Aug 16, 2012

I finally get my shit together, I'm hours away from getting out of here, and you somehow manage to obliterate all that and reduce me to a convict!

Clerks II (2006) on Kevin Smithin viimeisin paluu View Askewniverse -maailmaan ja jatko-osa tämän ihan ensimmäiselle elokuvalle. Quick Stopin Dante (Brian O'Halloran) ja Randal (Jeff Anderson) joutuvat luopumaan vanhasta työpaikastaan sen tuhoutuessa tulipalossa. Heillä on nyt uusi työ Mooby's-pikaravintolassa, jonka eteen myös tutut notkujat Jay (Jason Mewes) ja Silent Bob (Smith) ovat löytäneet tiensä. Työkaverina heillä on myös nuori Elias (Trevor Fehrman), jota erityisesti Randal piinaa keskusteluillaan. Tämä ympäristö ja elämä ei kuitenkaan tyydytä Dantea, joka onkin nyt muuttamassa morsiamensa kanssa pois New Jerseystä. Dantella on tosin läheiset välit esimieheensä Beckyyn (Rosario Dawson) ja viimeisestä työpäivästä tuleekin aika haikea, vaikka mies onkin unelmoinut kaupungista lähdöstä jo vuosia.


Kun Clerksin jatko-osan ilmoitettiin olevan tekeillä, herätti se yleisössä ristiriitaisia reaktioita. Osaksi löytyi uskollisia faneja, jotka olivat iloisia siitä, että Smith yleensäkin palasi takaisin Askewniverse-leffoihin, vaikka Jayn ja Silent Bobin oman leffan piti olla se vihoviimeinen. Osaksi tähän suhtauduttiin hyvin epäilevästi: kuinka Smith uskaltaa koskea kulttiklassikkoonsa ja tehdä sille jatko-osan. Samanlaista hajontaa oli myös edellisen leffan taustajoukkojen ja näyttelijöiden reaktioissa. O'Halloran ja Mewes olivat heti innoissaan mukana, kun taas Jeff Anderson oli suoraan sanonut että älä tee sitä. Tätä ei innostanut jatko-osa onnistuneelle elokuvalle ja mies oli myös kyllästynyt siihen, että hänet jatkuvasti tunnistettiin Randaliksi. Kevin Smithin oma usko leffan onnistumiseen ja hauska käsikirjoitus kuitenkin sai lopulta myös Andersonin lähtemään mukaan projektiin. Kun leffa sitten ilmestyi, olikin kriitikoiden ja yleisön vastaanotto varsin lämmin.

Pidän itsekin Clerks kakkosesta erittäin paljon. Se on todella onnistunut jatko-osa, eikä se vie yhtään hohtoa siltä alkuperäiseltä leffalta. Se on uskollinen ykkösosalle ja se tuntuu juuri oikealta jatko-osalta sille. Leffa on aidon tuntuinen, dialogit toimivat jälleen, leffaviittauksia ja huumoria riittää. Dante ja Randal ovat samanlaisia kuin aiemmin, mutta 12 vuotta vanhempia. Parikymppisistä elämässään vähän hukassa olevista kaveruksista on tullut kolmekymppiset elämässään yhä hukassa olevat kaverukset, joilla on keskenään hieman erilainen suhtautuminen tähän asiaan. Parhaat naurut tässä leffassa saa ykkösen tapaan Randalin jutuista ja ilman tätä Andersonin hahmoa leffassa olisikin ollut valtava lovi. (Tosin uskon ja toivon, että tuolloin koko jatko-osa olisi jäänyt tekemättä.) Toinen erityisen onnistunut naurattaja on nuoren uskovaisen roolissa ollut Fehrman, joka istui uutena porukkaan varsin hyvin. Leffaa tekemässä on ollut pitkäaikaiset ystävykset ja muutoinkin hyvä porukka, sitä tehdessä on ollut hauskaa ja tämä myös näkyy lopputuloksessa. Tämä leffa ei ole edellisen Jay and Silent Bob Strike Backin tapaan pelkkä älytön komedia, vaan tästä löytyy (sen hulvattoman huumorin lisäksi) vähän syvällisempää tarinaa ja ihan koskettaviakin kohtia. Clerks II on, paitsi onnistunut jatko-osa ja hauska komedia, myös lämmin elokuva ystävyydestä. Suosittelen kunhan Clerks. on jo katseltuna!Kuvat: starmovies.tv

3 comments:

 1. Luin juuri Kevin Smithin "My Boring ass lifen" ja tuli itselläkin mieleen pitää Smith putki. :)

  Minäkin pidin Clerks kakkosesta eikä mielestäni vienyt mitään siltä ensimmäiseltä.

  ReplyDelete
 2. Pidä ihmeessä, olisikin hauskaa kuulla kommentointisi näistä leffoista, varsinkin nyt kun on juuri saanut itse katseltua ne läpi. :)

  My Boring Ass Life on muuten suurimmaksi osaksi erittäin kiinnostavaa luettavaa!

  ReplyDelete
 3. Joo, Boring ass parani huimasti loppua kohden!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...