Jan 13, 2014

Vuoden 2013 katsotut elokuvat

Aloitin viime vuoden alussa uuden "projektin" täällä blogissa, jossa siis arvostelin joka kuukauden päätteeksi kaikki katselemani elokuvat. Aloitin tämän sen takia kun niin harvat katsomani leffat päätyvät blogiin asti ja monesta olisi silti jotakin pientä sanottavaa. Lupailin projektin aluksi, ettei tämä tule vähentämään normaalien arvostelujen ilmestymistä, tämä on vain plussaa siihen päälle. Lyhyiden sanallisten arvostelujen lisäksi annoin koosteissa jokaiselle elokuvalle myös tähtiä. Nyt on aika tarkastella, että miten tämä vuoden projekti sitten sujui!


Mistähän sitä aloittaisi. No vaikka siitä, että en kyllä tähän lähtiessäni tajunnut miten iso työ tässä on, varsinkin jos ei ehdi/jaksa kirjoittaa mitään valmiiksi muistiin ja kuun lopuksi sitten lueskelee sitä katsottujen listausta. Eikä myöskään tullut mieleen, että katselen paljon elokuvia, joista ei kertakaikkiaan löydy mitään muuta sanottavaa kuin "ihan ok" ja koitin kuitenkin välttää ihan sen tasoisia arvosteluja kuukauden koosteissa. Tämä aiheutti taas useiden päivien turhautumista. Joten vaikka se oli päinvastainen kuin aikeeni, tuli tästä sellainen seuraamus, etten ehtinyt kirjoitella samalla tavalla niitä mittavampia arvosteluja, koska nämä koosteet veivät niin paljon aikaa. Samoin tämän takia saatoin myös jättää elokuvia katsomatta, ettei vain tarvitsisi kirjoittaa niin monesta. Naurettavaa! Kuten puolivälissä avauduinkin, oli tähtien antaminen kerrassaan mahdottoman tuntuinen tehtävä, mutta onnistuin kuitenkin heittelemään joitakin tähtiä. Nyt tähtien avulla onkin hyvä tarkastella, että minkälaisia arvosteluja ropisi kaikille niille viime vuoden aikana katsotulle 225 elokuvalle. Suurin osa katselluista taisi saada kahdesta kolmeen tähteä, mutta katsellaan nyt tarkemmin parhaimpia ja heikoimpia pisteytyksiä. 

Arvosteluasteikko: * en pidä, ** ihan hyvä, *** hyvä, **** loistava, ***** parasta

*****
Black Swan, Fight Club, Lords of Dogtown, The Machinist
****½
Before Sunrise, Christmas Vacation, Django Unchained, Drive, The Evil Dead, Fear and Loathing in Las Vegas, Schindler's List

Täyden viiden tähden elokuvia oli vain neljä kappaletta ja olen oikeastaan yllättynyt, että niitä oli noinkin monta! Ajattelin aiemmin, että maailmassa on ehkä yhteensä kymmenen elokuvaa, joille voisin antaa täydet viisi tähteä, mutta ehkä niitä on muutama enemmänkin. Vuoden aikana viiteen tähteen kohosi myös yksi ihan uusi tuttavuus, nimittäin erinomainen The Machinist (arvostelu täällä)! Nuo hieman alle viiden tähden elokuvat ovat jo lähes parasta ja neljä tähteäkin oli vielä erittäin hyvä lukema tällä arvosteluasteikolla. Niitä elokuvia oli kuitenkin jo niin monia, etten koosta niitä tähän. Voisin kuitenkin käyttää aikaani enemmän hyvien elokuvien katsomiseen kuin niihin täysin turhanpäiväisiin.

*
American Psycho II, Baby on Board, Elokuu, Blind Dating, Bridget Jones II, Chorakhe, The Green Hornet, Hall Pass, The Hot Chick, Mardi Gras: Spring Break, L!fe Happens, Meet the Fockers, My Best Friend's Wedding, Nine Dead, Scary Movie, Still Waiting..., Suburban Girl, The Wedding Date, What to Expect When You're Expecting
~
The Long Weekend

Vaikka huonojen elokuvien lista näyttää noihin kärkipään elokuviin verrattuna pitkältä, on otettava huomioon, että yhdestä (ja puolesta) tähdestä seuraava kohta on arvosteluasteikon mukaan jo ihan hyvä elokuva! Yli kahdestasadasta vuoden aikana katsellusta elokuvista siis vain nuo ylläolevat 20 olivat sellaisia, joista en pitänyt. Siinä on tietysti jo 20 liikaa, mutta aika hyvä tilanne kuitenkin! Suurinosa näistä olivat kuitenkin ns. unilääkeleffoja, joita laitoin pyörimään taustalle iltaisin vain saadakseni unta. Jokaisen niistäkin katselin kuitenkin loppuun asti toisella tai vaikka viidennellä katsomalla. The Long Weekend oli kuitenkin se ainoa elokuva, johon kulutetut minuutit haluaisin ihan oikeasti vaatia takaisin.


Tämä oli oikein mielenkiintoinen kokeilu, mutta en aio jatkaa sitä enää nyt vuonna 2014. Panostan mielummin blogin muihin puoliin kuin kulutan aikaani keksimällä väkisin joistakin elokuvista sanottavaa. Tai katselen mielummin pari elokuvaa lisää mielummin kuin jätän jotakin katsomatta sen takia, ettei tarvitsi kirjoittaa siitä. Ajattelin tosin jatkossa kirjoittavani hieman useammin niistä mainitsemisen arvoisista elokuvista, vaikka sitten omina lyhyinä postauksina tai jos siltä tuntuu niin jopa koosteina, joissa on mukana vain ne, mistä on jotakin sanottavaakin. Kauniina ajatuksena olisi siis vähemmän stressaamista, enemmän sisältöä!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...