Nov 26, 2017

Maximum Halloween 3017, torstai

Polkaisin omalta osaltani Night Visions Maximum Halloween 3017 -elokuvafestarit käyntiin Kinopalatsissa James Francon ohjaamalla elokuvalla The Disaster Artist (2017). Elokuva perustuu Greg Sesteron kirjoittamaan kirjaan The Disaster Artist: My Life Inside The Room, the Greatest Bad Film Ever Made. Niin kirja kuin tämä tuore elokuva kertovat siis tarinaa siitä, kuinka kulttimaineeseen noussut maailman huonoimmaksi leffaksi nimetty Tommy Wiseaun elokuva The Room (2003) sai alkunsa. 


The Disaster Artist alkaa siitä, kun Greg Sestero (Dave Franco) kohtaa ensimmäistä kertaa Tommy Wiseaun (James Franco) San Franciscossa teatterikurssilla. Vaikka Tommy vaikuttaa hieman erikoiselta tyypiltä, eikä esimerkiksi suostu kertomaan mistä on oikeasti kotoisin tai kuinka vanha hän on, tulee heistä hyvät kaverukset. He jopa muuttavat kämppiksinä Tommyn Los Angelesin asuntoon ja yrittävät saada näyttelijäuransa käyntiin. Rooleja ei vain tunnu löytyvän ja Tommy päättää kirjoittaa itse oman käsikirjoituksensa, johon he molemmat pääsevät päärooleihin. Tommy toimii myös itse elokuvan ohjaajana ja tuottajana, eikä tämä myöskään ole valmis vastaanottamaan muilta mielipiteitä siitä, miten elokuvaa tehdään. Kaverusten välit rakoilevat projektin myötä, mutta lopulta syntyy elokuva nimeltään The Room.


Näin The Roomin ensimmäistä kertaa juuri Night Visionsissa vuonna 2012 (täällä siitä) ja siitä lähtien se onkin pyörinyt festareilla ihan joka vuosi. Kävin itsekin katsomassa sen toista kertaa vuonna 2015 (täällä taas siitä) ja onhan tuo nyt jo päätynyt omaankin hyllyyn. Jenkeissä tästä näytetään säännöllisin väliajoin keskiyön näytöksiä ja leffa on tosissaan noussut melkoiseksi kulttiklassikoksi. Olikin erittäin kiinnostavaa päästä nyt ikään kuin kurkistamaan kulissien taakse, että miten ihmeessä tämä elokuva tuli ylipäänsä tehdyksi. Siinä The Disaster Artist onnistuukin erinomaisesti, se raottaa tarinaa juuri sopivasti Greg Sesteron näkökulmasta, mutta jättää kuitenkin Tommy Wiseaun yhä mysteeriksi, jota hän on lähimmille ystävilleenkin. James Franco tekee aika täydellisen roolisuorituksen Tommyna. Ensinnäkin tämä imitoi äärimmäisen taitavasti Wiseaun eleitä, ilmeitä ja puhetta, joten oli todella helppoa kuvitella katsovansa ihan sitä aitoa oikeaa Tommya. Toisekseen mies onnistuu saamaan hahmosta esille tuon outouden ja koomisuuden, mutta samalla näyttää tästä myös herkemmän ja koskettavamman puolen.


En itseasiassa pidäkään Disaster Artistia varsinaisena komediana, vaikka siinä toki oli niitä lukuisia erittäin hauskoja kohtauksia. Se on mielestäni enemmän draamaelokuva ja välillä tuntuikin väärältä kun yleisössä tunnuttiin nauravan vähän joka asialle (samalla kun itse melkein nieleskelin itkua). Elokuvassa tuotiin hyvin esille niin Gregin kuin Tommyn haasteita selviytyä elokuvamaailmassa ja elämässä yleensäkin. Kuitenkin tämä oli hyväntuulinen elokuva ja leffateatterista lähti hymyssä suin kotiin. Night Visionsin yleisöäänestyksessä annoin tälle muuten täydet viisi tähteä. The Disaster Artist oli siis mielestäni todella hyvä elokuva ja suosittelen tätä ainakin The Roomin ystäville. Tämä tulee ensi tammikuussa myös yleiseen levitykseen Suomen elokuvateattereihin!


2 comments:

  1. Tämä täytyy kyllä ottaa ohjelmistoon jossakin kohtaa lähitulevaisuutta. Kun on tuo The Room:kin tullut jokusen kerran katsottua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämä oli kyllä positiivinen yllätys siitä huolimatta, että odotinkin sen olevan hyvä!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...