Feb 10, 2012

I think there are two ways you can see the world. You either see the sadness that's behind everything or you choose to keep it all out.

The United States of Leland (2003) kertoo teini-ikäisestä Lelandista (Ryan Gosling), joka joutuu vankilaan surmattuaan kehitysvammaisen pojan. Varsinaista syytä tapahtumaan tältä kiltin oloiselta pojalta ei tunnu löytyvän. Vankilassa kuitenkin tämän opettaja Pearl (Don Cheadle) yrittää ymmärtää pojan ajatuksia. Jutellessaan Lelandin kanssa saa Pearl selville mm. huonon isäsuhteen kuuluisaan kirjailijaan (Kevin Spacey) ja muutenkin taustalta löytyy ongelmallisia ihmissuhteita. Mutta mitkä ovat todelliset syyt julmaan tekoon?


Näin United States of Lelandin ensimmäisen kerran vuosia sitten kun vuokrasimme sen kaverin kanssa tietämättä ihmeempiä itse elokuvasta. Olin nähnyt silloin aika hiljattain myös Donnie Darkon ja koin nämä kaksi jollain tapaa hyvin samanlaisiksi leffoiksi. Itseasiassa sekoitin näiden leffojen takia Ryan Goslingin pitkään Jake Gyllenhaalin! Huomasin nytkin tätä leffaa katsoessani miettiväni, että Michelle Williams ja Gosling työskentelivät vielä myöhemmin yhdessä Brokeback Mountainissa. Niin paitsi että sehän oli Jake Gyllenhaal. United States of Leland ja Donnie Darko ovatkin tunnelmaltaan vähän samanlaisia, tosin Lelandista puuttuu se Donnien scifipuoli. Goslingin sekä Gyllenhaalin hahmot ovat molemmat synkän ja vaisun tuntuisia poikia, niin ja molemmat muuten seurustelevat Jena Malonen esittämän tytön kanssa. Itse pidän kuitenkin Donnie Darkoa parempana elokuvana, eivätkä nämä yhteneväisyydet loppujen lopuksi kerro elokuvien samankaltaisuudesta ihan hirveästi.


United States of Leland on mielenkiintoinen leffa, se on sellainen elokuva, jonka sanoma ja tapahtumat jäävät pyörimään mieleen vielä sen päätyttyäkin. Uskoisin, että tämän elokuvan voi katsoa usealla eri tavalla, eri ihmiset kokevat sen ehkä eri tavoin. Samalla kun Leland avaa elämäntarinaansa opettajalleen, hypitään leffassa ahkerasti nykyhetken ja menneen välillä raottaen niin surmaa edeltäviä tapahtumia kuin paljon aikasemmin tapahtuneita juttuja. Mitään kovin pirteää elokuvaa tästä ei kannata odottaa, sillä United States on Leland on sävyltään synkkä ja rauhallinen. Vaikka leffassa yritetäänkin päästä tappajan pään sisälle ja ymmärtää tämän teko, ei tämä mielestäni ole silläkään saralla kovin perinteinen pätkä. Kyseessä ei ole julma sarjamurhaaja, vaan aika tavallisen oloinen mietiskeleväinen poika. Gosling tekeekin onnistuneen näyttelijäsuorituksen ja muutenkin näyttelijät ovat ihan hyviä. Leffassa onkin lukuisia tuttuja näyttelijöitä, tosin näiden kaikkien osuus ei tuntunut tarinan kannalta olennaiselta ja osa hahmoista jäi turhan irrallisiksi. Joka tapauksessa United States of Leland on katsomisen arvoinen elokuva. Suosittelen katsomaan silloin kun ehkä kaipaa vähän pohdiskelevampaa elokuvaa katseluun.



Kuvat: listal.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...