkin enemmän sellainen hyvänmielen elokuva. Tämä elokuva on aika koskettava tarina, jolle toi tosiaan jännää kontrastia tuo Hesherin hävytön käytös. Leffa olisi ollut ilman sitä melkoinen nyyhkytarina, mutta nyt tämä onnistui samalla myös hymyilyttämään ja samalla tavalla kuin Hesherin hahmo toi eloa leffaan, sitä se myös toi surevan perheen keskelle - niin hyvässä kuin pahassa. Vaikka itse pidinkin tästä leffasta hyvin paljon, en silti uskaltaisi suositella sitä ihan kaikille. Joillekin Hesherin käytös saattaa olla liikaa ja silloin menee ihan ohi se elokuvan todellinen pointti, jos käyttää suurimman osan ajasta vain kauhistellessa tämän hävyttömyyttä. Hesher on erinomainen erilainen draamaelokuva ripauksella mustaa huumoria ja hyvää musiikkia!Kuvat: listal.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...