Jan 29, 2018

Leffavihko

Muistan varsin hyvin sen hetken kun sain vuonna 1998 joulun alla käsiini Seiskan tuplanumeron. Ei niillä juoruilla niin väliä, mutta aloin sormet syyhyten selata sen tv-puolta ja leffalistausta. Kaikkea kivaa löytyi ja halusin merkitä ylös ne leffat, jotka pitäisi katsoa. Lehti kuitenkin oli perheen yhteinen, niin siihen ei saanut tehdä merkintöjä. Niinpä sai alkunsa leffavihko!


Kannet tuosta vihkosta on jo vuosien varrella kadonneet, mutta tässä näkyy vihkon ensimmäinen sivu, jossa kerrotaan vihkon täyttöohjeet. Vihkon idea oli siis se, että selasin lehdistä eri kanavien leffat läpi ja merkitsin ylös kaikkien kiinnostavien leffojen tiedot. Ensimmäiselle riville leffan nimi, sitten tieto milloin ja mistä se tulee. Sitten kun elokuva oli tullut televisiosta, palattiin takaisin siihen kohtaan vihkossa ja merkittiin ensinnäkin se, että tuliko leffa katsottua kokonaan tai osittain, vai jäikö kokonaan väliin. Ja sitten se tärkein osuus: leffa arvosteltiin antamalla sille tähtiä yhdestä viiteen kappaletta! Tästä se leffa-arvostelijan urani saikin sitten alkunsa, heh. Lisäksi leffasta sai kertoa lisätietoja ja merkitä värikoodein, että oliko nähnyt sen aiemmin tai onko se erityisen tärkeää katsoa nyt. Sivu on myös tietysti koristeltu kauniisti teinityyliin...


Yllä näkyy miltä ne varsinaiset sivut sitten näyttivät. Tälle sivulle on merkitty korostuskynällä, että Pikkunaisia on erityisen tärkeää katsoa ja että muutamat näistä elokuvista on tullut nähtyä aiemminkin. Lumihiutalekuvioista taas näkee, että katsoinko elokuvan kokonaan. Ensimmäisenä oleva Eräs joululahja onkin jäänyt kokonaan katsomatta syystä tai toisesta. Kaikki muut tämän sivun leffat ovat muuten saaneet aika hyvät arvostelut! Ja itse Ardold Swartsenegger taisi olla pääosassa tuossa Lasten_tarhan kytässä


Toiselta esimerkkiaukeamalta näkyy vielä yksi merkintätapa. Jos katsoinkin jonkin elokuvan, jota en ollut etukäteen merkinnyt ylös, tuli se kirjata aukeaman vasemmanpuoleiselle sivulle lyijykynällä. Tässä tapauksessa sinne on kirjattu tuo Suuteleva zombie, josta pidinkin paljon. Tällä aukeamalla näkyy myös useampi leffa, joihin on merkitty sekä vihreää että oranssia väriä, joka tarkoitti siis sitä, että olen nähnyt ne aiemminkin ja ne on erityisen tärkeää katsella nytkin. Ace Ventura on tietysti  lisäksi saanut viisi tähteä ja suuri idolini Jim Carrey jopa sydämen ympärilleen! 

Jatkoin tätä vihkoa näemmä vuoteen 2000 asti, jonka jälkeen on vielä muutama tyhjä sivu. Sitä en valitettavasti muista, että jatkoinko leffa-arvosteluiden kirjaamista vielä tämän jälkeen jonnekin (ennen kuin aloin kirjoittamaan niitä nettiin vuonna 2005). Olipas hauska selata tätä taas pitkästä aikaa!

7 comments:

 1. Ardold Swartsenegger, heh :D

  Leffavihkoa minulla ei ikinä ole ollut, mutta Ritari Ässä vihko löytyy edelleenkin jostakin laattikojeni kätköistä. What can I say, I was a huge fan back then. ;D

  ReplyDelete
 2. Ihana.

  Minulla oli vielä aika isonakin muksuna tapana selailla tv-ohjelmista elokuvakanavien tarjontaa ja miettiä, että jos minulla olisi tuo kanava katsottavana ja olisin tuona päivänä kotona niin mitä kaikkea katsoisin. Samon tein esimerkiksi jonkin elokvuaesitteyjen kohdalla siten, että totesin itselleni että saisin valita kultakin päivältä esim. kolme elokuvaa ja siten jouduin luomaan niille tärkeysjärjestyksen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Höh, tämä kommentti oli päätynyt spämmien joukkoon ja nyt vasta löysin sen. Pahoittelut, ettei sitä siis ole julkaistu aiemmin.

   Hauskoja tapoja nuo kertomasi. Nuorempana sitä sai pelkästä ohjelmavihkosesta paljon viihdettä!

   Delete
 3. Tämä oli ihana postaus :DD
  Kiitos tästä kurkistuksesta lapsuuden kuvioihin <3

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...