Dec 10, 2017

The outcome of this war wont be decided tonight. I don't think anyone would criticize us for laying down our riffles on Christmas Eve.

Joyeux Noël (2005) on tositapahtumiin perustuva elokuva aselevosta ensimmäisessä maailmansodassa jouluna 1914. Muutamien metrien päässä toisistaan juoksuhaudoissa majailevat saksalaiset, ranskalaiset ja skotlantilaiset sotilaat päättävät yhdessä toimin pitää välirauhan jouluaattoillan ja joulupäivän ajan. He kohtaavat ei-kenenkään-maalla, jossa he paiskaavat kättä ja viettävät joulua laulaen, juoden ja pelaten yhdessä hyvässä hengessä. Välirauhan jälkeen sodan on kuitenkin jatkuttava entiseen malliin.


Kuulin tästä Päivä ilman sotaa -elokuvasta viime vuonna joulun alla. Todennäköisesti olen joskus historian oppitunnilla ennenkin kuullut joulun aselevosta, mutta kouluajoista alkaa ilmeisesti olla jo niin pitkä aika, että viime vuonna tieto tuli jälleen täytenä yllätyksenä. En suoraan sanoen osannut edes kuvitella, että välirauha sodassa voisi olla mitenkään mahdollista. Eikös ne sotilaat vaan tapa armotta kaikki, jotka sattuvat eteen tulemaan? Tajuan kyllä, että oma mielikuvani sodassa olemisesta on hyvin rajoittunut ja tämän vuoksi halusinkin päästä näkemään Joyex Noëlin. Tämä olikin varsin silmiä avaava ja hyvin koskettava jouluelokuva. Se toi silmien eteen sen, kuinka nuo urheat sotilaat kuitenkin kaipasivat kotia, perhettään ja jouluakin. Sen, kuinka näistä jokainen tarvitsi tuon rauhan hetken, jolloin sai unohtaa sotimisen ja jakaa yhdessä pullollinen lämmittävää juomaa, kauniita joululauluja ja hengellinen hartauskin. Oli kylmäävää nähdä, kuinka heidän piti taas asettua toisiaan vastaan ja jakaa luoteja niille samoille tyypeille, joiden kanssa muutama tunti sitten jaettiin kokemuksia koti-ikävästä. Joyex Noël oli siis upea elokuva, joka sai minut ihan eri tavalla joulumielelle kuin ne iloiset joulunpunaiset rallattelut. Se näytti, kuinka joulu yhdistää niin suurta osaa maailmasta ja voi saada aikaan jopa hetkellisen rauhan sodan keskelle. Joyex Noël ansaitsee ehdottomasti paikan parhaiden jouluelokuvien kärkisijoilla ja suosittelen sitä suuresti.


2 comments:

 1. Tämä tuli katsottua silloin kun se oli uutuus ja nimenomaan sen tarinan vuoksi joka sai ainakin hetkellisesti uskomaan ihmeisiin, mutta jotenkin sitä tuli ajatelleeksi ettei sellainen olisi enää nykypäivänä mahdollista.

  ... Toisaalta miten se oli sitä silloinkaan. Joten ehkä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä kyllä kieltämättä palautti hetkellisesti uskon ihmisyyteen.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...